Γάζα: Ισραηλινά πυρά σκοτώνουν παιδιά και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς Χανίγε

Τρεις γιοι καθώς και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

 

Μιλώντας στο Al Jazeera, o Χανίγια είπε πως από το ισραηλινό πλήγμα βρήκαν τον θάνατο τρία παιδιά του: ο Χάζεμ, ο Αμίρ και ο Μοχάμαντ.

 

Συμπλήρωσε ότι σκοτώθηκαν επίσης εγγόνια του, τα οποία είχαν βρει καταφύγιο στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Σάτι, υπογραμμίζοντας ότι περίπου 60 συγγενείς του έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

 

Γάζα: Ισραηλινά πυρά σκοτώνουν παιδιά και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς Χανίγε

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε

 

Ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, που περιλαμβάνουν την οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

 

«Εάν νομίζουν πως βάζοντας στο στόχαστρο τα παιδιά μου, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις και προτού το κίνημα (της Χαμάς) καταθέσει την απάντησή του, θα υποχρεώσουν τη Χαμάς να αλλάξει τις θέσεις της, τρέφουν ψευδαισθήσεις», δήλωσε ο Χανίγια.

 

«Το αίμα των παιδιών μου δεν έχει μεγαλύτερη αξία από το αίμα των υπολοίπων παιδιών των Παλαιστινίων… Όλοι οι μάρτυρες της Παλαιστίνης είναι παιδιά μου», τόνισε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς.

 

«Από το αίμα των μαρτύρων μας και τον πόνο των τραυματιών, γεννιέται η ελπίδα, χτίζουμε ένα μέλλον με ανεξαρτησία και ελευθερία για τον λαό μας και το έθνος μας», διεμήνυσε ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στο Κατάρ.

 

Κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

 

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Σάτι.

 

Ξεπέρασαν τους 33.480 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

 

Τουλάχιστον 33.482 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.049 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

 

Τις τελευταίες 24 ώρες, 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 56 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

 

Διαφωνία Ισραήλ - ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια

 

Το Ισραήλ κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι υπο-καταμετρούν τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, λέγοντας ότι ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί μια «προβληματική προσέγγιση που στοχεύει να αποκρύψει τις δικές τους δυσκολίες στη διανομή,», εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης σε βάρος του Ισραήλ ώστε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων προμηθειών.

 

Την ώρα που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, ο ΟΗΕ δίνει πολύ μικρότερα νούμερα και επισημαίνει ότι η βοήθεια αυτή απέχει πολύ από τις ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.

 

Οργανώσεις αρωγής, μεταξύ άλλων υπηρεσίες των Η.Ε, προτρέπουν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και να διευκολύνουν τη διανομή τους στον μικρό θύλακα.

 

Τόσο η μονάδα COGAT, που ανήκει στον ισραηλινό στρατό και είναι υπεύθυνη για τη διανομή βοήθειας όσο και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ επισημαίνουν πως η απόκλιση στους αριθμούς είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών τρόπων καταμέτρησης.

 

Την ώρα που το Ισραήλ αναφέρει ότι 419 φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, η βασική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που δραστηριοποιείται εκεί, η UNRWA, λέει πως μονάχα 223 φορτηγά εισήλθαν εκείνη την ημέρα.

 

Χθες (9/4) ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος τύπου της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ OCHA είπε ότι η ισραηλινή καταμέτρηση αφορά φορτηγά που είναι μονάχα μερικώς γεμάτα για να συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις διανομής του στρατού.

 

«Η COGAT καταμετρά ό,τι ελέγχουν διεξοδικά και στέλνουν να περάσουν τα σύνορα. Εμείς μετράμε φορτηγά που φθάνουν στις αποθήκες μας», εξήγησε ο Λάρκε.

 

«Τα φορτηγά που μπαίνουν, τα οποία έχει ελέγξει η COGAT, είναι τυπικά μισογεμάτα. Αυτή είναι μια προϋπόθεση που εφαρμόζουν για λόγους διεξοδικού ελέγχου. Όταν εμείς μετράμε τα φορτηγά στην άλλη πλευρά, όταν έχουν ξαναγεμίσει, είναι γεμάτα», υπογράμμισε.

 

Εξαιτίας άλλων περιορισμών που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί, τα φορτηγά συχνά δεν διασχίζουν τα σύνορα και δεν φθάνουν στις αποθήκες σε μία μόνο ημέρα, περιπλέκοντας περαιτέρω έναν σαφή υπολογισμό, είπε ο Λάρκε.

 

Σάντσεθ κατά Ισραήλ

 

Για μία ακλομη φορά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τη εγκληματική τη «δυσανάλογη απάντηση» του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας ως περιφερειακή και παγκόσμια απειλή και δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι προς το «γεωπολιτικό συμφέρον» της Ευρώπης.

 

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βοηθήσει το παλαιστινιακό κράτος εάν δεν αναγνωρίσει την ύπαρξή του», δήλωσε την Τετάρτη (10/4) σε μέλη του κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι δίκαιη και αυτό που απαιτεί η κοινωνική πλειοψηφία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ