Η αρχή του τέλους

Σχεδόν 300 χιλιάδες λιγότερες ψήφους πήρε η Χρυσή Αυγή σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014.

 

 

Της Δανάης Κισκήρα - Μπαρτσώκα

 

 

Περίπου τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι λοιπόν, γύρισαν την πλάτη στο ναζιστικό μόρφωμα και μείναμε όλοι να παρακολουθούμε την πτώση του φυρερίσκου Μιχαλολιάκου.

 

 

Μεγάλη αποτυχία για τους υμνητές των ναζί ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων στον Δήμο της Αθήνας, με τον Ηλία Κασιδιάρη, το πρωτοπαλίκαρο του Αρχηγού, να συγκεντρώνει σχεδόν 16.000 ψήφους λιγότερες από το 2015 και να βρίσκεται στην 5η θέση και όχι στην 3η που είχε σκαρφαλώσει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

 

 

Πολλοί μιλούν για απλή διάσπαση ψηφοφόρων, ανάμεσα στη Χ.Α. και τον επίσης ακροδεξιό Βελόπουλο.

 

 

Αυτό δεν είναι απολύτως λάθος. Όντως αυτοί οι 300.000 πήγαν προς τον Βελόπουλο (σ.σ. τα 2/3 τουλάχιστον) αλλά πήγαν και προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εδώ και καιρό έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στην ακροδεξιά. Το ίδιο έγινε και με όσους είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ στις προηγούμενες εκλογές.

 

 

Είναι άτοπο όμως να ταυτίζεται μία οργάνωση που σκοτώνει - κυριολεκτικά - όποιον διαφωνεί μαζί της με έναν γραφικό - φυσικά όμως και επικίνδυνο ακροδεξιό που πουλάει χειρόγραφα του Χριστού και κρέμες για την τριχόπτωση.

 

 

Ο Βελόπουλος, δεν έχει τάγματα εφόδου, δεν εκπαιδεύει τα μέλη του να μαχαιρώνουν θανατηφόρα στην καρδιά, δεν έχει ορκωμοσίες με φλεγόμενες σβάστικες στη Νέδα.

 

 

Έχει ακροδεξιά και φασιστική ρητορική, όπως ακριβώς την έχει διδαχθεί από τον πνευματικό του πατέρα, Γιώργο Καρατζαφέρη. Ακριβώς όπως τη διδάχτηκαν οι κάποτε συνοδοιπόροι του στο ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.

 

 

Προσωπικά θεωρώ και τους τρεις επικίνδυνους, με μια λίγο διαφορετική έννοια της επικινδυνότητας από αυτή που χαρακτηρίζει τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τη συμμορία του.

 

 

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής έπεσαν γιατί κάποιοι πάλεψαν για να πέσουν και αυτό το χρωστάμε στο αντιφασιστικό κίνημα.

 

 

Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή πέτυχε έναν από τους στόχους που είχε βάλει για αυτές τις εκλογές. Έστειλε τον υπόδικο Γιάννη Λαγό στην Ευρωβουλή.

 

 

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, είχε καταγγείλει πως το κόμμα επέλεξε να θυσιάσει τον ευρωβουλευτή Επιτήδειο για χάρη του υποδίκου Γιάννη Λαγού με σκοπό να εκλεγεί ως Ευρωβουλευτής και να καταφέρει να αποδράσει, υπερβαίνοντας - με την μεταφορά του στις Βρυξέλλες - τους σχετικούς περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα).

 

 

Παρόλα αυτά η ήττα ήταν βαριά. Και ήταν βαριά γιατί αποδείχτηκε πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας γύρισε την πλάτη στους ναζί δολοφόνους και αυτό το έκανε μετά από κόπο. Γιατί επιτέλους δέχτηκε την πραγματικότητα μετά από άπειρα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της δίκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από εκατοντάδες καταγγελίες, μετά από αναρίθμητα περιστατικά ρατσιστικής βίας, μετά από την συνεχόμενη κραυγή του κόσμου που βγαίνει στους δρόμους τόσα χρόνια παλεύοντας για το αυτονόητο.

 

 

Τα χθεσινά αποτελέσματα σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για το καρκίνωμα που λέγεται Χρυσή Αυγή.

 

documentonews.gr