Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) την αγορά εργασίας; Νέα έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs αναλύσει πως θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, δηλαδή το 1/4 των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

 

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, θα «άνοιγε» νέες θέσεις εργασίας και θα προκαλούσε έκρηξη παραγωγικότητας.

 

Τελικά θα μπορούσε να αυξήσει τη συνολική ετήσια αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται παγκοσμίως κατά 7%. Η τεχνητή νοημοσύνη, ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από την ανθρώπινη εργασία, είναι «μια σημαντική πρόοδος», αναφέρει η έκθεση.

 

Προοπτικές απασχόλησης

 

Στη Βρετανία όπως σημειώνει το BBC, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προωθήσει τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία «θα οδηγήσει τελικά στην παραγωγικότητα σε ολόκληρη την οικονομία», τονίζουν οι ειδήμονες επιχειρώντας να καθησυχάσουν το κοινό για τον αντίκτυπό της.

 

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συμπληρώνει τον τρόπο που εργαζόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να τον διαταράσσει – βελτιώνει τις δουλειές μας, αντί να τις αφαιρεί», δήλωσε στη Sun η υπουργός Τεχνολογίας Μισέλ Ντόνελαν.

 

Σύμφωνα με την έκθεση ορισμένες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες. Στις ΗΠΑ, το 46% των θέσεων εργασίας γραφείου και διοικητικής υποστήριξης θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί, ακολουθούμενες από 44% για νομικές εργασίες και 37% για εργασίες στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής.

 

«Χαμηλότεροι μισθοί»

 

«Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο BBC News ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι, διευθυντής του Future of Work στο Oxford Martin School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

«Αυτό που κάνει το ChatGPT, για παράδειγμα, είναι να επιτρέπει σε περισσότερα άτομα με μέτριες δεξιότητες γραφής να παράγουν δοκίμια και άρθρα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν περισσότερο ανταγωνισμό, που θα μειώσει τους μισθούς, εκτός και αν δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης για μια τέτοια εργασία.

 

Πάρτε για παράδειγμα την εισαγωγή της τεχνολογίας GPS και την έλευση πλατφορμών όπως η Uber. Ξαφνικά, η γνώση όλων των δρόμων του Λονδίνου είχε πολύ μικρότερη αξία – και έτσι οι υφιστάμενοι οδηγοί αντιμετώπισαν μεγάλες μειώσεις μισθών, περίπου 10% σύμφωνα με την έρευνά μας. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότεροι μισθοί, όχι λιγότεροι οδηγοί. Τα επόμενα χρόνια, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ένα ευρύτερο σύνολο δημιουργικών εργασιών», εξήγησε ο Φρέι.

 

Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στην έκθεση, το 60% των εργαζομένων εργάζεται σε επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 1940.

 

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογική αλλαγή από τη δεκαετία του 1980 έχει εκτοπίσει τους εργαζόμενους ταχύτερα από ό,τι έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αν η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι όπως οι προηγούμενες εξελίξεις της τεχνολογίας της πληροφορίας, καταλήγει η έκθεση, θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση βραχυπρόθεσμα.

 

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα διαταράξει τον τρόπο που εργαζόμαστε - αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε επίσης στα πιθανά κέρδη του βιοτικού επιπέδου από την εργασία υψηλότερης παραγωγικότητας και τις φθηνότερες υπηρεσίες, καθώς και στον κίνδυνο να μείνουμε πίσω εάν άλλες επιχειρήσεις και οικονομίες προσαρμόζονται καλύτερα στην τεχνολογική αλλαγή», ανέφερε στο BBC News, ο διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης του Resolution Foundation, Torsten Bell.