Γιατί η συγκεκριμένη απόδειξη πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ

Με μήκος λιγότερο από 20 εκατοστά, η απόδειξη έχει «ζωή» εδώ και έξι δεκαετίες και αφορά την πώληση μιας σειράς άυλων καλλιτεχνικών έργων του Yves Klein

 

Έναντι 1,06 εκατ. ευρώ πουλήθηκε μία απόδειξη του 1958, η οποία πλέον αποτελεί το «ακριβότερο» απόκομμα αγοράς στον κόσμο. Η σχετική δημοπρασία έλαβε χώρα στο Παρίσι από τον οίκο Sotheby’s και το «παρών» έδωσαν αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές. 

 

Με μήκος λιγότερο από 20 εκατοστά, η απόδειξη έχει «ζωή» εδώ και έξι δεκαετίες και αφορά την πώληση μιας σειράς άυλων καλλιτεχνικών έργων του Yves Klein.  

 

Ο Γάλλος καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αποφάσισε να κάνει κάτι τελείως πρωτοποριακό. Έβγαλε μια σειρά μη υπαρκτών – φανταστικών έργων τέχνης, τα οποία αντάλλαζε με χρυσό. Επρόκειτο, εν ολίγοις, για έναν πρόδρομο των σημερινών NFTs, τα οποία υπάρχουν μόνο στον διαδικτυακό κόσμο. 

 

Ο Klein, προκειμένου να πιστοποιεί την ιδιοκτησία των έργων του, εξέδωσε ισάριθμες αποδείξεις, τις οποίες στη συνέχεια έδινε στους αγοραστές. Μία απ’ αυτές τις αποδείξεις περιήλθε στην κατοχή του Sotheby’s, ο οποίος προχώρησε στη σχετική δημοπρασία.  

 

Έχοντας αρκετές ομοιότητες με μια τραπεζική επιταγή, φέρει την υπογραφή του Γάλλου καλλιτέχνη, καθώς και την ημερομηνία έκδοσής της (7 Δεκεμβρίου του 1959).

 

«Μερικοί έχουν χαρακτηρίσει αυτές τις αποδείξεις ως πρόγονο των NFT, επιτρέποντας την ανταλλαγή άυλων καλλιτεχνικών έργων. Εφόσον λάβουμε υπόψη ότι ο Klein διατηρούσε ένα αρχείο με τους ιδιοκτήτες αυτών των έργων, είναι εύκολο να βρούμε ακόμη μία επαναστατική θεωρία. Αυτή του blockchain» έγραφε η προαναγγελία της δημοπρασίας.  

 

Ο νικητής της δημοπρασίας, εξάλλου, πέραν της αγοράς ενός ιστορικού αντικειμένου, γίνεται και κάτοχος του άυλου έργου του Klein. 

 

Ο Γάλλος καλλιτέχνης πέθανε το 1962 και ήταν εκπρόσωπος του νεορεαλισμού. Το πιο διάσημο έργο του ήταν το «Leap into the Void», μια φωτογραφία του 1960, η οποία απαθανατίζει έναν καλλιτέχνη να πηδάει από έναν ψηλό τοίχο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ