Δημοσκόπηση OPEN: «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ή «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια»; Τι απάντησαν οι πολίτες

Δείτε τι απάντησαν οι πολίτες στο ερώτημα

 

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της MRB για το OPEN για τις ευρωεκλογές 2024.

 

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ή «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια»; 

 

 

Ανάμεσα στα ερωτήματα που ετέθησαν στους πολίτες ποιο από τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ή «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», τους εκφράζει περισσότερο:

 

Έτσι, η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 43,5% απαντά πως το εκφράζει το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και το 40,6% το σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Το 15,8% απαντά πως δεν το εκφράζει κανένα από τα δύο συνθήματα.

 

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ή «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια»/MRB - OPEN

 

 

Βουλή: «Όχι» από την πλειοψηφία στις κλήσεις Κεραμέως - Μενουδάκου στην Θεσμών και Διαφάνειας

 

«Η πλειοψηφία υπεκφεύγει» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος

 

 

 

Την κλήση της Νίκης Κεραμέως, αλλά και του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κώστα Μενουδάκου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, εισέπραξε όμως την άρνηση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα η διάρρηξη -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ τελικά δεν έγινε, οπότε δεν υπάρχει λόγος για την κλήση της Υπουργού Εσωτερικών, ενώ η ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για την κλήση ή μη των δύο προσώπων τη λαμβάνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά με δεδομένο ότι η Βουλή θα κλείσει για τις ευρωεκλογές στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θεωρείται απίθανο να συγκληθεί. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα με μειοψηφία 2/5 να επιβάλλει την κλήση οποιοδήποτε προσώπου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο ήδη εξετάζεται.

 

Φάμελλος: «Η πλειοψηφία υπεκφεύγει»

 

Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία υπεκφεύγει, αναφορικά με την κλήση της κυρίας Κεραμέως, την στιγμή που η ανεξάρτητη αρχή ενημέρωσε ότι όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα υπάρχει απόφαση κι όχι πόρισμα και μάλιστα θα επιβληθούν κυρώσεις και σε τέταρτο φερόμενο ως εμπλεκόμενο πρόσωπο.

 

Ταυτόχρονα, ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναινέσει στην εφαρμογή επιστολικής ψήφους για τις εθνικές εκλογές. «Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητά να μιλήσουμε για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές όταν έχει υπάρξει μια τέτοια κατάσταση και έχει ομολογηθεί η ενοχή για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων», σημείωσε. Ξεκαθάρισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Νίκη Κεραμέως να « μας πει για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το ΥΠΕΣ, την ασφάλεια και προετοιμασία εκλογών. Θέλουμε να μεταδοθεί στην κοινωνία η ασφάλεια των δεδομένων, θέλουμε να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς κανόνες», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βάλει ζήτημα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, ούτε δημιουργεί το έδαφος για την επόμενη ημέρα.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ