Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ: Έναν χρόνο όμηροι της κυβέρνησης. Στον εισαγγελέα ο 50χρονος...

Σε αδιέξοδο 14.837 επιστήμονες

 

Εδώ και 12 μήνες, 14.837 επιστήμονες κάθε ηλικίας που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πιστεύοντας στην αξιοκρατία που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση βιώνουν ένα αδιέξοδο

 

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (2Γ/2022) και οι επιτυχόντες/επιτυχούσες ακόμη δεν έχουν απορροφηθεί από το Δημόσιο. Κάθε προσπάθεια που έχουν κάνει να λάβουν απαντήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης πέφτει στο κενό εντείνοντας περεταίρω την ανασφάλειά τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι ήταν Μάρτιος του 2023 όταν, ύστερα από χρόνια αιτήματα, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος οριζόντιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στον οποίο συμμετείχαν περίπου 77.000 υποψήφιοι και υποψήφιες. Στις 24 Μαΐου 2023 ανακοινώθηκαν οι πίνακες των επιτυχόντων του διαγωνισμού ανά ειδικότητα και ανά κατηγορία και έκτοτε επικρατεί η απόλυτη σιωπή.

 

135019318a.jpg
 

Εδώ και δώδεκα μήνες, 14.837 επιστήμονες κάθε ηλικίας που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πιστεύοντας στην αξιοκρατία που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση βιώνουν ένα αδιέξοδο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν απορροφηθεί στο Δημόσιο και την ίδια στιγμή βλέπουν την κυβέρνηση να εκδίδει προκηρύξεις εκτός πλαισίου ΑΣΕΠ χωρίς να λαμβάνει υπόψη, όπως καταγγέλλουν, τη διαδικασία και το πλαίσιο που θεσπίζει ο ισχύων νόμος. Ταυτόχρονα, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις για μόλις 51 επιτυχόντες και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει εντατικά τον δεύτερο γραπτό διαγωνισμό καταργώντας τους πίνακες του πρώτου.

 

Ολο αυτό το διάστημα οι αδιόριστοι του διαγωνισμού έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες: Έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση που βιώνουν, έχουν δημοσιοποιήσει το θέμα και έχουν προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ούτε έχει δώσει απαντήσεις ούτε έχει δεσμευτεί για την επίλυση του θέματος. Μολονότι όταν έγινε ο διαγωνισμός η Ν.Δ. υποστήριζε τη διαδικασία ως αξιοκρατική και αδιάβλητη και δεσμευόταν ότι πολύ γρήγορα οι επιτυχόντες και οι επιτυχούσες θα απορροφηθούν, στην πράξη με τις κινήσεις της ακυρώνει τη διαδικασία και εντείνει την ανασφάλεια και την αγωνία τόσων ανθρώπων.

 

Την Τετάρτη μέλη του υπό ίδρυση Συλλόγου Επιτυχόντων Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ από τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησαν παρέμβαση στο 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο του ΑΣΕΠ με τίτλο «Η διαμόρφωση της ταυτότητας εργοδότη στη Δημόσια Διοίκηση. Μπορεί το Δημόσιο να γίνει ένας ελκυστικός εργοδότης; Προκλήσεις και προκαταλήψεις», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), ενημερώνοντας για την υπόθεσή τους. Όπως μετέφεραν άτομα που συμμετείχαν στην παρέμβαση, διεμήνυσαν ότι δεν παραιτούνται των δικαιωμάτων τους και δήλωσαν αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να διοριστούν όλοι/ες. Εκπρόσωποί τους έθεσαν το ζήτημα και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρχε τη δεδομένη στιγμή κάποιο στέλεχος να απαντήσει, ενώ οι αναφορές του προέδρου του ΑΣΕΠ κρίθηκαν ασαφείς. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και εκπροσώπων των επιτυχόντων, η οποία προγραμματίστηκε έπειτα από πίεση που ασκήθηκε.

 

Ευγενία Χατζηγεωργίου

 

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Στον εισαγγελέα ο 50χρονος καθ' ομολογίαν δολοφόνος της 40χρονης

 

Μενίδι γυναικοκτονία
 

Με 17 μαχαιριές κατακρεούργησε την 40χρονη, ο οποίος, είπε ότι δεν μετανιώνει την πράξη του - Σε ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται να λέει «Θα σε σκοτώσω»

 

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα (17/5) ο 50χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του χθες το πρωί στο Μενίδι.

 

Σε παραλήρημα ο γυναικοκτόνος δήλωσε αμετανόητος και πως «σκότωσα τη γυναίκα μου και δεν το μετανιώνω», με το επιχείρημα ότι η πρώην σύζυγός του τον απατούσε.

 

Η σαραντάχρονη γυναίκα είχε προχωρήσει στο παρελθόν, σε τρεις καταγγελίες κατά του 50χρονου, για ενδοοικογενειακή βία.

 

Το ζευγάρι είχε χωρίσει τον Μάρτιο και η γυναίκα είχε φύγει από το σπίτι. Ο 50χρονος ομολόγησε πως ήξερε τι ώρα φεύγει για την δουλειά της και της είχε στήσει καρτέρι.

 

Μάλιστα ηχητικό ντοκουμέντο που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ακούγονται απειλές του γυναικοκτόνου κατά την διάρκεια τσακωμού τους, λίγες ημέρες πριν την γυναικοκτονία στο Μενίδι.

 

Στο ηχητικό ακούγεται ο γυναικοκτόνος να λέει: «Ε, τι κάνεις;», με την 40χρονη να απαντάει: «Εχουμε χωρίσει. Εχουμε πάρει διαζύγιο. Τελείωσε. Τελείωσε». Στη συνέχεια ακούγεται ο 50χρονος να της φωνάζει: «Θα σε σκοτώσω...».

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ