Εφιαλτικό σενάριο: Οι μέδουσες μπορεί να αντικαταστήσουν τα ψάρια!

Το εφιαλτικό σενάριο της αντικατάστασης του πληθυσμού των ψαριών, από τις μέδουσες (τσούχτρες) διατυπώνει σε συνέντευξη που παρεχώρησε πρόσφατα στο zougla.gr, ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας και ζωολογίας, του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, Φερντινάρντο Μποέρο.

 

Του Γιάννη Κ. Ηλιάδη

 

Σύμφωνα με τα όσα αναλύει και περιγράφει στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, «αρκετές μέδουσες τρέφονται με τα αυγά των ψαριών» και αυτό ανήκει φυσικά, στη φυσική τροφική αλυσίδα, την οποία όμως, διαταράσσει ο άνθρωπος με τη δική του αλίευση. Αλλά και η αλίευση σε φυσιολογικό πλαίσιο, επίσης ανήκει στη φυσική τροφική αλυσίδα. Όταν όμως, έχουμε φθάσει σε υπερβολικό βαθμό υπεραλίευσης, τότε η τροφική αλυσίδα διαταράσσεται με κινδύνους ανυπολόγιστους, όπως φαίνεται να έχει συμβεί και στην περίπτωση του Κορινθιακού κόλπου.

 

Παράλληλα βέβαια, ο καθηγητής, με τρόπο ευθύ, καταγράφει και την ανυπαρξία οποιασδήποτε προσπάθειας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου… «Αυτή τη στιγμή αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχετε πρόβλημα με το είδος Pelagia, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της παρουσίας αυτών των ειδών στην Ελλάδα. Και σίγουρα δεν μπορώ να απαντήσω από την Ιταλία όπου και βρίσκομαι. Οι μέδουσες δεν επιλέγουν σε ποια μέρη θα πάνε. Μεταφέρονται από τα ρεύματα. Αν βρουν ευνοϊκές συνθήκες, οι πληθυσμοί τους μπορούν να αναπτυχθούν. Συνήθως η παρουσία μερικών ψαριών τις ευνοεί, αλλά θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τα φυτά, τις υδατοκαλλιέργειες και από τις ζωοτροφές διασκορπισμού. Χρειάζονται στοχοθετημένες μελέτες για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις. Δεν νομίζω ότι σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν ειδικοί για τις μέδουσες», απαντά σε σχετικό ερώτημα ο Φερντινάντο Μποέρο.

 

Φυσικά η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, το ελληνικό κράτος, δεν αφορά μόνο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά εκτείνεται σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή επιδεινώνεται, από περιφερειακές αντιμετωπίσεις “στροθοκαμηλισμού”, όπως έχει συμβεί τοπικά στο Λουτράκι με προσεγγίσεις του προβλήματος με “κλείσιμο των ματιών”. Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς, είναι φυσικά αυτή του Δημάρχου, Γιώργου Γκιώνη, ο οποίος στρέφεται ακόμη και εναντίον Μέσων Ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό: «Μην γράφετε για τις τσούχτρες. Δεν έχουμε τσούχτρες…».

 

Πριν από ένα χρόνο, βέβαια, ήταν εκείνος που στο προσωπικό προφίλ του στο facebook, κοινοποιούσε μία είδηση του Πρώτου Θέματος που έκανε λόγο για ακυρώσεις σε ξενοδοχεία του Λουτρακίου, εξαιτίας του φαινομένου των μεδουσών, με τον πρόεδρο του LTO, Σπύρο Καραβούλη να τον κατηγορεί ευθέως για επικοινωνιακό αυτογκόλ!

 

Οι προσεγγίσεις αυτές βέβαια, είναι εθελοτυφλικές και παιδαριώδεις, αφού ανήκουν στις ηλικίες των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Μετά, τις αποβάλλει σταδιακά ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αφού όσο υπάρχουν φέρνουν μόνο καταστροφές…

 

Σχετικά θέματα:

 

Η απρόκλητη Πελαγία - Γνωρίστε την τσούχτρα που έχει κατακλύσει τον Κορινθιακό

 

Δείτε όλα τα θέματα σε μορφή Blog