Έρευνα δείχνει ότι ο πλανήτης πιθανότατα είχε νερό σε υγρή μορφή και θερμοκρασίες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ζωής...
Η Αφροδίτη αποτέλεσε για την αστρονομική κοινότητα αλλά και την ανθρώπινη φαντασία τη… μεγάλη απογοήτευση. Η θέση, το μέγεθος και οι ομοιότητες της με τη Γη είχαν ευλόγως δημιουργήσει προσδοκίες για τον δεύτερο πλανήτη του Συστήματος. Ακόμα και οι επιστήμονες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνθήκες που επικρατούν στην Αφροδίτη να είναι φιλικές στην ανάπτυξη ζωής. Κάποιοι το είχαν πάει πιο πέρα και μιλούσαν για ένα εξωγήινο οικοσύστημα. Τελικά τα πάντα διαψεύσθηκαν όταν, μέσω της τεχνολογίας, επισκεφθήκαμε την Αφροδίτη για πρώτη φορά και αυτή αποδείχθηκε το πλέον αφιλόξενο μέρος για ζωή από κάθε άποψη.
Ίσως όμως οι προβλέψεις για ένα πλανήτη-παράδεισο να μην ήταν λανθασμένες αλλά πολύ αργοπορημένες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα επιστημονικές προσομοιώσεις υποστηρίζουν ότι η Αφροδίτη έμοιαζε παρά πολύ με τον πλανήτη μας για δύο έως τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Η βίαιη αλλαγή της σε έναν εχθρικό τόπο έγινε περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Αναζητώντας το αν η Αφροδίτη είχε ποτέ στην επιφάνεια της υγρό νερό και πιθανότατα ζωής, ερευνητές του Ινστιτούτου Goddard της NASA «έτρεξαν» πέντε προσομοιώσεις, η κάθε μια για διαφορετική ποσότητα νερού στον πλανήτη. Σε όλα τα σενάρια το αποτέλεσμα έδειξε ότι η Αφροδίτη μπορούσε να διατηρήσει ένα σταθερό κλίμα για δύο δισεκατομμύρια χρόνια.
Τρία από τα σενάρια ήταν βασισμένα στην τοπογραφία της Αφροδίτης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Το πρώτο με έναν ωκεανό, το δεύτερο με μια ρηχή θάλασσα και το τρίτο με υγρασία στο έδαφος. Η ομάδα έκανε τις προσομοιώσεις με διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες και ηλιακή θερμότητα. Σε όλα τα σενάρια ο πλανήτης μπορούσε να διατηρήσει μια μέση θερμοκρασία από 20 έως 50 βαθμούς Κελσίου.
Τα στοιχεία λοιπόν οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η Αφροδίτη είχε και υγρό νερό στην επιφάνεια και της αλλά και συνθήκες φιλικές προς την ανάπτυξη ζωής. Αυτό συνέβη για δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι τη στιγμή που ένα καταστροφικό γεγονός μεταμόρφωσε αυτό τον δίδυμο πλανήτη της Γης στην κόλαση που είναι σήμερα.
Περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια πριν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα εισήλθαν στην ατμόσφαιρα στης Αφροδίτης και πυροδότησαν ένα μαζικό φαινόμενο θερμοκηπίου που άλλαξε τα πάντα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι για την αλλαγή ευθύνεται μια βίαιη ηφαιστειακή έκρηξη τεράστιας κλίμακας.
Αυτή εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα μια τόσο μεγάλη ποσότητα αερίου που θα δεν μπορούσε να απορροφηθεί. Σταδιακά η φιλόξενη στη ζωή Αφροδίτη μεταμορφώθηκε πλήρως και σήμερα είναι ο πλέον… εχθρικός πλανήτης.
Αν πράγματι στην Αφροδίτη επικρατούσαν για δισεκατομμύρια χρόνια φιλικές προς τη ζωή συνθήκες το ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι αν εκεί αναπτύχθηκε κάποιου είδους οικοσύστημα. Και για να πάμε κι ένα βήμα πιο πέρα, θα μπορούσε σε αυτή τη διαφορετική Αφροδίτη να αναπτύχθηκε ένας πολιτισμός του οποίου τελικά τα ίχνη χάθηκαν; Θα μπορούσε να έχει και η Γη τη μοίρα του γειτονικού μας πλανήτη και να μετατραπεί σε έναν αφιλόξενο βράχο;
Οι επιστήμονες επιμένουν πως η Αφροδίτη κρύβει πάρα πολλά μυστικά και οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν πρέπει να μας αποτρέπουν από το να σχεδιάζουμε νέες αποστολές. Μπορεί τώρα να είναι εχθρική στον άνθρωπο όμως το παρελθόν της είναι σίγουρα πάρα πολύ ενδιαφέρον.