Διεθνής Αμνηστία για ναυάγιο Πύλου: O ρόλος του Λιμενικού να διερευνηθεί

Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη διερεύνηση του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, στις14 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και την οργάνωση Human Right Watch.

 

Το σκάφος μετέφερε περίπου 750 άτομα, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Μόνο 104 άνθρωποι επέζησαν, 82 πτώματα ανασύρθηκαν αλλά μόνο 58 εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Η έρευνα των ελληνικών αρχών για την πιθανή ευθύνη της Ελληνικής Ακτοφυλακής  στο ναυάγιο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, αλλά παραμένει σε προκαταρκτικό στάδιο, αναφέρουν οι οργανώσεις. 

 

Στην πρώτη επέτειο της τραγωδίας, η Judith Sunderland, διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην Human Rights Watch, δήλωσε: «Είναι αδιανόητο ότι έναν χρόνο μετά από αυτή τη φρικτή τραγωδία, η έρευνα για την πιθανή ευθύνη του Λιμενικού Σώματος δεν έχει προχωρήσει. Πρέπει να δούμε μια αξιόπιστη διαδικασία λογοδοσίας και ένα τέλος στον κύκλο βίας και ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας». 

 

Η Adriana Tidona, Ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε: «Εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει σε αδιέξοδο, περιμένοντας την αλήθεια για τη μοίρα των αγαπημένων τους. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στις έρευνές τους για την πιθανή ευθύνη της ακτοφυλακής σε αυτό το περιστατικό για να αποδώσουν τελικά δικαιοσύνη». 

 

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας ανέδειξε αποτυχίες των ελληνικών αρχών λίγες ώρες πριν από το ναυάγιο και σοβαρούς ισχυρισμούς ότι περιπολικό σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής προκάλεσε την ανατροπή της βάρκας ενώ προσπαθούσε να τη ρυμουλκήσει.

 

Στις 21 Μαΐου, το ποινικό δικαστήριο Καλαμάτας απέρριψε δικογραφία κατά εννέα επιζώντων που κατηγορούνταν, μεταξύ άλλων σοβαρών κατηγοριών, για λαθρεμπόριο και πρόκληση του ναυαγίου και κρατούνταν για 11 μήνες. Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν εκφράσει ανησυχίες για το δίκαιο της δίκης, λέγοντας ότι η υπόθεση βασίστηκε σε ελλιπή και υπό αμφισβήτηση στοιχεία δεδομένου ότι η έρευνα για τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για το ναυάγιο. Την ίδια ώρα, το αίτημα του εισαγγελέα για ανάλυση των τηλεφώνων των αξιωματικών της ακτοφυλακής - που κατασχέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 εξακολουθεί να εκκρεμεί. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ