Διαμάχη ΟΠΑΠ και μικρών πρακτορείων. Εκατοντάδες “λουκέτα”

Εντείνεται η διαμάχη της ΟΠΑΠ Α.Ε. με εκατοντάδες πράκτορες σε όλη τη χώρα οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις που πρότεινε η εταιρεία πριν από έναν χρόνο. Περισσότερα από 700 πρακτορεία (σε σύνολο 4.500) ενημερώθηκαν ότι οφείλουν να κλείσουν και να επιστρέψουν τον εξοπλισμό τους, ο οποίος ανήκει στην εταιρεία.

 

 

Οι συγκεκριμένοι πράκτορες κάνουν λόγο για εκβιασμό τους, για «αποικιοκρατική σύμβαση υποταγής», για απόφαση που τους οδηγεί στη φτωχοποίηση, καθώς και για «πρωτοφανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει ο ΟΠΑΠ».

 

 

Το λουκέτο στα πρακτορεία σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα των περίφημων VLT (ηλεκτρονικά «φρουτάκια») και της αναδιάταξης στο τοπίο του τζόγου, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

 

Επί της ουσίας, αποτελεί συνέχεια μιας υπόθεσης η οποία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο 2016, όταν η ανεξάρτητη εποπτική αρχή ΕΕΕΠ εξέδωσε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων.

 

 

Το πρόβλημα διαπιστώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς ενδεικτικά μέχρι τις αρχές Μαρτίου, 26 πρακτορεία στη Λάρισα, 31 στο Αγρίνιο, τουλάχιστον 17 στην Κρήτη, 12 στη Λέσβο, 7 στη Χίο, 9 στον Βόλο έκλεισαν οριστικά.

 

 

Στον νέο σχεδιασμό του ΟΠΑΠ τα πρακτορεία μετατρέπονται σε «προορισμούς ψυχαγωγίας», με πολύ περισσότερα παιχνίδια και δυνατότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

 

 

Σύμφωνα με τους πράκτορες, ο νέος κανονισμός δεν θεμελιώνει σπουδαίο λόγο για την καταγγελία των συμβάσεων, διότι εμφανίζει ο ίδιος ελαττώματα (υπέρβαση εξουσιοδότησης ή ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση), τα οποία θα κριθούν από το ΣτΕ, και διότι περαιτέρω κρίσιμα ζητήματα αυτής της κατηγορίας εισάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. χωρίς να απαιτούνται από τον κανονισμό, όπως ήταν η δραστική μείωση των προμηθειών, θέματα ωραρίου, εμπορικής πολιτικής κ.λπ.

 

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ (ΠΟΕΠΠΠ) έστειλε πριν ένα χρόνο ανακοίνωση διαμαρτυρίας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ πραγματοποίησε και 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Μαρτίου 2017.

 

 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πρακτόρων που αρχικά υπέγραψαν αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές εναντίον του ΟΠΑΠ.

 

 

iskra.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ