Εκλογές 2023: Το απόγευμα θυροκολλείται το προεδρικό διάταγμα - Όλα τα βήματα προς τις κάλπες

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει πλέον επίσημα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την παράδοση του φακέλου με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών. Το απόγευμα σήμερα (22/4) ακολουθεί η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

 

Το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θα περιλαμβάνει την ημερομηνία συγκρότησης της νέας Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

Οδεύοντας προς τις κάλπες όλοι οι συνδυασμοί θα πρέπει να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο τις δηλώσεις συμμετοχής με το Α1 τμήμα του δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση Κασιδιάρη στις αρχές του επόμενου μήνα.

 

 

Τα βήματα έως τις κάλπες

 

Από σήμερα και έως τις εκλογές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα εξής:

 

• Να συγκροτηθούν οι εφορευτικές επιτροπές

 

• Να γίνει ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων

 

• Να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας

 

• Να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων με τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους σάκους, τις κάλπες, αλλά και τα παραβάν

 

• Εκτύπωση και προώθηση στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα των εκλογικών καταλόγων, βιβλίων και εντύπων που θα χρησιμοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα

 

• Να εκδοθεί το πρόγραμμα ψηφοφορίας

 

• Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής να παραλάβουν το εκλογικό υλικό

 

Στις κάλπες με απλή αναλογική

 

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός των κομμάτων να λάβουν ποσοστό που αγγίζει τουλάχιστον το 45% (ανάλογα και το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής). Αν δεν υπάρξει κόμμα ή συνασπισμός που θα εξασφαλίσει το σχετικό ποσοστό και τις 151 κοινοβουλευτικές έδρες που απαιτούνται, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος.

 

 

Οι διερευνητικές εντολές

 

Εφόσον από την κάλπη της 21ης Μαΐου δεν προκύψει κυβέρνηση, λόγω της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.Αρχής γενομένης από το πρωί της επομένης των εκλογών, 22 Μαΐου.

 

Η όλη η διαδικασία, έως και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 31 Μαΐου.

 

Εννοείται ότι οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη θα ορκιστούν και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκειμένου να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, στις 2 Ιουλίου.

 

Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών μετά την προκήρυξή τους με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο (άρθρο 37 εδάφιο 3 του Συντάγματος). Στο μεσοδιάστημα, η ΠτΔ, ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό έναν από τους Προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Στην προκειμένη χρονική στιγμή υπηρεσιακός Πρωθυπουργός θα αναλάβει είτε η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022, εισήχθη στο σώμα το 1983) είτε η Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021, εισήχθη στο σώμα το 1983) είτε ο Ιωάννης Σαλμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019). Για την Ιστορία ανάλογες υπηρεσιακές κυβερνήσεις με επικεφαλής δικαστή τα τελευταία χρόνια, είχαμε το 2012 και το 2015 με τους Παναγιώτη Πικραμμένο (τότε πρόεδρο του ΣτΕ) και Βασιλική Θάνου (τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου).

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ