Αϋπνία και Διαταραχές Ύπνου: 5 λόγοι που το προκαλούν και πως να το διορθώσετε

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί σωρεία ανθρώπων καθημερινά. Οι αφορμές πολλές και ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Λίγο το άγχος, λίγο οι κακές διατροφικές συνήθειες, λίγο οι έντονοι ρυθμοί ζωής.. εε δεν θέλει και πολύ.

                Ποια είναι όμως τα βασικότερα θέματα που μας εμποδίζουν να κοιμόμαστε τα βράδια; Και κατ'επέκταση, μπορούμε αλλά και με ποιους τρόπους, να το διορθώσουμε;

                1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ

                Καταρχάς, το μέγα ερώτημα είναι αν θα πρέπει να τρώμε πριν τον ύπνο, ή όχι. Από τη μία, κάποιοι το αποφεύγουν για λόγους διατροφής. Από την άλλη όμως, οι ειδικοί , συστήνουν πως ο ύπνος με άδειο στομάχι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η "Λύση" λοιπόν, βρίσκεται κάπου στη μέση. Λέμε ναι λοιπόν στο βραδινό, αλλά όχι στις μεγάλες ποσότητες και όχι στο βραδινό λίγο πριν τον ύπνο. Αν πχ, πηγαίνετε για ύπνο γύρω στις 11, επιλέξτε να πάρετε βραδινό κατά τις 7-8 και όχι κατά τις 10, προκειμένου να προλάβει ο οργανισμός να απορροφήσει τις τροφές και να μην "βαρύνει" ο ύπνος σας.

                2. ΑΛΚΟΟΛ

                Αποδεδειγμένα, η κατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και προκαλεί διάφορες διαταραχές. Ίσως να το έχετε προσέξει και εσείς, αν πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω , την επόμενη μέρα, νιώθετε πιο εξαντλημένοι από ότι συνήθως. Η μικρή κατανάλωση δεν έχει τόσο δραστικές επιπτώσεις, αλλά το "ποτηράκι" παραπάνω σίγουρα πρέπει να αποφεύγεται αν θέλετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

                3. ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ-ΑΝΑΛΥΣΗ

                Νομίζω πως όλοι καταλάβαμε που το πάω, σωστά; Όλοι μας καταναλώνουμε πολύ φαιά ουσία σκεπτόμενοι, αναλύοντας το παραμικρό. Τίποτα δεν μας βοηθά να ηρεμήσουμε και συνεχίζουμε αέναα σε αυτόν το φαύλο κύκλο. Όταν συνδυάζουμε όμως και τον ύπνο με αυτή μας τη "δραστηριότητα", αναπτύσσουμε αυτοστιγμής, εκατοντάδες  επίπεδα άγχους τα οποία μας κρατάνε ξάγρυπνους. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να κόψετε αυτήν την συνήθεια, αλλά καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να κρατήσετε τα προβλήματα σας αυτά εκτός κρεβατοκάμαρας και εν συνεχεία, να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σε κάτι λιγότερο αγχωτικό.

                4. ΚΙΝΗΤΟ, ΛΑΠΤΟΠ, EMAILS, SOCIAL MEDIA ΚΤΛ

                Καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας είμαστε τέρμα απασχολημένοι τσεκάροντας emails, social media, scrollάροντας, postάροντας και ούτω καθεξής. Όλο αυτό αποτελεί πλέον μια 24/7 συνήθεια, την οποία δεν αφήνουμε ούτε από το κρεβάτι μας. Εκτός από το γεγονός το ότι το να τσεκάρετε όλα αυτά πριν τον ύπνος σας στοιχίζουν ώρες ύπνου, αλλά συνάμα επηρεάζει και τον ύπνο σας. Το φυσικό φως, αλλά και στην προκειμένη, το τεχνητό φως, προκαλεί μείωση της μελατονίνης στο εγκέφαλο και συνεπώς διακόπτει τον φυσικό σας κιρκαδικό ρυθμό. Η λύση λοιπόν είναι να απενεργοποιείται τις εν λόγω συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, λάπτοπ, τηλεοράσεις και τα λοιπά) μια ώρα πριν τον ύπνο. Εάν χρειάζεστε κάποιο είδος χαλάρωσης, επιλέξτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, ή βάλτε να παίζει στο background, σε χαμηλά επίπεδα, χαλαρωτική μουσική.

                5. ΚΑΚΟΣ ΥΠΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

                Το πρώτο βασικό θέμα είναι το ροχαλητό του άλλου, το οποίο ενδέχεται να ταράσσει τον ύπνο σας. Το δεύτερο, η υπερικινητικότητα του άλλου στο κρεβάτι, και δεν εννοώ αυτό που όλοι καταλάβατε, αλλά αναφέρομαι στον ανήσυχο ύπνο. Είναι δύσκολο να αποτρέψετε κάποιο από τα δύο, αλλά καλό θα ήταν να συζητηθεί προκειμένου να βρεθούν οι λύσεις που θα βελτιώσουν τον ύπνο και των δύο.

                Συνοψίζοντας λοιπόν, οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο μας είναι πολλοί και διάφοροι, παραπάνω βρήκατε, ίσως, τους πιο καίριους. Οπότε, καλό θα ήταν να κάνετε την αρχή από τα παραπάνω και σιγά σιγά θα δείτε βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου σας.