Δημόσια ΥΠηρεσία Αετονύχηδων (ΔΥΠΑ)

Υποτίθεται ότι η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-πρώην ΟΑΕΔ) υπάρχει για λογαριασμό των ανθρώπων του μόχθου που μένουν άνεργοι ώστε να στηρίζονται στον χρόνο της ανεργίας τους, να επανεκπαιδεύονται και να επιστρέφουν σύντομα στην ενεργό δράση, με περισσότερα προσόντα και βελτιωμένη την ικανότητα και την αποδοτικότητα της εργατικής τους δύναμης. Για τον σκοπό αυτό η ΔΥΠΑ διαχειρίζεται προγράμματα κατάρτισης ύψους ενός δισ. ευρώ.

 

Αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα για τον σκοπό που διατίθενται; Η πείρα από το παρελθόν λέει πως όχι. Αλλά και τώρα το ίδιο συμβαίνει, κάτι που αποδεικνύεται με ακράδαντα στοιχεία στο σημερινό βασικό θέμα της «Εφ.Συν.». Στην πραγματικότητα αυτά τα χρήματα πάνε σε ημετέρους της κυβέρνησης και σε προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας ώστε να δημιουργείται η εικόνα ότι δήθεν ακολουθεί φιλεργατική πολιτική.

 

Κλασικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι οι εκδηλώσεις με την επωνυμία «Ημέρα Καριέρας» που διοργανώνει η ΔΥΠΑ ανά την Ελλάδα και από πόλη σε πόλη. Θα άξιζε να μας πει κάποιος από το υπουργείο Εργασίας πόσες καριέρες εργαζομένων δημιουργήθηκαν μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις. Τις άλλες καριέρες που δημιουργεί αυτή η πρακτική μπορούμε να τις φανταστούμε.

 

ΔΥΠΑ

 

Ενα δεύτερο παράδειγμα σπατάλης χρημάτων των εργαζομένων -γιατί τα χρήματα της ΔΥΠΑ λεφτά των εργαζομένων είναι- αφορά τις διαφημιστικές καμπάνιες που οργανώνει η εν λόγω υπηρεσία για να γνωρίσουν οι πολίτες το έργο της. Με δεδομένο ότι η ΔΥΠΑ ως συνέχεια των προκατόχων της υπάρχει από το 1954, αν έκανε σωστά τη δουλειά της δεν θα χρειαζόταν καμία διαφήμιση. Θα την ήξεραν όλοι, όπως την ξέρουν όλοι, αλλά μόνο για τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας.

 

    Σήμερα η «Εφ.Συν.» φέρνει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες του συνδικαλιστικού κινήματος βάσει των οποίων μια εταιρεία-φάντασμα ουσιαστικά πήρε πέντε απευθείας αναθέσεις από τη ΔΥΠΑ, συνολικού ύψους άνω των 130.000 ευρώ. Πρόκειται για μια εταιρεία που ούτε τηλέφωνα δεν έχει, αλλά ούτε και επαγγελματικό παρελθόν για να ελεγχθεί. Εχει όμως επικεφαλής έναν αλλοδαπό στην καταγωγή που μάλλον με «αυτοφοράκια» μοιάζει.

     

    Ποιοι αετονύχηδες είναι από πίσω κανείς δεν ξέρει, καθώς οι αρμόδιοι κάνουν την πάπια. Είναι όμως φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραιη την ευθύνη για το γεγονός ότι η ΔΥΠΑ από Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έγινε Δημόσια Υπηρεσία Αετονύχηδων...

     

    Κασσελάκης σε εργαζόμενους ΔΥΠΑ / Δεν θα αφήσουμε κανέναν να σας τρομοκρατήσει - Είμαστε δίπλα σας

     

    Ο Στέφανος Κασσελάκης με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ
     

     

    Την ΔΥΠΑ επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - «Είμαι πραγματικά υπερήφανος για όλους εσάς που αντιστέκεστε σε ένα τόσο ανάλγητο καθεστώς»

     

    Τα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ) επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, όπου και είχε συνάντηση και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με εργαζόμενους της Υπηρεσίας. 

     

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδευόταν από την γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, την τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Νοτοπούλου, τον τομεάρχη Εργασίας, Γιώργο Γαβρήλο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και τον Γιάννη Βουλγαράκη, συντονιστή του Οργανωτικού Γραφείου του κόμματος. 

     

    Ο Στέφανος Κασσελάκης με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ
     

    Ο Στέφανος Κασσελάκης με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ
     

    Κατά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε εισηγητικά τα εξής: 

     

    «Καταρχάς, να πω ότι είμαι πραγματικά υπερήφανος για όλους εσάς που αντιστέκεστε σε ένα τόσο ανάλγητο καθεστώς, το οποίο βιώνετε κάθε μέρα. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, ξέρω ότι το 41% μπορεί να είναι σαν θηλιά αυτή τη στιγμή. Αλλά όπως έχω πει και στους υγειονομικούς που συνάντησα στα νοσοκομεία, στις περιοδείες που κάνω, που φοβούνται να μιλήσουν για κομματικά αντίποινα στο Δημόσιο, σηκώστε ανάστημα κι εμείς είμαστε δίπλα σας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να σας τρομοκρατήσει. Δεν είστε μόνοι σας. Δεν είναι αυτή η σκληρή, ανάλγητη νεοφιλελεύθερη Ελλάδα η κοινωνική πλειοψηφία του τόπου.

     

    Κι αυτό θα αλλάξει. Και μπορεί να έχουμε ευρωεκλογές σε λίγες εβδομάδες που να αφορούν σε μια Ευρώπη που χρειάζεται να δώσει την κατεύθυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, της λιγότερης λιτότητας αντ’ αυτού που έχει συμφωνήσει οικειοθελώς η κυβέρνηση. Των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Της τεχνητής νοημοσύνης, με ασφάλεια στην εργασία, αντί για το μοντέλο που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, που θεσπίζει εξαήμερη εργασία, αντί να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής με τεχνητή νοημοσύνη, με τους ίδιους μισθούς και αμοιβές ή και με μεγαλύτερους, λόγω παραγωγικότητας. Έχει ρόλο να παίξει η Ευρώπη σε αυτό. 

     

    Ο Στέφανος Κασσελάκης με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ
     

    Ο Στέφανος Κασσελάκης με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ
     

    Αλλά τα ζητήματα είναι τόσα πολλά στο εγχώριο κομμάτι, στα δικά μας θέματα, που αναγκαστικά θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα σε αυτές τις εκλογές: ότι οι προτάσεις που έχουμε θέσει στην κρίση του κόσμου -και στην τηλεόραση, τώρα- εμείς δεν λέμε ψέματα στην τηλεόραση, στις διαφημίσεις μας, ότι “σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη” όταν μόνο αποκλίνουμε από την Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη. Όταν μας κατηγορεί η Ευρώπη για το κράτος δικαίου, για συγκάλυψη στα Τέμπη, για τη σπατάλη 2,5 δισ. σε ψηφιακά έργα, σε απευθείας αναθέσεις ή όπως τη σπατάλη που βλέπετε κι εσείς εδώ. 

     

    Έχω δεσμευτεί δημόσια για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, σε όλο το Δημόσιο. Και σας το λέω ξεκάθαρα ότι αν μας τιμήσει ο ελληνικός λαός, όταν είναι να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, με την ψήφο του, θα είναι κάτι το οποίο θα κάνω από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης. Γιατί; Διότι πολύ απλά ο πραγματικός σας μισθός έχει μειωθεί πάρα πολύ, τα τελευταία δέκα και κάτι χρόνια. Ξέρω ότι δεν μπορείτε να επιβιώσετε με τόση ακρίβεια, με τόσες λίγες αποδοχές και φορολογία..... 

     

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ