Δημοψήφισμα Σκοπίων: «Πύρρειος» νίκη Ζάεφ – Συντριπτικό το ποσοστό υπέρ του «Ναι»

Με νίκη… που δεν είναι νίκη έληξε για τον Ζόραν Ζάεφ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, στο οποίο οι πολίτες της χώρας καλούνταν να αποφασίσουν για την συμφωνία των Πρεσπών.

 

Κι αυτό γιατί μπορεί από όσους ψήφισαν, το «Ναι» να συγκέντρωσε ένα… αστρονομικό ποσοστό (περίπου 91%), ωστόσο η συμμετοχή δεν έφτασε ούτε το 35%, με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,το VMRO να καλεί σε αποχή.

 

Προϋπόθεση για να μετρήσει το όποιο αποτέλεσμα ήταν στο δημοψήφισμα να συμμετέχουν πάνω από το 50% των πολιτών. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε δυνατό, η συμφωνία επιστρέφει στην Βουλή όπου θα χρειαστεί την συμφωνία τουλάχιστον 80 βουλευτών για την επικύρωσή της.

 

Εάν ούτε αυτό καταστεί εφικτό, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

 

Σε δηλώσεις του τόσο αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, όσο και αργότερα στην συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας, αποκλείοντας έτσι, προς το παρόν, τα σενάρια πρόωρων εκλογών εξαιτίας της αποτυχίας του δημοψηφίσματος.

 

«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, μιας και όπως είπε το αποτέλεσμα από όσους συμμετείχαν είναι «ΝΑΙ».

 

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση, εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής, με το κοινό από κάτω να τον αποθεώνει.

 

Όχι – ακόμα – εκλογές

 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί. Περιμένω από την κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO να σεβαστεί την θέληση του λαού και μα ψηφίσει για την ένταξη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας» σημείωσε, πετώντας επί της ουσίας το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση.

 

Τόνισε ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει η χώρα του, και πως δεν θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερη στο μέλλον.

 

Μίτσοφσκι σε Ζάεφ: Ετοιμάσου για πολιτική συνταξιοδότηση

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, τόνισε πως ο λαός ψήφισε κατά της συμφωνίας τον Πρεσπών και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να ετοιμάζεται για πολιτική συνταξιοδότηση.

 

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αποτυχία και τόνισε πως το γεγονός πως η αποχή ήταν τόσο μεγάλη αποτελεί ήττα για τη Συμφωνία. Η κυβέρνηση Ζάεφ, σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και γι’ αυτό πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης έκρινε πως ήταν λάθος του Ζάεφ ο οποίος είπε ότι έκανε κακή συμφωνία. Σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, η αποχή ήταν ένα ηχηρό μήνυμα. «Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική» είπε ο ηγέτης τουVMRO και τόνισε: «ο λαός σας κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ