Ευρωεκλογές 2024: «Αναχώματα» σε διαρροές στα δεξιά θέλει να βάλει η κυβέρνηση - Τι λένε στη ΝΔ για Μπελέρη

Να βάλει αναχώματα για να περιορίσει διαρροές προς δεξιά κόμματα θέλει η κυβέρνηση

 

Να βάλει αναχώματα για να περιορίσει διαρροές προς δεξιά κόμματα θέλει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο ξορκίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ψήφος διαμαρτυρίας στην κάλπη της 9ης Ιουνίου και παρακολουθούν  με προσοχή τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

 

Στη τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από τη Νέα Δημοκρατία οι κινήσεις για τη συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων γίνονται σε τέσσερα επίπεδα:

 

Τονίζεται η ανάγκη να σταλεί μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες και να επιβεβαιωθεί η καθαρή εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων.  Μάλιστα υπογραμμίζεται πως σε μια εποχή με έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις - π.χ. εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.

 

  1. Δίνεται έμφαση στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση σε τομείς, που ενδιαφέρουν ένα δεξιόστροφο κοινό. Για παράδειγμα βαρύτητα δίνεται στο μεταναστευτικό (ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες αναμένεται να επισκεφτεί τη Μυτιλήνη και να αναφερθεί στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα) αλλά και στα όσα έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας
  2. Ξεκινά ένα μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού με έμφαση να δίνετε στην Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα στόχος είναι να οργώσουν τη χώρα μικτά κλιμάκια από υπουργούς,  βουλευτές και κομματικά στελέχη προκειμένου να εξηγούν πόρτα -πόρτα στους πολίτες το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης. Την Τρίτη έγινε και η πρώτη σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος με τους ευρωβουλευτές, όπου τονίστηκε η ανάγκη να βγούν στους δρόμους για να παρουσιάσουν το κυβερνητικό έργο και να προβάλουν ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα
  3. Δόθηκε έμφαση στην συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο και προσώπων που μπορούν να μιλήσουν στο παραδοσιακό κοινό της Ν.Δ.και να ανακόψουν διαρροές. Τις τελευταίες ημέρες η πιο πολυσυζητημένη «γαλάζια» υποψηφιότητα είναι αυτή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας - που είναι στις αλβανικές φυλακές - Φρέντι Μπελέρη, καθώς εκτιμάται πως είναι ένα πρόσωπο που συσπειρώνει δεξιούς ψηφοφόρους.

 

H υποψηφιότητα Μπελέρη

 

Για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη μιλούν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους κυβερνητικά στελέχη, απαντώντας και σε αναφορές που έχουν υπάρξει από την αντιπολίτευση. «Ο Φρέντι Μπελέρης συμβολίζει έναν άνθρωπο στο όνομα του οποίου παραβιάστηκε το Κράτος Δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας» είπε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και επεσήμανε πως « δεν νομίζω ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, στο τεκμήριο αθωότητας, το να φωνάζεις δυνατά για τα δικαιώματά σου είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική».

 

Στο δρόμο προς τις κάλπες ο Φρέντι Μπελέρης - που  δεν μπορεί να κάνει μια «παραδοσιακή» προεκλογική εκστρατεία - θα έχει την δημόσια στήριξη γνωστών ονομάτων (όπως ο Μάκης Βορίδης, ο  Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης). Τον Φρέντι Μπελέρη στηρίζει επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 

Να σημειωθεί πως χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του Φρέντι Μπελέρη. Στη συνάντηση ήταν παρών ο πρώην υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, που είναι γνωστό πως ήταν από την αρχή ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του κ. Μπελέρη

 

Τα δημοσκοπικά σημάδια

 

Πολλαπλά μηνύματα εισπράττουν στην  κυβέρνηση από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Από τη μία πλευρά διατηρείται το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και η διαφορά  από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά  δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κάμψη των γαλάζιων ποσοστών, ενώ ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις έχουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το βαρόμετρο  της PRORATA στο ερώτημα τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στην κεντροδεξιά, η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη (ΝΔ 54%). Η εικόνα όμως αλλάζει, όταν καλούνται να απαντήσουν όσοι αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, όπου η ΝΔ πιέζεται από την Ελληνική Λύση (31 % έναντι 30%), ενώ 8% εμφανίζεται να παίρνει η Νίκη, 7% η Φωνή Λογικής και 3% οι Σπαρτιάτες.

 

Στους παράγοντες που οδηγούν σε εκλογικές μετακινήσεις προς  κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας το 60% απαντά «η απομάκρυνση του κόμματος που ψήφιζα από παραδοσιακές του θέσεις». Όσον αφορά στην γαλάζια συσπείρωση σύμφωνα με το βαρόμετρο της PRORATA είναι στο 59 %.

 

Στην  κυβέρνηση πάντως εκτιμούν πως τα ποσοστά της συσπείρωσης θα ανέβουν σημαντικά το επόμενο διάστημα, μετά και την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. Δεδομένο πάντως είναι πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα υπογραμμίζονται από τους «γαλάζιους» οι κίνδυνοι που κρύβει μια χαλαρή ψήφος.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ