Ευρωεκλογές 2024: Με ατζέντα οικονομίας και φουλ επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ πάει στις κάλπες η κυβέρνηση. Πυρά της κυβέρνησης για το ταξίδι στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Με την πολιτική αντιπαράθεση να χτυπά κόκκινο λίγο πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, η οικονομία εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα.

 

Με την πολιτική αντιπαράθεση να χτυπά κόκκινο λίγο πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, η οικονομία εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα στην προεκλογική μάχη των ευρωεκλογών. Τις τελευταίες δύο ημέρες σε εξέλιξη είναι η… μάχη της φέτας με μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων, κάτι που δείχνει πως η πορεία των τιμών θα αποτελέσει το βασικό πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

 

Από την κυβέρνηση υιοθετούν μια διπλή στρατηγική: πρώτον εστιάζουν στα μέτρα που τρέχουν για την στήριξη των νοικοκυριών και δεύτερον εξαπολύουν πυρά στην αντιπολίτευση πως μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Με κεντρικό αφήγημα την ανάγκη για σταθερότητα η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης της, κοιτώντας προς ένα ακροατήριο που δεν θέλει επιστροφή σε νέες περιπέτειες. Δεν είναι τυχαίο πως πυκνώνουν οι αναφορές στην περίοδο 2015 και αυτό που επισημαίνεται πως οι προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι από την αντιπολίτευση ουσιαστικά θα οδηγούσαν σε χρεωκοπία.

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο κυβερνών κόμμα σημειώνουν πως η αναμέτρηση με την ακρίβεια αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και εστιάζουν σε μέτρα που οδηγούν σε μόνιμη αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών. Ο στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν πρόσθετα μέτρα στο στεγαστικό πεδίο και θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό.

 

Έμφαση δίνεται σε ένα θετικό αφήγημα και τονίζονται τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της οικονομίας, με έμφαση στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία 132.352 νέων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο (σημειώνοντας πως είναι η καλύτερη επίδοση από το 2001) αλλά και στο γεγονός πως για πρώτη φορά μετά το 2011 ο αριθμός των ανέργων έπεσε κάτω από τις 900.000.

 

Την ίδια στιγμή αυτό που υπογραμμίζεται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν ακοστολόγητες και ανεφάρμοστες προτάσεις και ξαναθυμούνται τα… λεφτόδεντρα. Είναι χαρακτηριστική χθες η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στην Real News πως «είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρχηγό, όμως δεν άλλαξε νοοτροπία. Μένει πιστός στο δόγμα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Του λαϊκισμού και της ακοστολόγητης ανευθυνότητας.

 

Τάζοντας χωρίς μέτρο. Κυριολεκτικά! Και χωρίς ποτέ να κοστολογούν αυτά που λένε. Με κάθε νέα τοποθέτηση Κασσελάκη, το ποσό να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη».

 

Από το κυβερνών κόμμα εξαπολύονται πυρά προς την Κουμουνδούρου και είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σχετικές αναφορές από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος άσκησε σε ανάρτησή του σφοδρή κριτική προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως «το τελευταίο πράγμα από το οποίο έχουμε ανάγκη είναι από μια τέτοια ανερμάτιστη και επικίνδυνη αντιπολίτευση».

 

Ουσιαστικά από την Πειραιώς επιδιώκουν να μιλήσουν σε ένα κεντρώο κοινό που δεν επιθυμεί να τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό που σημειώνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Παράλληλα με την επίθεση προς την Κουμουνδούρου συσπειρώνεται και ένα παραδοσιακό «γαλάζιο» ακροατήριο και εκτιμάται πως μπαίνουν αναχώματα σε διαρροές προς τα δεξιά.

 

Στόχος καθαρός πολιτικός διάδρομος

 

«Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να υπάρχει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση, από κανέναν, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει μια μεγάλη πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας» σημείωσε πρόσφατα σε περιοδεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό που υπογραμμίζεται από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας είναι πως πρέπει να σταλεί σαφές σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

 

Στην κυβέρνηση έχουν βάλει τον πήχη στο 33%, που ήταν και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες ευρωεκλογές. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το τελευταίο διάστημα πως έχουν αυξηθεί τα γαλάζια ποσοστά συσπείρωσης, στην Πειραιώς εκτιμούν πως μπορούν να εκλέξουν τουλάχιστον οκτώ -και υπό προϋποθέσεις ακόμα και εννέα - ευρωβουλευτές ανάλογα με το ποσοστά που θα πάρουν και τα άλλα κόμματα.

 

Στην τελευταία στροφή προς τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πυκνώσει τις περιοδείες του (ξεκινώντας από την Κέρκυρα), ενώ θα συνεχίσει μέσα από συνεντεύξεις να τονίζει το διακύβευμα της κάλπης. Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί εκ νέου η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι ευρωεκλογές είναι η τελευταία αναμέτρηση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Επομένως, στο Μαξίμου εκτιμούν πως δημιουργείται ένας καθαρός πολιτικός διάδρομος για να τρέξουν μια σειρά από κομβικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Κασσελάκης: Σύγκρουση και πυρά της κυβέρνησης για το ταξίδι στα Παλαιστινιακά Εδάφη – Ο λόγος

 

Βέλη της κυβέρνησης κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στα Παλαιστινιακά εδάφη/Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στα Παλαιστινιακά εδάφη

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει με αφορμή την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με κυβερνητικά στελέχη να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο στόχαστρό τους, το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του ταξιδιού δεν προβλέπονται επαφές με στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ.

 

«Δεν υπάρχει προηγούμενο»

 

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πως «δεν υπάρχει προηγούμενο διπλωματικής επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή που να μην περιέχει και επίσκεψη στο Ισραήλ» και πρόσθεσε: «Παλαιστίνη. «Εδώ να μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την τρομοκρατική Χαμάς. Άλλο που ο κ. Κασσελάκης λέει ότι δεν είναι ακριβώς και πλήρως τρομοκρατική. Και εκεί σκοτώθηκαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν άμαχοι και εκεί υπήρξαν όμηροι και υπάρχουν και εκεί υπάρχει πόνος» επισήμανε και προσέθεσε: «Στέλνουμε, προφανώς, ένα λάθος μήνυμα με αυτό».

 

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «η Ελληνική θέση είναι ισορροπημένη, είναι μια θέση δίκαιη υπέρ του αμυνόμενου και ταυτόχρονα με σαφές μήνυμα κατάπαυσης του πυρός. Άρα, το ένα έχει να κάνει με το ότι μπορεί να είναι ευχάριστος κάποιος ο οποίος ασκεί πολιτική μόνο με selfies και video, τα οποία καλά είναι, αρκεί να συνοδεύονται από περιεχόμενο» σημείωσε. «Όταν αυτό, όμως, πηγαίνει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, είναι επικίνδυνο».

 

Γεραπετρίτης: Δεν χωρούν απλουστευτικές λύσεις

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας το ταξίδι του κ. Κασσελάκη σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις. Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζουμε φανατικά τη μία πλευρά, δεν μπορεί να βρίσκεται στο πεδίο της δικής μας αλληλεπίδρασης»

 

«Άκουσα με έκπληξη όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τη Χαμάς, ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.

 

Η δήλωση Κασσελάκη

 

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον φίλο παλαιστινιακό λαό. Έναν λαό που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ εδώ και πολλά χρόνια, που έχει δίκαια αιτήματα, και για τον οποίο πρέπει η Ευρώπη να παράσχει αμέριστη συμπαράσταση ώστε να υπάρξει και άμεση κατάπαυση του πυρός αλλά και την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης μετά τις πρώτες επαφές που είχε με στελέχη της παλαιστινιακής κυβέρνησης και συνέχισε:

 

«Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τη λύση δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για ένα Παλαιστινιακό κράτος που να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατό και να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πάνω απ'όλα ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της ειρήνης και νομίζω ότι όλος ο δυτικός κόσμος πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα να μπορέσουν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να προχωρήσουν σε μια μόνιμη βάση ειρήνης».

 

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύουν στο εν εξελίξει ταξίδι του στην Παλαιστίνη, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, ο Τομεάρχης  Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, η Τομεάρχισσα Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, και ο διπλωματικός του σύμβουλος Δημήτριος Παπαγεωργίου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ