Έρχεται το «μαύρο φεγγάρι»: Τι είναι, πού θα είναι ορατό και γιατί είναι σημαντικό

Το τελευταίο διάστημα ο δορυφόρος της Γης έχει την… τιμητική του στην ειδησεογραφία, με τους περισσότερους ανθρώπους να γνωρίζουν πλέον έννοιες όπως η«ματωμένη πανσέληνος» και το «μπλε φεγγάρι».

 

 

Έχετε ακούσει, όμως, για το «μαύρο φεγγάρι»; Το εν λόγω φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του σήμερα στη Βόρεια Αμερική για πρώτη φορά από το 2016 ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης θα πρέπει να περιμένει μέχρι την 30η Αυγούστου για να το… απολαύσει.

 

 

Τι είναι, όμως, το «μαύρο φεγγάρι»; Και γιατί είναι σημαντικό;

 

 

Όπως εξηγεί το CNNi, πρόκειται για το δεύτερο νέο φεγγάρι μέσα σε ένα μήνα -φαινόμενο που συμβαίνει σπάνια. Συνήθως, ένας σεληνιακός κύκλος ολοκληρώνεται μέσα σε 29 ημέρες αλλά οι μήνες είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι.

 

 

Έτσι, περίπου κάθε 32 μήνες εμφανίζονται δύο νέα φεγγάρια ή και δύο πανσέληνοι μέσα σε μόλις έναν μήνα.

 

 

Το δεύτερο νέο φεγγάρι ονομάζεται «μαύρη σελήνη» ενώ η δεύτερη πανσέληνος «μπλε φεγγάρι».

 

 

Ωστόσο, ο όρος «μαύρο φεγγάρι» χρησιμοποιείται και για τους μήνες που δεν εμφανίζεται νέα σελήνη -κάτι που συμβαίνει μόνο τον Φεβρουάριο.

 

 

Αυτό το φαινόμενο είναι πιο σπάνιο, καθώς σημειώνεται περίπου μια φορά μέσα σε μια δεκαετία.

 

 

160927163251 moon phases exlarge 169

Οι φάσεις της σελήνης / Πηγή:CNNi

 

 

Τι βλέπει κάποιος κατά τη διάρκεια μιας «μαύρης σελήνης»;

 

 

Στην πραγματικότητα μάλλον… τίποτα. Πρόκειται απλώς για μια νέα σελήνη. Μάλιστα, πάντα με το CNNi, οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής μάλλον δεν θα δουν καν το νέο φεγγάρι, καθώς ο ουρανός αναμένεται να είναι πολύ σκοτεινός…

 

cnn.gr