Χριστούγεννα 2018: Πρόσκληση στην Κορινθία

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης μας δείχνει τις ομορφιές του νομού μας και εύχεται Καλές Γιορτές.

 

Δείτε παρακάτω:

 

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ σήμερα με τους αναγνώστες της έγκριτης εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Τους εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά και το νέο έτος 2019 να τους φέρει υγεία και ευτυχία, ατομική και οικογενειακή.

Θέλω παράλληλα να τους προσκαλέσω να επισκεφθούν τον φετινό χειμώνα την Κορινθία και να περάσουν ονειρικές διακοπές, επισκεπτόμενοι τα πολυάριθμα αξιοθέατα του Νομού που βρίσκονται μέσα σ΄ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Ο ορεινός όγκος της Ζήρειας (2375μ) δεσπόζει στο Νομό. Έχει ενταχθεί λόγω της μεγάλης ποικιλίας της χλωρίδας στο δίκτυο προστατευομένων περιοχών ΝΑΤURA 2000. Η κατάφυτη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας χωρίζει τη Μεγάλη από τη Μικρή Ζήρεια.

Εδώ βρίσκονται σκαρφαλωμένα τα τρία Τρικαλοχώρια, Άνω, Μεσαία, Κάτω Συνοικία Κτίστηκαν τον 10ο αιώνα στη θέση του αρχαίου Μύσαιου. Είναι συνδεδεμένα με την ιστορία των Νοταραίων που έλκουν την καταγωγή τους από την Κωνσταντινούπολη και είχαν μεγάλη συμμετοχή στα Ορλωφικά (1770) και την Επανάσταση του 1821. 
 

 

TRIKALA_MOUNTAIN__2_

 

Το 1780 γίνονται διοικητική έδρα όλης της Αργολιδοκορινθίας. Χάρη στο υγιεινό κλίμα, τα άφθονα νερά και μνημεία την δεκαετία του΄30 καθιερώνονται σαν ένα από τα σημαντικότερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Σταθμό αποτελεί η κατασκευή του ξενοδοχείου «Θεοξένεια» το 1934. Το 2005 άρχισε να λειτουργεί αθλητικό χιονοδρομικό κέντρο (υψ.1540μ) με δυο σκι-λιφτς, δύο πίστες και σαλέ, ενώ παράλληλα υπάρχει και ορειβατικό καταφύγιο (1750μ). Η όλη περιοχή προσφέρεται για ορειβασία, ορειβατικό σκι, πεζοπορία, δεδομένου ότι υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών. Η γειτονική λίμνη Δασίου που παγώνει το χειμώνα προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα. 

Το σπήλαιο Ερμή, 8 χλμ από τα Άνω Τρίκαλα είναι το ψηλότερο στην Ελλάδα (1700 μέτρα), έχει δε θαυμάσιο λιθοτομικό διάκοσμο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου 2χλμ από τα Άνω Τρίκαλα (υψομέτρο 1500 μέτρα) είναι ένα σπουδαίο μνημείο.Το σημερινό εκκλησάκι κατασκευάστηκε περίπου το 1650. Είναι μονοκάμαρο με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. 

Ο επισκέπτης στα Άνω Τρίκαλα πρέπει να παρατηρήσει:
 

τον πύργο/αρχοντικό των Νοταραίων, που κτίστηκε το 1453 από τον γενάρχη Αγγελή Νοταρά.

το ναϊδριο του Αγίου Γερασίμου, μικρό μονοκάμαρο παρεκκλήσι, πολύ κοντά στο αρχοντικό όπου φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα ο Άγιος.

την εκκλησία του Αγίου Νικολάου,σταυροειδή λιθοδομή,θολωτή του 18ουαιώνα.Στο προαύλιο υπάρχει ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά. 

Στα Μεσαία Τρίκαλα βρίσκονται:

το μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου. Πρώτο-οικοδομήθηκε γύρω στα 1700 με δαπάνη του Γρηγορίου Νοταρά και ήταν θερινή μητροπολιτική έδρα. 

η εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο κέντρο του οικισμού.

Στα Κάτω Τρίκαλα η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου,που κτίστηκε το 1697 από τον Άγιο Μακάριο Νοταρά φημίζεται για τις τοιχογραφίες της.

Πολύ κοντά στο όμορφο χωριό της Πελλήνης σώζονται ερείπια από το ναό της Αθηνάς όπου λέγεται ότι υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Φειδία. 

 

stimfalia_limni1

 

Πολύ κοντά στα Τρικαλοχώρια και μέσα στο ίδιο κατάφυτο και παραδεισένιο περιβάλλον βρίσκονται τα όμορφα χωριά της Στυμφαλίας-Φενεού:Καλιάνοι, Στυμφαλία, Καστανιά, Λαύκα, Μεσινό, Μοσία, Αρχ.Φενεός, Γκούρα, Στενό.

Περιβάλλονται από τα βουνά Ζήρεια, Ολίγυρτο, Μαυροβούνι, Γαβριά, Ντουρντουβάνα, Χελμό.

Η λίμνη της Στυμφαλίας σε υψόμετρο 626μ πήρε το όνομά όπως και η περιοχή από την ένδοξη αρχαία αρκαδική πόλη Στύμφαλο, απ΄όπου σώζονται ερείπια από το τέμπλο της Αρτέμιδας. 

Κόσμημα εδώ αποτελεί το Μουσείο Περιβάλλοντος με μόνιμη έκθεση για το περιβάλλον,τη χλωρίδα,πανίδα της περιοχής με αναφορά σε ασχολίες των κατοίκων που σκοπό είχαν την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και φύσης στη διάρκεια των αιώνων. 

Η εξόντωση των Στυμφαλίδων Όρνιθων που έκαναν ζημιές σε ανθρώπους και καλλιέργειες είναι ένας από τους 12 άθλους του Ηρακλή. Πολύ κοντά στην λίμνη ορθώνονται επιβλητικά τα ερείπια του Φραγκικού αβαείου Ζαρακά που ιδρύθηκε από Γάλλους Κιστερκιανούς μοναχούς το 1223-25, με υλικό που προϋπήρχε και στο τέμπλο της Αρτέμιδας. 

Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο Λαύκας.
 

feneos_kabo_enaer01

 

Ανεβαίνοντας από την ιστορική Καστανιά φθάνουμε στο Φενεό, την ελληνική Ελβετία όπως αποκαλείται. 
 

Αριστερά συναντάμε το οροπέδιο (750μ) όπου παράγονται άριστης ποιότητας όσπρια, πατάτες, λαχανικά, μήλα. 

Όλη η Ζήρεια φημίζεται και για τα εκλεκτά γαλακτοκομικά, κρεατικά, μελισσοκομικά προϊόντα. 

Ο Φενεός διασχίζεται από τους ποταμούς Όλβιο,Δόξα τα νερά των οποίων βρίσκουν διέξοδο σε καταβόθρες. 

Το παραδεισένιο τοπίο συμπληρώνεται με την τεχνητή Λίμνη Δόξα που διανοίχθηκε το 1995. 

Ο αρχαίος Φενεός ήταν μια κραταιά πόλη-κράτος της Αρκαδίας που έφθανε τους 30.000 κατοίκους. 

Πήρε το όνομα από τον πρώτο οικιστή της τον Φενεό. Υπήρχαν οι ναοί Κιδαρίας, Ελευσινίας Δήμητρας, Πυθίου Απόλλωνα.

Οι ανασκαφές που τελευταία έγιναν από την Αρχαιολογική Σχολή Γκράτς Αυστρίας έχουν αποκαλύψει τείχη,το ναό του Ασκληπιού και διάφορα αντικείμενα που φυλάσσονται στο Μουσείο του Φενεού (Καλύβια).

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε:

- Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Στο ύψωμα Κράθι (1100μ). Έχει υπέροχη εσωτερική αρχιτεκτονική, τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ιδρύθηκε τέλη του 14ου αιώνα στο κτίριο που σήμερα είναι η εκκλησία Αγίου Φανουρίου στις όχθες της Λίμνης.

 

agiorg_feneo

Λόγω πλημμυρών που κατέκλυσαν το παλαιομονάστηρο το 1693, μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση. Κάηκε από πυρκαγιά το 1740 και ξαναλειτούργησε το 1745. Έχει μεγάλης τέχνης επιχρυσωμένο τέμπλο (1762-1768) και αγιογραφίες (1754) που έγιναν από τον εξ Ιωαννίνων ζωγράφο Παναγιώτη. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 αποτέλεσε ορμητήριο των Κολοκοτρώνη,Παπαφλέσσα και άλλων ηρώων,ενώ ο τότε ηγούμενος Ναθαναήλ υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας.Τα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε «Κρυφό Σχολείο».

–Λαογραφικό Μουσείο Φενεού(Σιβίστα).–Εκκλησία Αγίου Σπυρίδωνα Φενεού(1897) 

-Εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γκούρας (1906) -Εκκλησία Παναγίας Βράχων Ταρσού (1458) 

-Μονή Αγίας Τριάδος Ταρσού, πολύ κοντά στην εκκλησία. 

Λίγο δυτικότερα του Φενεού στις υπώρειες του Μαύρου όρους βρίσκονται τα θέρετρα Σαραντάπηχο, Ευρωστίνη. 

Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε:

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου με 17 τρούλους (1811) 

Μονή Προφήτη Ηλία (14ου αιώνα) 

Εκκλησία Παναγία Καταφυγιώτισσα (1782) 

Τα χωριά της ορεινής Κορινθίας έχουν σπίτια με θαυμάσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική, λειτουργούν δε αρκετά ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια με νόστιμες σπεσιαλιτέ. 

Θέλω να τονίσω επίσης και το ρόλο της μεγαλύτερης ελληνικής λουτρόπολης,του Λουτρακίου, ως τόπου χειμερινού τουρισμού. Διαθέτει το πληρέστερο υδροθεραπευτήριο στα Βαλκάνια για σειρά παθήσεων και καζίνο που λειτουργούν όλο το χρόνο,ενώ τα γειτονικά Γεράνεια (1371μ) προφέρονται για ορειβασία, πεζοπορία.

Στο Νομό μας λειτουργούν πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι όλο το χρόνο ως: Αρχ.Κόρινθος, Νεμέα, Ηραίο, Σικιώνα, Κεχριές, Φλοιούντα, Αρχ.Τενέα, όπου πρόσφατα έγιναν σημαντικές ανασκαφές. 

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι η γειτνίαση βουνού και θάλασσας. Έτσι κάποιος μπορεί να διαμείνει σε κατάλυμα παραθαλάσσιου θέρετρου, ως Ξυλόκαστρο, Βραχάτι, Συκιά, Διμινιό και μετά από λίγο χρόνο να κάνει σκι στη Ζήρεια. 

Η πρόσβαση είναι εύκολη και άνετη.Υπάρχει άριστο οδικό επαρχιακό δίκτυο που φθάνει μέχρι το τελευταίο χωριό,ενώ την διασχίζουν οι αυτοκινητόδρομοι Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας-Πύργου,Κορίνθου-Άργους-Τρίπολης-Καλαμάτας-Σπάρτης και Κορίνθου-Επιδαύρου. 

Ο νέος προαστιακός σιδηρόδρομος συνδέει την Κόρινθο με το Κιάτο, την Αθήνα, τον Πειραιά αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο στα Σπάτα. 

Χρόνια Πολλά, καλώς να έλθετε το φετινό χειμώνα στην Κορινθία!

Πελοπίδας Καλλίρης

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κορινθίας

 

 

πηγή: www.protothema.gr