Γιατί άλλαξε ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Το παρασκήνιο της έκτακτης αποστρατείας του Σκούμα

Υπήρχαν εισηγήσεις για απομάκρυνση καθώς κάποιοι τον θεωρούσαν κατώτερο των περιστάσεων. Η απόφαση ελήφθη μετά τις πορείες της Πέμπτης και τις καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας.

 

Παρασκήνιο μηνών υπάρχει πίσω από την έκτακτη αποστρατεία του Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα και την τοποθέτηση στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ του ομοιόβαθμού του Λάζαρου Μαυρόπουλου, Υπαρχηγού του Σώματος το πρωί του Σαββάτου.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά τις τακτικές κρίσεις στην Αστυνομία τον περασμένο Ιανουάριο, υπήρξαν εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό να απομακρύνει τον κύριο Σκούμα από τη θέση του Αρχηγού, καθώς κάποιοι τον θεωρούσαν κατώτερο των περιστάσεων.

 

Από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν στην αλλαγή του, αλλά αντίθετα να αντικαταστήσουν αξιωματικούς από θέσεις - ”κλειδιά”, στις οποίες είχαν παρατηρηθεί σοβαρά ζητήματα.

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της HuffPost, όμως, ο κύριος Σκούμας έδειξε να μην μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο της Κυβέρνησης και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και αντίθετα να προχωρά σε κινήσεις αντίθετες με αυτό.

 

Από τις αρχές Φεβρουαρίου κυκλοφορούσε η φήμη για την αποστρατεία του Κωνσταντίνου Σκούμα αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ κάποιοι τοποθετούσαν χρονικά την κίνηση αυτή για το τέλος της Άνοιξης.

 

Φαίνεται, όμως, πως τα γεγονότα της Πέμπτης κατά τις πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και τις καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτέλεσαν την αφορμή για την αντικατάστασή του, καθώς οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας ήταν για ”ήπια διαχείριση” των διαδηλωτών.

 

Τη θέση του κυρίου Σκούμα ανέλαβε με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο μέχρι τώρα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ενώ ήδη προήχθη σε Αντιστράτηγο ο Νικόλαος Σπανουδάκης, προς πλήρωση του κενού, που δημιουργήθηκε.

 

Ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ  Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν έκτακτες κρίσεις στο Σώμα, παρά μόνον οι αναγκαίες αναπληρώσεις.

 

huffingtonpost.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ