Επιχείρηση διπλωματικής απομόνωσης της Βόρειας Μακεδονίας

Στην Αθήνα σημειώνουν με ικανοποίηση ότι μετά την ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Μητσοτάκης προειδοποιεί τη γειτονική χώρα. Ο Μίτσκοσκι όμως συνεχίζει τις προκλήσεις.

 

Το “διπλό παιχνίδι” του VMRO-DPMNE, που επιμένει να χρησιμοποιεί την ονομασία “Μακεδονία” σκέτο, προσπαθεί να σταματήσει η Αθήνα, επιμένοντας στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτό παρότι βασικός όρος της συμφωνίας ήταν το erga omnes, δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων.

 

Η νέα ηγεσία στα Σκόπια όμως θέλει και τα καλά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, αλλά και ουσιαστικά διπλή ονομασία στην πράξη. Για αυτό και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται πλέον την “κακή” – όπως ως αντιπολίτευση κατήγγειλε – Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Υποστηρικτές του VMRO-DPMNE

Επιχείρηση διπλωματικής απομόνωσης της Βόρειας Μακεδονίας

 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει σε κάθε ευκαιρία μήνυμα στα Σκόπια ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσω της Ελλάδας και άρα της τήρησης των συμφωνηθέντων. Στη συνέντευξη του δε χθες το πρωί στο Open, τόνισε: “Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι και πιστεύω ότι θα το αντιληφθούν”. 

 

Ανέφερε άλλωστε ότι ο ίδιος ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να παρέμβουν. Ενώ εκτίμησε ότι θα ασκηθούν πιέσεις και από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

 

 

Ο ρόλος των ΗΠΑ

 

Εν τω μεταξύ, ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωνε ότι η Ουάσινγκτον έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος VMRO-DPMNE ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Τις ΗΠΑ ενδιαφέρει φυσικά πρωτίστως να παραμείνουν τα Σκόπια προσδεμένα στο άρμα του ΝΑΤΟ, καθώς Ρωσία και Τουρκία επιχειρούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια. Για τον ίδιο λόγο και οι Βρυξέλλες θέλουν να συνεχιστεί η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ.

 

Βόρεια Μακεδονία

Βόρεια Μακεδονία 

 

Όμως σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εταίροι και σύμμαχοι αντιλαμβάνονται πως εάν δεν τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία.

 

“Να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν εάν θέλουν να έχουν προοπτική στην ΕΕ”, δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

 

“Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Σε ζητήματα ονομασίας δεν κάνουμε πίσω. Το όνομα της χώρας είναι ‘Βόρεια Μακεδονία’. Οσοι την ονοματίζουν ‘Μακεδονία’ σκέτο, θα μας βρουν απέναντι”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

 

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ