Ευφυής γεωργία: Συνάντηση κορυφής στο Κιάτο Κορινθίας

Έντονο ενδιαφέρον από την ευρωπαϊκή αμπελουργική κοινότητα

 

 

Προστιθέμενη αξία, προτίμηση από τους καταναλωτές, ανταγωνιστικό συγκριτικό πλεονέκτημα, διείσδυση σε νέες αγορές, μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση παραγωγικότητας, περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προσέλκυση νέων στην ύπαιθρο, βιωσιμότητα.

 

Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν πολύ κόσμο την προηγούμενη Παρασκευή στη Στιμάγκα Κορινθίας, ώστε να παρακολουθήσει την εφαρμογή ευφυούς γεωργίας gaiasense στην αμπελοκαλλιέργεια. Μία εφαρμογή που έχει παρουσιαστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές συναντήσεις και έχει προκαλέσει τέτοιο ενδιαφέρον, που κάποιοι ζήτησαν να την εφαρμόσουν στα αμπελοτόπια. Και, αυτοί οι «κάποιοι», ήταν «εκλεκτοί».

 

Ένας εξ αυτών, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μπασκού, αρμόδιος για τη Βιωσιμότητα και την Εισοδηματική Στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Βασικός σκοπός της επίσκεψής ήταν η αποτίμηση της λειτουργικότητας του gaiasense, καθώς η νέα ΚΑΠ θα προβλέπει τη γενικευμένη χρήση της ευφυούς γεωργίας στην παραγωγή. Επιπλέον, όπως τόνισε, οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται και ως μέσο μέτρησης των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος  που παρέχει η ΕΕ. Τέλος, οι τεχνολογίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν πολύ πιο συστηματικά για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ΚΑΠ και την απλούστευσή της, κάτι που ανήκει άμεσα στο δικό του τομέα ευθύνης.

 

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ακόμη οι κ.κ. Υβ Μαντρ και Λυκ Βερνέ, συνιδρυτές της Farm Europe, μίας εκ των πιο έγκυρων δεξαμενών σκέψης που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Εκτός των τεκμηριωμένων αναλύσεων και του ρόλου που κατέχει στη διαμόρφωση πολιτικών και της κοινής γνώμης, η Farm Europe αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα.

 

Επίσης, συμμετείχε ο εμβληματικός Γάλλος αμπελοκαλλιεργητής και πρόεδρος της Ομάδας Αμπέλου και Οίνου των οργανώσεων Copa και Cogeca, Τιερί Κοστ. Μαζί του ήταν εκπρόσωποι των αμπελοοινικών συνεταιρισμών Tutiac, Cave de Pomerols και Wolfberger, συνεταιρισμοί, οι διοικήσεις των οποίων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας.

 

Σταχυολογώντας όσα προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εντύπωση, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, πρώτον, τη ζωντανή παρακολούθηση όλων των σταδίων υλοποίησης της εφαρμογής, δηλαδή:

 

  1. Τη συγκέντρωση δεδομένων μέσω αισθητήρων που έχουν εγκατασταθεί σε έναν αμπελώνα.
  2. Τη μετάδοσή τους μέσω του εγκατεστημένου σταθμού στον δορυφόρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
  3. Την αναμετάδοση των δεδομένων αυτών από τον δορυφόρο στην εγκατάσταση του συνεταιρισμού Πήγασος 7grapes στο Κιάτο, σε πραγματικό χρόνο.
  4. Την άμεση επεξεργασία τους μέσω ειδικού εξοπλισμού και λογισμικού.
  5. Τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων συμβούλων σε ζητήματα βέλτιστης άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας από τον γεωπόνο του συνεταιρισμού, για κάθε αγροτεμάχιο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.

 

Δεύτερον, την απρόσκοπτη συνεχή λειτουργία του συστήματος σε 24ωρη βάση, αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, και τρίτον, τον ακριβή υπολογισμό της άμεσης μείωσης του κόστους παραγωγής, που για την περίοδο 2016-2017 στη συγκεκριμένη περιοχή, έφτασε έως το 30%. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα παράλληλα οφέλη από την αύξηση του όγκου παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας, τη διείσδυση στην αγορά κ.λπ.

 

Ήταν ακριβώς αυτές οι παρατηρήσεις που οδήγησαν στις κοινές διαπιστώσεις των συμμετεχόντων, που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ που ακολουθεί. Για παράδειγμα, ότι η εν λόγω εφαρμογή αποδεικνύει ότι περνάμε από τις πιλοτικές εφαρμογές στην παραγωγική πραγματικότητα, ή ότι οι εφαρμογές αυτές θα αποτελέσουν συστατικό στοιχείο της νέας ΚΑΠ.

 

Για τους λόγους αυτούς, όσοι παρευρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Κορινθία, φαίνεται να αποφάσισαν ότι θα ενώσουν δυνάμεις και θα συμπορευθούν στην νέα εποχή που ανοίγει η ευφυής γεωργία.

 

Πιερ Μπασκού, Διευθυντής Κομισιόν:

 

«Σήμερα, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στην πράξη πώς χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες και πώς μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και το εισόδημά τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το σύστημα gaiasense είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή και αποτελεί ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει παντού, σε όλη την ΕΕ, όπως και εδώ στη Στιμάγκα. Ο αγροτικός τομέας διέρχεται μία τεχνολογική επανάσταση, η οποία θα πρέπει να μπει στον πυρήνα, στην καρδιά του τρόπου με τον οποίο παράγει από δω και στο εξής ο αγρότης. Σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στηρίξουμε αυτήν τη μετάβαση με χρηματοδοτικούς πόρους και μέτρα. Βεβαίως, προκειμένου να κάνει ο αγρότης αυτό το μεγάλο άλμα προς το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, χρειάζεται να υποστηριχθεί, όχι από εταιρείες που πουλάνε εισροές, αλλά από την ύπαρξη δομών και υπηρεσιών που θα παρέχουν συμβουλευτική με βάση τις πραγματικές του ανάγκες. Για τον λόγο αυτόν, η νέα ΚΑΠ, που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα έχει στον πυρήνα της την επαρκή χρηματοδότηση και παροχή πρόσβασης όλων των αγροτών της Ευρώπης σε αποτελεσματικές και αξιόπιστες υπηρεσίες παροχής γεωργικών συμβουλών. Αν θέλετε τη γνώμη μου, η πρόσβαση σε πραγματική συμβουλευτική είναι πιο σημαντική από την εισοδηματική στήριξη. Επιπλέον, η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της ΚΑΠ και ειδικά για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).»

 

«Η έγκαιρη είσοδος της ψηφιακής γεωργίας στην Ελλάδα το μεγάλο μας στοίχημα»

 

Τιερί Κοστ, Πρόεδρος της ομάδας Αμπέλου και Οίνου Copa-Cogeca:

 

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι σήμερα καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι, παραγωγοί από τη Γαλλία και την Ελλάδα, και προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για το μέλλον μας, λαμβάνοντας υπόψη και αξιοποιώντας την τεχνολογία και την καινοτομία. Η μεγάλη πρόκληση για εμάς, ως οινοποιοί, είναι πώς το ευρωπαϊκό κρασί θα παραμείνει ο παγκόσμιος ηγέτης. Όμως, έχουμε και μία αποστολή και μία ευθύνη: Να αλλάξουμε τις μεθόδους καλλιέργειας και να παράγουμε με τρόπο πιο βιώσιμο για το περιβάλλον, για τον τόπο που ζούμε και για τις μελλοντικές γενιές. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίσουμε στον καταναλωτή πως το ευρωπαϊκό κρασί είναι κορυφαίο, υψηλών προδιαγραφών, διασφαλίζει την υγεία, διότι το ευρωπαϊκό κρασί είναι προϊόν της φύσης. Προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, καλούμαστε να βάλουμε την επιστήμη μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Άλλωστε, η παραγωγή οίνου είναι ήδη μία επιστήμη. Η ευφυής γεωργία, ειδικότερα, μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα και οφείλουμε να τη διαδώσουμε, πρωτίστως μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες αποτελούν ένα ιδανικό και προνομιακό εργαλείο για να ενθαρρυνθεί η χρήση των νέων τεχνολογιών από τους παραγωγούς. Γιατί, ως συνεταιρισμοί που εφαρμόζουμε αυτές τις μεθόδους παραγωγής, δικτυωνόμαστε μεταξύ μας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε κοινές δράσεις και γινόμαστε πιο ισχυροί και αποτελεσματικοί, όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, καθώς το συλλογικό πλεονέκτημα μετακυλίεται στον παραγωγό. »

 

Υβ Μαντρ, Εκ των συνιδρυτών της Farm Europe:

 

«Σήμερα, είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας είδαμε από κοντά την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στο σταφύλι. Στη συνέχεια, καθίσαμε όλοι, μαζί με συνεταιρισμούς, οργανώσεις και παραγωγούς από τη Γαλλία και την Ελλάδα, να συζητήσουμε πώς μπορεί αυτή η καινοτομία να διαδοθεί κατά μήκος της ΕΕ. Σαν Farm Europe, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να περάσουν στην ευρωπαϊκή αμπελοκαλλιέργεια -και όχι μόνο. Προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η κερδοφορία του κλάδου και προκειμένου να ισχυροποιηθεί η θέση του αμπελουργού που παράγει και πουλάει σταφύλια, και βέβαια προκειμένου να περιορίσουμε και τις αρνητικές επιπτώσεις, που συχνά έχει η καλλιέργεια στο περιβάλλον.

 

Σήμερα, λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που, σε επίπεδο ευρωπαϊκών συνεταιρισμών και παραγωγών, καθόμαστε να συζητήσουμε πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να ενισχύσουν την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου και αυτό είναι εξαιρετικά σπουδαίο.

 

Και εκείνο που πρέπει να τονίσω με έμφαση είναι ότι, επειδή γνωρίζω τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην αμπελοκαλλιέργεια, είναι πρώτη στην ΕΕ. Το σύστημα gaiasense το γνωρίζω καλά και έχω δει την εφαρμογή του και στην καλλιέργεια ελιάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τον περασμένο Νοέμβριο και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ όπου να εφαρμόζεται αυτή η καινοτομία, με τόσο συστηματικό και εκτεταμένο τρόπο. Συνεπώς, η Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει τεχνογνωσία και συμβουλευτική σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αμπελοκαλλιέργεια και παράγουν σταφύλι και κρασί. Άρα, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και βάση να εδραιωθεί μία ευρύτερη συνεργασία, που θα αγκαλιάσει όλες τις ευρωπαϊκές οινοπαραγωγές χώρες. Πείστηκα, λοιπόν, ότι υπάρχει η επιθυμία να συνεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που βρεθήκαν σήμερα εδώ, και θα πρέπει να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία, να μπουν μέσα και άλλες χώρες, π.χ. μία πρώτη σκέψη είναι η Ιταλία, η αμπελοκαλλιέργεια της οποίας έχει παρόμοια γνωρίσματα με αυτά που έχει η Γαλλία και η Ελλάδα. Και, βέβαια, ζητούμενο είναι να βρεθούν φορείς που έχουν αυτή την τεχνογνωσία, που κατέχει σήμερα η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, και σε άλλες χώρες, ώστε να γίνει κάτι παράλληλο με αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, πολύ πιο συντονισμένα και διευρυμένα και, με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλη την ΕΕ. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

 

ypaithros.gr