Αυθαίρετα: Δεύτερη ευκαιρία για 400.000 ακίνητα

Δεύτερη ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες 400.000 και πλέον αυθαιρέτων με πολύ μεγάλες παραβάσεις και για τα οποία προβλέπεται κατεδάφιση έπειτα από 30 χρόνια αναμένεται να δώσει η Ψηφιακή Τράπεζα Γης μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η κυβέρνηση με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει επιχειρεί να δώσει λύσει στο χρόνιο πρόβλημα.

 

 

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση κάποια στιγμή την επόμενηεβδομάδα.

 

 

Η χρυσή… τομή έρχεται συγκεκριμένα μέσα από τις διατάξεις της ΨΤΓ, από την οποία δημιουργείται μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, που είχε προτείνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός και αναμένεται να νομοθετηθεί.

 

 

Η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης είναι ένας θεσμός δεκαετιών, αλλά έμενε συνέχεια στον «πάγο».

 

 

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκδοθεί τίτλοι µεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, µνηµεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ., με την αξία των οποίων να εκτιµάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ.

 

 

Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν πως έχουν εκδοθεί 244.000 τίτλοι από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα.

 

 

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη, έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες αυτοί να έχουν μεν τους τίτλους αλλά να μην τους έχει δοθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν

 

 

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, το σκεπτικό δημιουργίας της ΜΣΔ ήταν να καλυφθούν οι περιπτώσεις ακινήτων των οποίων ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το συντελεστή που ισχύει για την περιοχή. Απ’ αυτές τις κατηγορίες ακινήτων µπορεί να ζητήσει την έκδοση τίτλου Μεταφοράς Συντελεστή Δόµησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωµα να µεταφέρει ή να μεταβιβάσει σε τρίτο τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.

 

 

Το εν λόγω δικαίωμα αποζημίωσης αφορά σε ιδιοκτήτες διατηρητέων, πρώην στρατόπεδα, ρυμοτομούμενα ακίνητα κλπ ενώ ωφελούμενοι θα είναι κυρίως όσοι έχουν αυθαίρετα με μεγάλες παραβάσεις που υπερβαίνουν το 40% και στερούνται οικοδομικής άδειας.

 

 

Ειδικότερα, αφορά την 5η κατηγορία αυθαιρέτων, που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 χρόνια και έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή για τη νομιμοποίησή τους, εφόσον ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

 

 

Πρόκειται σταθερά για το 35% περίπου των δηλώσεων τακτοποίησης. Η ανάγκη για διαθέσιμο συντελεστή εκτιμάται σε 5-10 εκ. τ.μ. συνολικά.

 

cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ