Ιατρικός τουρισμός και «δανεικές μητέρες»

H υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ή τεχνητή γονιμοποίηση, έγιναν στην Ελλάδα η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη ενός δυναμικού ιατρικού τουρισμού. Ζευγάρια από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στη χώρα μας για να προσπαθήσουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. 

 

Παράλληλα, η ελαστική νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα που την επιτρέπει υπό όρους, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – όπως στην Γαλλία όπου απαγορεύεται αυστηρά – έχει δημιουργήσει μια ιδιόμορφη «αγορά για δανεικές μητέρες», σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται η Ελλάδα από μεγάλες εφημερίδες, όπως η γαλλική Figaro, ως το νέο «Ελντοράντο για παρένθετες μητέρες». Ποια τα όρια της νομοθεσίας; 

 

Ποια τα όρια της νομιμότητας αδιάφανων «υπηρεσιών»; Πόσο αμοίβονται; Υπάρχει τράφικινγκ; Πως αντιμετωπίζει το θέμα η Επιτροπή Βιοηθικής, η εθνική Αρχή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Υπάρχει εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος; 

 

Τι λένε οι γιατροί, ο ιατρικός σύλλογος, αλλά και γυναίκες που δάνεισαν ή επιθυμούν να δανείσουν την κοιλιά τους για να βοηθήσουν άτεκνα ζευγάρια; Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με όλους τους πρωταγωνιστές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και παρουσιάζει μια μεγάλη τηλεοπτική έρευνα, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που κάποτε ήταν ταμπού. 

 

Παράλληλα, στην τηλεοπτική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ συμπεριλαμβάνονται πλάνα και μαρτυρίες από παρένθετη μητέρα που κυοφορεί παιδί για ένα ζευγάρι από τη Γαλλία, συνομιλία με τους Γάλλους γονείς, στους οποίους ο γιατρός κ. Παπανικολάου, δείχνει μέσω κινητής τηλεφωνίας και κάμερας το υπερηχογράφημα της παρένθετης μητέρας. 

 

Ακόμη πλάνα και συζήτηση με ζευγάρια από την Ρουμανία στην κλινική του κυρίου Πάντου, ενώ ο κ. Περιστέρης διηγείται πολλές δύσκολες ή εύκολες περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας. Τέλος, στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα και έγγραφα για την παρασκηνιακή δράση των κυκλωμάτων που δρουν με στόχο το κέρδος.

 

 

 

 

enallaktikos.gr