Eurovision 2022: Η Ουκρανία είναι πλέον το απόλυτο φαβορί στον διαγωνισμό

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai ανακοίνωσε τις προάλλες ότι η Ουκρανία θα πάρει κανονικά μέρος στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο και θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη.

 

Αυτό δεν ισχύει ωστόσο για τη Ρωσία, αφού μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό.

 

Στον τελικό της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, νικήτρια αναδείχθηκε η Alina Pash με το τραγούδι «Tini zabutykh predkiv» («Στη σκιά των ξεχασμένων προγόνων»), όμως δεν θα είναι εκείνη τελικά που θα συμμετέχει στον 66ο διαγωνισμό.

 

Η Pash βγήκε δεύτερη στην ψηφοφορία του κοινού και πήρε την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή, όμως οι διοργανωτές κατηγορήθηκαν για αλλοίωση του αποτελέσματος.
 

 

Τέσσερις ημέρες μετά, η Pash απέσυρε την υποψηφιότητά της γιατί όπως κατηγορήθηκε, είχε εισέλθει στην Κριμαία από ρωσικό έδαφος το 2015 και πλαστογράφησε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα με την ομάδα της, για να διαγωνιστεί στον εθνικό τελικό.

 

Οι Kalush Orchestra ήταν τελικά οι νικητές της βραδιάς, αφού είχαν βγει πρώτοι στο televoting και το κομμάτι που θα ακούσουμε τη μεγάλη βραδιά, είναι το «Stefania». 

 

Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι γραμμένο στα ουκρανικά και μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του, ενώ μέσα συναντάμε τη λέξη «колискова», που σημαίνει «νανούρισμα». Το ραπ κομμάτι περιγράφει τις όμορφες αναμνήσεις του τραγουδιστή από τη μητέρα του και κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», το οποίο είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα.

 

Στα φαβορί εντάσσεται και η Ιταλία, με τις φήμες να θέλουν την διοργανώτρια χώρα, να κάνει ένα back to back σε νίκες. Υπενθυμίζεται, ότι ο ένας από τους δύο τραγουδιστές, είχε λάβει μέρος ξανά στον διαγωνισμό στο Ισραήλ, κατακτώντας τη δεύτερη θέση.