Ισπανία: Μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για τη στήριξη παραγωγών, καταναλωτών. Βαρκελώνη: «Στοπ» στη...

Η απόφαση θα ισχύσει από τον Ιούλιο – Το μέτρο χαιρέτησαν ομάδες καταναλωτών και εκπρόσωποι του κλάδου

 

Μηδενικό ΦΠΑ θα έχει το ελαιόλαδο στην Ισπανία από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Σάντσεθ να στηρίξει τους παραγωγούς ελαιολάδου αλλά και τους καταναλωτές από την εκρηκτική αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

 

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι το ελαιόλαδο θα ενταχθεί στην ομάδα προϊόντων πρώτης ανάγκης, στα οποία ο ΦΠΑ μηδενίστηκε για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

 

Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, σημείωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ισπανίας,  Πιλάρ Αλεγρία «θα επιτρέψει να υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας».

 

Βαρκελώνη: «Στοπ» στη βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες έως το 2028

 

Η πόλη της Βαρκελώνης
 

Καταργούνται τα 10.000 τουριστικά διαμερίσματα που νοικιάζονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης - «Αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης»

 

Σε ουσιαστικά και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και του «εξευγενισμού» της Βαρκελώνης, προχωρά ο δήμαρχος της πόλης Τζαόμα Κολμπόνι ανακοινώνοντας ότι όλες οι τουριστικές κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb, booking κτλπ) θα καταργηθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2028.

 

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο δήμαρχος πόλης ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι άδειες για 10.100 περίπου τουριστικά διαμερίσματα θα λήξουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το αυξανόμενο κόστος στέγασης και γίνει η πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη, την πόλη της Ισπανίας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, σημαίνει ότι ορισμένοι κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μείνουν σε διαμέρισμα αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού κατά 38%.

 

Η πρόσβαση στη στέγαση έχει γίνει κινητήρια δύναμη παραγωγής ανισοτήτων, ιδιαίτερα στους νέους, τόνισε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης προσθέτοντας ότι «αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση».

 

Τη στήριξή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης εξέφρασε η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Ισαμπέλ Ροντρίγκεζ, κάνοντας λόγο για «απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Retuers, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού -η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στον κόσμο- ωστόσο οι κάτοικοί της τιμωρούνται σε ορισμένα μέρη, καθώς ο «εξευγενισμός» (gentrification) και η προτίμηση των ιδιοκτητών για προσοδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις είναι όλο και πιο καυτό θέμα σε όλη την Ευρώπη.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι τοπικές κυβερνήσεις στην Ισπανία έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ