Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει για επικοινωνιακούς λόγους να περάσει το μήνυμα της αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τη χθεσινή διαπραγμάτευση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μ. Αμπντελατί για την Μονή της Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά, όμως στην πραγματικότητα η δικαστική απόφαση των προηγούμενων ημερών, έχει ανοίξει τον δρόμο για τη δήμευση σοβαρότατων περιουσιακών στοιχείων από την αιγυπτιακή πλευρά.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τις προηγούμενες μέρες η αιγυπτιακή πλευρά «βάπτιζε» ως παραχώρηση τη διατήρηση των μοναχών στη Μονή Σινά ως «φιλοξενούμενων», αλλάζοντας τη γραμμή που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες.
«Πεπλανημένος» και στο εξωτερικό
Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πριν λίγο διάστημα (7/5) στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε δώσει διαβεβαιώσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός «πιάστηκε στον ύπνο», εάν δεν «παραπλανήθηκε», όπως είθισται σε σοβαρά εσωτερικά ζητήματα της χώρας (Τέμπη). Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία συγκυρία, όπου η Ελλάδα αποδυναμώνεται γεωπολιτικά με τάχιστους ρυθμούς, καθώς πέρα από την ένταξη της Τουρκίας στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής άμυνας και τις εξελίξεις με τη Μονή Σινά, τα τελευταία 24ωρα ηχούν καμπανάκια και από το Λιβύη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Συγκεκριμένα, τουρκικά μέσα και το λιβυκό πρακτορείο LAMA, αναφέρει ότι θα συσταθεί ειδική, τεχνική επιτροπή για τη μελέτη της Συμφωνίας Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της (μεταβατικής) Λιβυκής κυβέρνησης, το οποίο οριοθετούσε την μεταξύ τους ΑΟΖ, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών.
Εάν προχωρήσει αυτή η συζήτηση, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο της κύρωσης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που συνδέεται με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ. Υπό αυτές τις συνθήκες ο «άνθρωπος των δύσκολων αποστολών» για το Μαξίμου, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενδέχεται το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί και τη Λιβύη.
Ακόλουθος των εξελίξεων
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι ακόλουθος των διεθνών εξελίξεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξελίξεις που απομονώνουν τη χώρα. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία και η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με βάση τις εξελίξεις για τη Μονή Σινά, είπε ότι «είναι πρωτοφανής και οδυνηρή η διεθνής ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας».