Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τραγούδι "Wake Me Up When September Ends"

Το Wake Me Up When September Ends’ περιλαμβάνεται στο American Idiot’ και πολλοί το έχουν συνδέσει με την 11η Σεπτεμβρίου και το κλίμα τρόμου που επικρατούσε στην Αμερική εκείνο το διάστημα, καθώς και το American Idiot’ κινείται σε αυτό το κλίμα. Σε αυτό βοηθάει και το clip που δείχνει ένα ζευγάρι εφήβων να υπόσχονται πως θα είναι μαζί για πάντα και λίγο αργότερα το αγόρι να φεύγει για τον πόλεμο...

 

Ωστόσο η αλήθεια είναι πως ο Billie Joe έγραψε το τραγούδι για τον πατέρα του, που πέθανε από καρκίνο τον Σεπτέμβρη του 1982. Στην κηδεία, ο Billie Joe έκλαψε, έτρεξε σπίτι και κλειδώθηκε στο δωμάτιο του. Όταν η μητέρα του πήγε σπίτι και χτύπησε την πόρτα του, αυτός της απάντησε: ‘Ξύπνα με όταν τελειώσει ο Σεπτέμβρης’.

 

Οι στίχοι ‘7 years has gone so fast αναφέρονται στην δημιουργία των Green Day το 1989, σχεδόν ακριβώς 7 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του Billie Joe, ενώ οι στίχοι ’20 years has gone so fast’ αναφέρονται στο γράψιμο του τραγουδιού, περίπου το 2002. Ήταν έτοιμο όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος τους Shenanigans, αλλά ο Billie Joe δεν ήταν συναισθηματικά έτοιμος να το κυκλοφορήσει ακόμα, οπότε συμπεριελήφθη στο American Idiot.