Η Βιέννη είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς στον κόσμο - Η Αθήνα πιο πίσω φέτος

Η Βιέννη ανακηρύχθηκε και φέτος η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, κατακτώντας την πρώτη θέση για δέκατη χρονιά, αλλά η Αθήνα βρέθηκε πιο πίσω.

 

 

 

Η Βιέννη ξεχώρισε στον κατάλογο των 231 μητροπόλεων του κόσμου, στη μεγάλη ετήσια έρευνα που διεξάγει η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών Mercer.

 

 

 

H Αθήνα φέτος σημείωσε πτώση στη λίστα καθώς βρέθηκε στη θέση 89, τρεις θέσεις χαμηλότερα από το 2018.

 

Στην Ευρώπη, λίγες πόλεις όπως η Αθήνα, η Μαδρίτη και το Παρίσι είδαν φέτος να μειώνεται το σκορ τους στα κριτήρια για την προσωπική ασφάλεια λόγω προηγούμενων τρομοκρατικών επιθέσεων ή / και εσωτερικών ασταθειών. 

 

Η ασφαλέστερη πόλη στην Ευρώπη ήταν το Λουξεμβούργο, ακολουθούμενη από τη Βασιλεία, τη Βέρνη, το Ελσίνκι και τη Ζυρίχη. Η μεγαλύτερη πτώση στη Δυτική Ευρώπη μεταξύ 2005 και 2019 κατεγράφη στις Βρυξέλλες λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και στην Αθήνα η οποία είναι στη θέση 102, αντανακλώντας τη βραδεία ανάκαμψη από τις οικονομικές και πολιτικές αναταραχές μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

 

«Η Βιέννη δεν επαναπαύεται στις δάφνες των επανειλημμένων διακρίσεων της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται περαιτέρω, ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από εισοδήματα και προέλευση, να μπορούν να συμμετέχουν στην υψηλή ποιότητα ζωής της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, σχολιάζοντας με ικανοποίηση το γεγονός ότι, για δέκατη στη σειρά φορά, η αυστριακή πρωτεύουσα ανακηρύχθηκε και για το 2019 η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.

 

Στη δεύτερη θέση, μετά την αυστριακή πρωτεύουσα, κατατάσσονται η Ζυρίχη και το Βανκούβερ και στην τρίτη θέση το Μόναχο και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται - με εξαίρεση το Βανκούβερ και το Όκλαντ - ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ την τελευταία θέση του καταλόγου καταλαμβάνει, όπως και τις τελευταίες χρονιές, η Βαγδάτη.

 

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της διεθνούς εταιρείας Mercer χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

 

Για τη Βιέννη τονίζεται στην φετινή αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός "της σταθερής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, η πολύ καλή ιατρική περίθαλψη, η πλούσια και πολύπλευρη προσφορά στον πολιτισμό και οι δυνατότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, όπως επίσης ο μεγάλος αριθμός διεθνών σχολείων".

 

Επισημαίνεται επίσης "το μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, το αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, η εξαιρετική προσφορά ποιοτικής κατοικίας τόσο στην ίδια την πόλη όσο και γύρω απ' αυτή.

 

Από τους συνεργάτες της Mercer, η Βιέννη αναδεικνύεται εφέτος για δέκατη στη σειρά "φορά" η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η πρώτη ανακήρυξή της είχε γίνει το 2009 και άρα εφέτος θα ήταν η ενδέκατη -- και όχι η δέκατη -- στη σειρά "χρονιά", αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το 2013 δεν είχε υπάρξει αξιολόγηση των πόλεων από τη Mercer.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από την ανάδειξή της για δέκα φορές σε πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, η Βιέννη έχει ανακηρυχθεί έξι φορές την τελευταία δεκαετία σε "Πρωτεύουσα των συνεδρίων", καθώς είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου της διεθνούς στατιστικής, φιλοξενώντας η ίδια κάθε χρόνο πάνω από 150 διεθνή συνέδρια και διασκέψεις.

 

 

πηγή : m.lifo.gr