Ευρωεκλογές: «Πολιορκεί» τους αναποφάσιστους η κυβέρνηση - Στόχος να αντιμετωπιστεί η… χαλαρή ψήφος

«Ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι η αδιαφορία, η αίσθηση ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία» ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να στείλει μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν πρωτίστως στους ψηφοφόρους που ακόμα και τώρα παραμένουν αναποφάσιστοι και ο στόχος είναι διπλός: πρώτον να τους πείσουν να φτάσουν μέχρι την κάλπη και δεύτερον να επιλέξουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια. 

 

Θετική ατζέντα από το Μαξίμου 

 

Στο πλαίσιο αυτό  από το Μαξίμου επιστρατεύεται μία θετική ατζέντα και δίνεται έμφαση σε θέματα που άπτονται της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα το μήνυμα που  εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό πυρά  εκτοξεύονται τόσο προς την Κουμουνδούρου  όσο και προς την Χαριλάου Τρικούπη.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως λέει παγίως «όχι σε όλα, ναι στο τίποτα» και πως εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Κριτική άσκησε και στη στάση του ΠΑΣΟΚ-  κατά την διάρκεια  συζήτησης στη Βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης - λέγοντας πως αναρωτιέται πώς ένα κόμμα το οποίο θέλει να αποκαλείται ευρωπαϊκό, προοδευτικό, αποδεικνύεται τελικά τόσο αγκυλωμένο και τόσο οπισθοδρομικό.

 

«Για εμάς το πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η συνέχεια αυτής της πορείας ανάπτυξης, που έχει ήδη αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και, ναι, σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων αυτών των ευρωεκλογών» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι η προσέγγιση ενός μετριοπαθούς κοινού, που δεν θέλει περιπέτειες την επόμενη ημέρα

 

Από τη Νέα Δημοκρατία βάζουν τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33%, που είχε πάρει το κόμμα στην αντίστοιχη αναμέτρηση το 2019. Οι τελευταίες άλλωστε δημοσκοπήσεις φέρνουν  τη Νέα Δημοκρατία να ανακάμπτει από την πτώση των προηγούμενων μηνών και να καταγράφει αύξηση της συσπείρωσης. 

 

Σε εξέλιξη παράλληλα είναι η επιχείρηση επαναπροσέγγισης ενός δεξιού κοινού, το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχε διαφωνήσει με κάποιες από τις κυβερνητικές επιλογές (όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο). Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι να μην στραφούν προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό μπροστά μπαίνει μια ατζέντα που ενδιαφέρει το συγκεκριμένο ακροατήριο (μεταναστευτικό, αμυντική θωράκιση της χώρας κ.α.).

 

Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της χριστιανικής πίστης, ενώ αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια». Μάλιστα - μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή - επεσήμανε εκ νέου πως «δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, δε χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας».

 

Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως έχει κλείσει το μέτωπο με την Εκκλησία μετά και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σε δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι. Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Αγίων Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ θα επιστρέψει σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς μετά το Πάσχα. 

 

Να … τρέξουν καλούνται οι γαλάζιοι βουλευτές 

 

Να κάνουν μία εκστρατεία πόρτα - πόρτα καλούνται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να πείσουν τους αναποφάσιστους να επιλέξουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με βουλευτές, όπου εστίασε στην ανάγκη να προβάλουν την θετική ατζέντα και να δώσουν έμφαση σε μια σειρά έργων που  δρομολογεί κυβέρνηση.

 

«Αυτό το οποίο θα συμβεί την επόμενη μέρα στην Ευρώπη έχει τελικά πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας. Και πρέπει με απλά λόγια να εξηγήσουμε τη σημασία των ευρωεκλογών. Να πούμε στον κόσμο γιατί είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών τους κάλεσε να απαντήσουν με την ενεργή συμμετοχή «στον μεγάλο κίνδυνο αυτών των ευρωεκλογών, που είναι η χαλαρότητα και η αδιαφορία».

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ