Εθνικές εκλογές: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Οδγόντα τρεις ημέρες. Τόσες απομένουν ως τις 2 Απριλίου, πρώτη Κυριακή εκείνου του μήνα. Τόσες ημέρες ενδέχεται να είναι και η χρονική απόσταση, η τελική ευθεία, ως το πρώτο νήμα των εθνικών εκλογών. Διότι όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, από τον Απρίλιο —κάτι που σημαίνει από την πρώτη Κυριακή του μήνα– όλες οι ημερομηνίες είναι ανοιχτές για τις κάλπες.

 

Σύμφωνα με στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δεν έχει πει ακόμη στους συνεργάτες του ημερομηνία. Ωστόσο, αν εξαιρέσει κανείς το Πάσχα (16 Απριλίου) συνάγεται με ασφάλεια πλέον ότι μία από τις υπόλοιπες Κυριακές θα είναι αυτή των εκλογών με απλή αναλογική.

 

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, με την επίσημη να ξεκινάει σε δύο μήνες από σήμερα. Αλλωστε όπως ανέφερε την Πέμπτη στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, «στην περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν τον Απρίλιο, η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να γίνει στις αρχές με μέσα Μαρτίου».

 

Στη ΝΔ βρίσκονται πλέον σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς. Την ευθύνη για την κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος έχει ο πρώην υπουργός και νυν αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης σε συνεργασία με βασικούς υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. «Δουλεύουμε για την πρώτη Κυριακή σαν να είναι η τελική Κυριακή, για το υψηλότερο δυνατό ποσοστό που θα κρίνει και τις εξελίξεις στη δεύτερη Κυριακή» ανέφερε συνεργάτης του Πρωθυπουργού για τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής.

 

Παράλληλα, συνολικά 30 νομοσχέδια φιλοδοξεί να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αρκετά από αυτά τα νομοθετήματα χαρακτηρίζονται σημαντικά και το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να έχουν περάσει όλα από τη Βουλή μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Οι γνωρίζοντες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους απαιτούμενους ρυθμούς συζήτησης των σχεδίων νόμων όμως, επισημαίνουν με νόημα ότι για να περάσουν όλα και τα 30, απαιτούνται το λιγότερο τρεις μήνες.

 

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Βουλή είναι ακόμη κλειστή λόγω των εορτών (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων) και ότι θα έχει και πάλι προγραμματισμένο νομοθετικό έργο από τις 17 Ιανουαρίου και μετά, σημαίνει ότι το συντομότερο που μπορούν να ψηφιστούν τα 30 νομοσχέδια είναι έως περίπου τις 13 Απριλίου (Μεγάλη Πέμπτη). Και πάλι, συνυπολογίζοντας ότι θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων «καίγεται» το σενάριο που θέλει τις κάλπες να στήνονται στις 2 ή στις 9 Απριλίου όπως διακινείται εδώ και αρκετό καιρό. Ή θα μετατεθούν για αργότερα οι βουλευτικές εκλογές ή δεν πρόκειται να ψηφιστούν και τα 30 νομοσχέδια. Και τα δύο μαζί δεν μπορούν να συμβούν.