Εύσημα, αλλά και προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα

«Καρότο και μαστίγιο» επεφύλασσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, καθώς ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2019 και τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά την ίδια στιγμή επεσήμανε πως η Ελλάδα καταγράφει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

 

 

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θεσπίστηκε κατόπιν ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018.

 

 

Η σχετική έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Ωστόσο η ΕΕ εμφατικά τονίζει πως «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

 

 

Στη βάση αυτή υπενθυμίζει πως για να λάβει την συμφωνημένη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις συμφωνημένες διαθρωτικές αλλαγές.

 

 

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

 

 

Να σημειωθεί πως η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

 

Πηγή: cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ