Αύξηση της σύνταξης χωρίς αίτηση ανάκλησης ζητά το Δίκτυο Συνταξιούχων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ να ζητήσει αναδρομικά πίσω τα χρήματα από τις συντάξεις που έχει καταβάλει σε συνταξιούχους που αιτούνται επανέκδοση της σύνταξής τους με βάση ευνοϊκότερες διατάξεις.

 

 

Πρόκειται για συνταξιούχους που αποχώρησαν με αίτηση στο διάστημα από 1ης Ιουλίου 2015 έως και 12 Μαίου 2016, όπου με βάση του τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015) καταργήθηκε η κατώτατη σύνταξη των 487 ευρώ και οι δικαιούχοι λάμβαναν όση σύνταξη αναλογούσε στις εισφορές και στους μισθούς τους, με αποτέλεσμα σε χιλιάδες περιπτώσεις να κυμαίνεται σε επίπεδα 150-300 ευρώ.

 

 

«Δεν φτάνει που κατήργησαν το κατώτατο όριο σύνταξης για το διάστημα 1/7/2015 έως 12/5/2016, ζητούν και τα ρέστα», τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επισημαίνοντας πως είναι άδικο να ζητούν από τους συνταξιούχους με αίτηση ανάκλησης να δεχτούν οι ίδιοι (έστω και συμψηφιστικά) να πληρωθούν κανονικά από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου και όχι από την αίτησή τους για σύνταξη.

 

 

Υπενθυμίζεται πως οι αδικημένοι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους προς τον ΕΦΚΑ να επανεκδοθεί η σύνταξή τους, λαμβάνοντας υπόψη και το ποσό της Εθνικής Σύνταξης (346- 384 ευρώ) του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελεί την κατώτατη βάση προσδιορισμού της. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά τις συντάξεις που έλαβαν κατά το διάστημα συνταξιοδότησής τους (μέχρι και σήμερα) για να λάβουν τη νέα αυξημένη σύνταξη αναδρομικά από 13/5/2016.

 

 

Κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο για χαμηλοσυνταξιούχους που καλούνται εδώ και τρία χρόνια να ζουν με συντάξεις της τάξης των 200 ευρώ, να μπορούν να συγκεντρώσουν ένα ποσό που υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ για να το επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα σε υψηλότερη σύνταξη.

 

 

Το ΕΝΔΙΣΥ με επιστολή του στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ζητά να εφαρμοστεί το άρθρο 94 παρ. 1 του ν. 4387, που αναφέρει ότι για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι 13/5/2016 εφαρμόζονται, ως προς τον υπολογισμό του ποσού, αυτά που ίσχυαν μέχρι 31/12/2014, χωρίς να απαιτείται αίτηση ανάκλησης από τους ίδιους.

 

 

Αγγελική Μαρίνου amarinou@insider.gr