Ένας «Ρουβίκωνας» την ημέρα, τον φακελάκια γιατρό κάνει πέρα

Μπορεί η περιβόητη ομάδα των αντιεξουσιαστών «Ρουβίκωνας» να καταπατά κάθε τόσο το νόμο, φαίνεται όμως ότι ενίοτε προκαλεί και συναισθήματα ενθουσιασμού ειδικά στους ασθενείς που έχει χρειασθεί να δώσουν φακελάκι σε δημόσιο ΕΣΥ.

 

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

 

 

Η πρόσφατη εισβολή της ομάδας στο ιατρείο του καθηγητή του Ιπποκρατείου, που φέρεται να πήρε τρεις φορές φακελάκι από άπορο καρκινοπαθή, δεν προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Ειδικά όταν άκουσαν τον φακελάκια καθηγητή ιατρό, να ισχυρίζεται πως δεν ήταν καρκινοπαθής ο ασθενής από τον οποίο ζήτησε φακελάκι! Ωσάν να ήταν νόμιμο στους μη καρκινοπαθείς. 

 

 

Στην προκειμένη περίπτωση με βάση το λαϊκό αίσθημα, ο Ρουβίκωνας ήρθε να καλύψει το κενό της πολιτείας, η οποία αφήνει ατιμώρητο έναν εξωνημένο υποτιθέμενο λειτουργό του Ιπποκράτη. 

 

 

Άλλωστε μπορεί να συνελήφθη, αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 20.000 ευρώ.

 

 

Χρήματα που προφανώς είχε συγκεντρώσει λίγο νωρίτερα από κάποιους άλλους ασθενείς ζητώντας τους φακελάκι προκειμένου να τους χειρουργήσει.

 

 

Και αν η υπόθεση του καθηγητή χειρουργικής προκαλεί αποτροπιασμό για τη στάση ορισμένων γιατρών απέναντι στον πόνο των άλλων, τι πρέπει να προκαλεί η στάση της πολιτείας η οποία αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε κάθε Ρουβίκωνα να διαδραματίζει -σε καιρό κρίσης -ρόλο Ρομπέν των Δασών;

 

 

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές οι ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου με το φακελάκι. 

 

 

Όπως πολλά άλλα, έτσι και αυτά τα μέτρα απεδείχθησαν πομφόλυγα, η οποία ουδόλως συνέβαλε στη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών. 

 

 

Οι κοινωνικές επιτυχίες του υπουργείου Υγείας προς ώρας περιορίζονται στο ένα και το αυτό μέτρο, που εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια λιβανίζει και διαφημίζει δεόντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας: στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων. 

 

 

Ουδείς όμως ρώτησε τους ανασφάλιστους όταν πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να χειρουργηθούν, εάν τους ζητά κανείς να δώσουν και φακελάκι;

 

 

Αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα για το υπουργείο Υγείας. 

 

 

Και το κακό όμως συνεχίζεται: οι πολιτικοί όλων των χώρων ξορκίζουν το κακό με το φακελάκι, ο Ρουβίκωνας θεοποιείται στα μάτια των ασθενών που τους καταδιώκει η επιπλέον πληρωμή για το αυτονόητο και οι «φακελάκηδες» γιατροί -όπως αποκαλούνται μέσα στα νοσοκομεία, ζουν και βασιλεύουν…

 

 

Διαθέτουν κοινωνική καταξίωση εάν δε συλληφθούν επ’ αυτοφώρω, αυξάνουν τους ήδη παχυλούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ μόλις ξεχαστεί το θέμα, απολαμβάνουν και τα εύσημα για την πανεπιστημιακή τους απόδοση.

 

 

Στο τέλος βγαίνουν φυσικά κερδισμένοι οι φακελάκηδες. Κερδισμένοι βγαίνουν όμως και οι αρμόδιοι υπουργοί της Υγείας, οι οποίοι απολαμβάνουν αντίστοιχα τα εύσημα των απανταχού χειροκροτητών τους, για τις δήθεν επιτυχίες τους στην αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσοκομείων. 

 

 

Και το έργο συνεχίζεται και με αυτή και με την προηγούμενη -και όπως πιθανώς εκτιμάται -και με την επόμενη κυβέρνηση. 

 

 

Γιατί ουδείς όπως φαίνεται έχει το θάρρος να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο ιατρικό σώμα. 

 

 

Ούτε καν οι αυτοαποκαλούμενοι Αριστεροί της σημερινής κυβέρνησης. 

 

 

Διότι εάν ήθελαν, θα μπορούσαν. 

 

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάτι χώρες όπως η Κίνα, που εμείς οι Δυτικοί συχνά πυκνά χλευάζουμε, δεν υφίσταται το φαινόμενο με τα φακελάκια. 

 

 

Διότι εκεί, ο γιατρός ακόμη και αν δεχθεί ένα απλό δώρο από ασθενή, κινδυνεύει την ίδια κιόλας ημέρα με αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και με πολυετή φυλάκιση. 

 

 

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα υπουργοί της Υγείας...

 

ethnos.gr