Έλενα Κονομόδη για Γνωμοδότηση Ντογιάκου: "Δικαιοσύνη Παντού, Αίτημα Επίκαιρο όσο ποτέ"

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο σοβαρότατο ζήτημα για τη δημοκρατία μας, αυτό των υποκλοπών και συγκεκριμένα σύμφωνα  την πρόσφατη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ, Ισίδωρου Ντογιάκου, γίνεται πλέον σαφές και ξεκάθαρο  ότι στη χώρα μας  πλήττεται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθερίων. Αυτό δεν προκύπτει μόνον από την καθοριστική παρέμβαση-κοινή δήλωση 16 (!) Καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου (Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Καϊδατζή, Δρόσου, Κοντιάδη, Σωτηρέλη κ.ά.), αλλά και από το ίδιο το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, οι οποίοι παρακολουθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα κακοστημένο θέατρο του παραλόγου και της συγκάλυψης.

 

Της Έλενας Κονομόδη,
Δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω, Υπ.Διδ. Συνταγματικού  Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών 

Μέλους Οργάνωσης Δικηγόρων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

 

(α) Σε νομικό και ιδία, συνταγματολογικό επίπεδο, η εν λόγω γνωμοδότηση σφάλλει καθώς η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται με βάση το Σύνταγμα (αρθρ.19παρ.2Σ), ως εκ τούτου η έκτασή της δε δύναται να περιοριστεί νομοθετικά, έχει δε τη συνταγματική αρμοδιότητα να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους, αλλά και κάθε άλλον εμπλεκόμενο τρίτο.

 

(β) Σε νομικό και ιδία, θεσμικό επίπεδο, η χρονική στιγμή που επελέγη να συνταχθεί και να δημοσιοποιηθεί η εν λόγω γνωμοδότηση τυγχάνει παντελώς άκαιρη και άτοπη, καθώς  εκκρεμεί η δίκη ενώπιον του ΣτΕ  για το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων, ως εκ τούτου προκύπτει σαφέστατα προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης του φυσικού Δικαστή. Η δε αναφορά  του κου Ντογιάκου σε πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης των μελών της ΑΔΑΕ, αλλά και άλλων προσώπων για κατασκοπεία, κατ΄αρθρ.148ΠΚ, μόνο  σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε μας παραπέμπει!   και

 

(γ) Σε δε πολιτικό επίπεδο, η εν λόγω γνωμοδότηση τυγχάνει αδιανόητη και θεσμικά απαράδεκτη, καθώς ο Εισαγγελέας του ΑΠ, αντί να επιλέξει να παρέμβει προκειμένου να προσπαθήσει να συμβάλλει τα μέγιστα στην διαλεύκανση της υπόθεσης όπως απαιτεί η Δημοκρατία μας και χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα, επέλεξε εντός της (ομολογουμένης από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη) προεκλογικής περιόδου να αποπειραθεί να  επηρεάσει την κοινή γνώμη  δίνοντας νομιμοφανή μανδύα  σε μία προδήλως αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και αναχρονιστική πρακτική, αυτή  των υποκλοπών! Αντί να πράξει δηλαδή με σκοπό τη διασφάλιση και την προστασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, δρα σε πλήρη εναρμόνιση, -τουλάχιστον όπως συνάγεται από τα φαινόμενα και την χρονική ταύτιση με τα γεγονότα-, με τις επιθυμίες και τα συμφέροντα της πνιγμένης στα σκάνδαλα Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ευτυχώς χωρίς επιτυχία. Σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας αντιδρά σε αυτή την κατάφωρη εργαλειοποίηση των Συνταγματικών νόμων. 

 

Όμως, πέρα από την αντίδραση των νομικών κύκλων, η ανησυχία και η αγανάκτηση κάθε Δημοκρατικού πολίτη που βλέπει τη χώρα του να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην δίνη των σκανδάλων και της συγκάλυψης έχει φτάσει το μη περαιτέρω. Άλλωστε η προσβολή και η προσπάθεια ελέγχου μιας Ανεξάρτητης Αρχής έχει θύμα την ίδια την Δημοκρατία! Μπροστά σε αυτή τη γνωμοδότηση-έκτρωμα προτάσσουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη παντού, με θεσμικές παρεμβάσεις  σε κάθε τομέα και ιδία αυτό της Δικαιοσύνης. Η ανεμπόδιστη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και η αποκατάσταση της διαφάνειας σε κάθε πτυχή του Δημόσιου βίου αποτελούν βασικές προγραμματικές  προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!