Ευρωεκλογές: Οικονομία και καθημερινότητα στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής εκστρατείας

Ανεβάζουν ταχύτητα στην κυβέρνηση με ένα μπαράζ περιοδειών.

 

Ανεβάζουν ταχύτητα στην κυβέρνηση με ένα μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να υπογραμμίσει το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου στην κυβέρνηση τονίζουν την ανάγκη να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας ψήφου διαμαρτυρίας.

 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ανοδική πορεία και φαίνεται πως μπορεί να πετύχει ανάλογο ποσοστό με τις τελευταίες ευρωεκλογές (τότε είχε 33.12%). Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο πως σύμφωνα με τις μετρήσεις ένα ποσοστό ψηφοφόρων σκέφτεται να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές και το γεγονός αυτό έχει χτυπήσει καμπανάκι στην κυβέρνηση (που θέλει να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης).

 

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει μπροστά μια διπλή ατζέντα με θέματα οικονομίας και καθημερινότητας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο οικονομικό πεδίο από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που άλλωστε αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται σε μόνιμα μέτρα στήριξης (π.χ. αυξήσεις μισθών και συντάξεων) αλλά και στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 

Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές. «Και η Ευρώπη εκεί έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε χθες.

 

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τρέξουν πρόσθετα μέτρα στην οικονομία - για παράδειγμα μείωση των εργοδοτικών εισφορών- ανάλογα βέβαια και με τα οικονομικά δεδομένα. Πυρά εκτοξεύονται προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για μη κοστολογημένες υποσχέσεις τις οποίες «αν επιχειρούσε κάποιος να τις εφαρμόσει θα οδηγούσε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Δεν υπάρχουν… λεφτόδεντρα είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα και σημειώνεται πως δεν πρέπει να τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική ισορροπία και να απειληθούν όλα όσα έχει καταφέρει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

 

Ταυτόχρονα, έμφαση δίνεται σε μία ατζέντα καθημερινότητας και ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια. Χθες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια -απαντώντας και για το θέμα των καταλήψεων- και σημείωσε πως «ο «επαναστατικός τουρισμός» δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε στη χώρα μας». Όπως είπε «αν κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να έρθουν εδώ και να κάνουν αυτά τα οποία γίνονταν ή έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, να το ξεχάσουν».

 

Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στείλουν μήνυμα πως έχουν πέσει οι ρυθμοί ενόψει ευρωεκλογών και δρομολογούνται μια σειρά κινήσεων (ψηφιακό σχολείο, εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια κ.α). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σειρά περιοδειών στην Βόρεια Ελλάδα, όπου κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταγράψει υψηλά ποσοστά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

 

Οι αναφορές στο δεξιό ακροατήριο

 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος να στρέφονται προς άλλα κόμματα στα δεξιά, επειδή θέλουν να στείλουν … μήνυμα στην κυβέρνηση. Μιλώντας σε πολίτες στην Κατερίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «θα ήθελα να κάνω μία σύντομη ειδική αναφορά σε αυτούς που μας ασκούν κριτική είτε γιατί δεν είμαστε, λέει, αρκετά πατριώτες είτε γιατί δεν είμαστε αρκετά χριστιανοί».

 

«Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και τις σχέσεις μας με την πίστη και την ορθοδοξία δεν θα επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανείς και κανένα κόμμα. Και νομίζω ότι σε όλους αυτούς απάντησε πολύ λιτά, αλλά και αυστηρά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος» υπογράμμισε. Παράλληλα προσέθεσε «σε αυτούς, δε, που ισχυρίζονται ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς, θα τους πω μόνο ότι ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια». Και αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη διεθνή σκηνή, την αμυντική θωράκιση της κ.α. «Διπλωματία σοβαρή δεν κάνεις με φωνές και κορώνες, αλλά με αυστηρές διαπραγματεύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε αυτούς που είχαν ψηφίσει κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές και επεσήμανε «θα ήθελα να αναλογιστούν αυτοί οι συμπολίτες μας αν πραγματικά τα κόμματα αυτά δικαίωσαν τις προσδοκίες σας ή αν απλά ήταν μία φωτοβολίδα, ένα πυροτέχνημα, που ουσιαστικά, πολιτικά σας εξαπάτησαν. Και να αναλογιστούν ότι η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη σήμερα, που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, είναι η μεγάλη μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία».

 

Ειδική αναφορά έκανε και σε όσους μπορεί να δυσαρεστήθηκαν από επιμέρους επιλογές του κυβερνώντος κόμματος και τους κάλεσε να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφωνίες και να δουν ποιο είναι το ζητούμενο των ευρωεκλογών και γιατί πρέπει να βγει η Νέα Δημοκρατία ισχυρή. Συγκεκριμένα εστίασε σε κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και η πρόταση για ένα «ευρωπαϊκό Iron Dome». Υπογράμμισε δε «έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα «θόλο» ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής».

 

Με αφήγημα σταθερότητας στις κάλπες

 

Την ανάγκη οι πολίτες να επιβεβαιώσουν στις κάλπες την καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να τρέξουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως ουσιαστικά θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη η κυβέρνηση και σημείωση «εμείς σηκώνουμε το γάντι και λέμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο».

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ