Δούκας και Καρυστιανού επισκέφτηκαν μαζί το σημείο που θα στηθεί «Το Δένδρο των Ψυχών»: Η αιχμηρή δήλωση για Τέμπη

Το πάρκο απέναντι από την Τεχνόπολη, στο σημείο όπου θα τοποθετηθεί το γλυπτό μνημείο για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, επισκέφτηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μαζί με την πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού, την εικαστικό Μαρία Μανδάκη, η οποία σχεδίασε το μνημείο και τον σιδηρουργό Γιώργο Σαντεξή, ο οποίος θα το κατασκευάσει.

 

Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων κατά τη 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαρτίου. Οι διαστάσεις του έργου είναι 4,00 m Χ 3,20 m ανάπτυξη διαμέτρου, το εκτιμώμενο συνολικό ύψος 4,80 – 5,00 m και το εκτιμώμενο συνολικό βάρος 2 – 2,5 tn.

 

«Το “Δένδρο των Ψυχών” συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα, με 57 πουλιά, ένα για κάθε συνάνθρωπό μας που χάθηκε άδικα στα Τέμπη», ανέφερε ο κ. Δούκας και συνέχισε: «Ο δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα».

 

 

Από τη δική της μεριά, η κ. Καρυστιανού τόνισε: «Ευχαριστούμε πολύ τον δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ».

 

 

6235006 1

 

6235009 1

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μαζί με την Πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού επισκέφτηκαν το πάρκο Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη, το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το γλυπτό – μνημείο για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας. Το παρών έδωσαν η εικαστικός Μαρία Μανδάκη που σχεδίασε το μνημείο και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, ο οποίος θα το κατασκευάσει.

 

6235004 1

 

Η κυρία Μανδάκη είπε για το έργο: «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι, που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».

 

Και ο κ. Σαντεξής δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ