Κ. Αρβανίτης: «Η Ελλάδα φυλακή της Ευρώπης με σφραγίδα των Βρυξελλών» - Τέμπη: «Γίναμε θύματα μιας σκόπιμης παραπλάνησης»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδίκασε όσους υπερψήφισαν το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στο Ευρωκοινοβούλιο. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία, η οποία θυσιάστηκε στον βωμό της δεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής της Ευρώπης-φρούριο, είπε χαρακτηριστικά.  Το Νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

 

 

Ο Κώστας Αρβανίτης μίλησε για «μαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της γης».

 

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση έπαψε να αποτελεί τη μοναδική μορφή αλληλεγγύης σε στιγμές κρίσης και τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέγουν να πληρώνουν, να «επιδοτούν» ουσιαστικά τις χώρες πρώτης υποδοχής, ώστε να κρατούν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

 

Εξήγησε ότι από τη στιγμή που κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέγουν τη χρηματική «αλληλεγγύη», αυτό φυσικά θα ρίξει όλο το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες του Νότου και θα τις μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών, σε Ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο.

 

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χάθηκε, βυθίστηκε στον πάτο της Μεσογείου, μαζί με τις χιλιάδες ψυχές όσων αναζητούσαν την ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

 

 

Τέμπη: «Γίναμε θύματα μιας σκόπιμης παραπλάνησης» – Καρυστιανού και Ασλανίδης καθήλωσαν και πάλι το Ευρωκοινοβούλιο

 

Τέμπη: «Γίναμε θύματα μιας σκόπιμης παραπλάνησης» – Καρυστιανού και Ασλανίδης καθήλωσαν και πάλι το Ευρωκοινοβούλιο

Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης καθήλωσαν και πάλι το Ευρωκοινοβούλιο

 

Συγκλόνισε για τρίτη φορά η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο. Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) να μείνει ανοιχτή η αναφορά της και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές TRAN και LIBE την έφερε και πάλι ενώπιον ευρωβουλευτών και άλλων θεσμικών οργάνων για να ζητήσει και τη δική τους συμβολή στην απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών.

 

Η καθηλωτική ομιλία της Μ. Καρυστιανού προκάλεσε για ακόμη μια φορά τα θερμά χειροκροτήματα των Ευρωπαίων. Συνοψίζοντας τον λόγο της που ανέδειξε το ίδιο το έγκλημα αλλά και τη συγκάλυψη που ακολούθησε, παραθέτουμε κάποιες κομβικές φράσεις:

 

«Οι άνθρωποί μας κι εμείς μαζί γίναμε θύματα μιας σκόπιμης παραπλάνησης… Τα χώματα που περιείχαν υπολείμματα των βίαια νεκρών παιδιών μας και υπολείμματα των παράνομων ουσιών μεταφέρθηκαν με απόλυτη βιασύνη σε διαφορετικές περιοχές».

 

«Ολες οι οδηγίες μπαζώματος, που έγιναν με σκοπό να αποκρύψουν και να καταστρέψουν σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας δόθηκαν σύμφωνα με δημόσια παραδοχή σε συνεντεύξεις από τον πρωθυπουργό».

 

Η απορία όλης της Ελλάδας

 

Δεν ήταν όμως η μόνη μάνα που χειροκροτήθηκε για το σθένος και τη δύναμη ψυχής. Η Μιρέλα Ρούτσι είναι ακόμη μία από τις μάνες των Τεμπών και παλεύει για τη δικαίωση του 20άχρονου γιου της Ντένι. Η ίδια απορεί «τι παράνομες εύφλεκτες ύλες μετέφερε το εμπορικό τρένο», απορία που έχει και ολόκληρη η Ελλάδα. «Ζούμε σε μια τόσο διεφθαρμένη χώρα που πλέον σκοτώνονται πολίτες και οι υπεύθυνοι είναι ελεύθεροι και ζουν με δημόσιο χρήμα» κατήγγειλε η κ. Ρούτσι.

 

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26άχρονου Δημήτρη, εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ:

 

«Ο γιος μου σκοτώθηκε μαζί με άλλους 56 επιβάτες γιατί απλώς ήταν πολίτης της δεύτερης πιο διεφθαρμένης χώρας της Ευρώπης».

 

«Τα ονόματά σας» συνέχισε, αναφερόμενος προφανώς στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, «θα μείνουν στην ιστορία της Ελλάδος ώστε όλες οι επόμενες γενιές να διαβάζουν τα τελευταία ονόματα που λειτουργούσαν υπέρ της διαφθοράς στην Ελλάδα».

 

Δριμύ κατηγορώ

 

Στην αίθουσα μεταξύ άλλων βρέθηκαν η πρόεδρος της επιτροπής TRAN του Ευρωκοινοβουλίου Καρίμα Ντέλι, η οποία τόνισε πως στην τραγωδία των Τεμπών υπήρχε έλλειψη ελέγχου, αλλά και ο επικεφαλής Μονάδας Μεταφορών – Κινητικότητας της Κομισιόν Κέιρ Φιτς, ο οποίος είπε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Θα βρούμε τις βαθύτερες αιτίες της τραγωδίας».

 

Ο «κλεφτοπόλεμος» της προανακριτικής

 

Αρνείται να δεσμευτεί η πλειοψηφία στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα οδηγήσει τον Κώστα Ax. Καραμανλή στην τακτική Δικαιοσύνη, την ώρα που οι αποκαλύψεις έχουν ρίξει στα σχοινιά τον πρώην υπουργό Μεταφορών, συμπαρασύροντας την κυβέρνηση, η οποία παρατηρεί με ανησυχία την κοινωνική βεβαιότητα περί συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών στα δημοσκοπικά ευρήματα.

 

Τη Δευτέρα η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε στον ομόλογό της Σταύρο Καλαφάτη το κατηγορητήριο που συνέταξε η αξιωματική αντιπολίτευση για τον Κ. Καραμανλή, στο οποίο περιλαμβάνονται τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της κακουργηματικής έκθεσης (σε κίνδυνο), της κακουργηματικής διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς και της παράβασης καθήκοντος. «Αυτό που θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κίνηση, το ότι έφερε το κατηγορητήριο, είναι μόνο στο μυαλό του. Είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπουν το σύνταγμα της χώρας και ο κανονισμός του κοινοβουλίου: η σύνταξη κατηγορητηρίου. Να το συνοδέψει κάποιος με 30 τουλάχιστον υπογραφές και κατάθεσή του στον πρόεδρο της Βουλής».

 

Τα λόγια του Παύλου Μαρινάκη έδωσαν το σήμα για τον «κλεφτοπόλεμο» της συμπολίτευσης στην προσπάθεια να αμνηστευτεί ο Κ. Καραμανλής. Διότι είναι γνωστό τοις πάσι πως η ΝΔ ουσιαστικά προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής, με σκοπό να την απορρίψει και να διαγράψει όποια πιθανότητα παραπομπής του πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο. Κοινώς, η πλειοψηφία παριστάνει τον… Ζήκο, προσπαθώντας να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια πολιτική παγίδα.

 

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνταγματικές προβλέψεις, τις μύχιες πολιτικές στοχεύσεις της ΝΔ και την άρνηση των συγγενών για κατάθεση πρότασης σύστασης προανακριτικής. Ως προς το τελευταίο, κατά τις πληροφορίες του Documento, η πληροφορία έχει φτάσει και στα αυτιά του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη από αρμόδια χείλη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως η τακτική που ακολούθησε η Κουμουνδούρου μοιάζει η πιο πολιτικά επικερδής. Πρώτον, ασκεί αμείωτη ένταση στην κυβέρνηση. Δεύτερον, ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του συντάγματος (εν αντιθέσει με την άποψη περί… απλής άρσης ασυλίας του Κ. Καραμανλή) και, τρίτον, δεν βρίσκει αντίθετους τους συγγενείς των θυμάτων.

 

Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση, Άγγελος Προβολισιάνος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ