«Έφυγε» η θρυλική Τασούλα, που η απαγωγή της παραλίγο να αιματοκυλίσει την Κρήτη

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η θρυλική Τασούλα Πετρακογιώργη, η οποία κηδεύτηκε σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Η Τασούλα Αδαμίδου υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στην πιο θρυλική υπόθεση απαγωγής στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η κηδεία της έγινε στις 12 το μεσημέρι, παρουσία των δύο γιων της και της αδελφής της, Ηλέκτρας Γερογιάννη. Για πολλά χρόνια η Τασούλα, μια δυνατή και σωματώδης γυναίκα, με παράστημα που καθήλωνε, όπως οι Πετρακογιώργηδες, έζησε μακριά από κάθε μορφή δημοσιότητας σχετικά με την απαγωγή της, που έγινε στην Κρήτη το 1950 από τον Κώστα Κεφαλογιάννη ή Κουντόκωστα, αδελφό του Μανόλη που ήταν βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, και κόντεψε να προκαλέσει εμφύλια σύρραξη.

Η ιστορική απαγωγή του 1950

 

Η ιστορία γυρίζει στις 20 Αυγούστου 1950, όταν ο Κώστας Κεφαλογιάννης «κλέβει» την Αναστασία Πετρακογιώργη από μεγάλο έρωτα, ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο «Όασις».

 

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης ή Κουντόκωστας, Ανωγειανός αντάρτης, είχε κλέψει τη μικρότερη κόρη του Πετρακογιώργη, αρχηγού της Αντίστασης από τους πιο σημαντικούς στην Κρήτη, βουλευτή των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου, Γιώργη Πετρακογιώργη.

 

Η απαγωγή της Τασούλας έγινε αμέσως μείζον ζήτημα, καθώς δύο αντίπαλες πλευρές του αγώνα στην Κρήτη βρίσκονταν για λόγους τιμής απέναντι.

 

Το γεγονός έγινε αμέσως γνωστό στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα, όπως το Reuters, ενώ στα πρακτορεία στοιχημάτων του Λονδίνου -όπως αναφέρεται σε ένα από τα δύο βιβλία που εκδόθηκαν μετέπειτα- παίζονταν στοιχήματα 2 προς 1,5 για τον γάμο, 7 προς 1 για τον χωρισμό και 3 προς 1 για νέο εμφύλιο.

 

Χίλιοι πιστοί οπλοφόροι του Πετρακογιώργη ανεβαίνουν στον Ψηλορείτη και ετοιμάζονται να επιτεθούν σε ισάριθμους Ανωγειανούς των Κεφαλογιάννηδων, για να πάρουν πίσω την Τασούλα.

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ στέλνει επιστολές και στον Κεφαλογιάννη και στον Πετρακογιώργη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων προσπάθησε με δική του επιστολή να δώσει μια λύση.

 

 

Ύστερα από αρκετές μέρες καταδίωξης με πάνω από δύο χιλιάδες χωροφύλακες και στρατιώτες να «χτενίζουν» τον Ψηλορείτη, ο Κουντόκωστας, όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Κεφαλογιάννης, και η Τασούλα παντρεύονται στη μονή του Δισκουρίου στις πλαγιές του Ψηλορείτη, κοντά στα Ανώγεια και στην Αξό. Κάτω από αυτές στις συνθήκες, το ζευγάρι παραδίδεται μόνο του στον αρχηγό της Χωροφυλακής.

 

Ακολουθεί η μετάβαση στην Αθήνα, η σύλληψη του Κεφαλογιάννη για οπλοφορία, η δίκη και η καταδίκη σε δύο χρόνια φυλάκισης, η μεταφορά του και ο εγκλεισμός στις φυλακές της Τύρινθας. Το ζευγάρι χώρισε τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Ο καθένας θα φτιάξει τη ζωή του και δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.

 

Γράφτηκαν δύο βιβλία για την πολύκροτη αυτή ιστορία. «Η απαγωγή της Τασούλας», του Τάσου Κοντογιαννίδη, και «Αμίλητα βαθιά νερά», της Ρέας Γαλανάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ