Εκλογές 2023: Για ποιο λόγο επελέγη η 21η Μαΐου

Δύο είναι οι λόγοι της τελικής απόφασης του πρωθυπουργού να διεξαχθούν οι εκλογές 21 Μαΐου, ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης.

 

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, που είναι εδώ και καιρό προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

 

Αν και έχει γίνει στο παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τελικώς να αφήσει ικανό χρόνο από την ημερομηνία που τα παιδιά δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις.

 

Οι δεύτερες κάλπες, που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν, αναμένεται, όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να στηθούν το αργότερο μέχρι τις 2 Ιουλίου.

 

Ο δεύτερος λόγος που ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε την 21η Μαΐου είναι γιατί τον Ιούλιο έχει προγραμματιστεί σύνοδος του ΝΑΤΟ.

 

Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ πρέπει να παρευρίσκεται πρωθυπουργός, ή αρχηγός κράτους.

 

Επομένως ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε και για τις δεύτερες εκλογές τις 2 Ιουλίου έτσι ώστε ανεπηρέαστα στη συνέχεια, όποιος και αν είναι πρωθυπουργός - που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται ότι θα είναι ο ίδιος - να μπορεί να συμμετάσχει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

 

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τη διεξαγωγή των εκλογών και την συνεπαγόμενη διάλυση της Βουλής.