Καιρός: Ραγδαία αλλαγή του καιρού με καταιγίδες -Για ποιες περιοχές προειδοποιεί η ΕΜΥ για μεγάλα ύψη βροχής

Τα τερτίπια του καιρού συνεχίζονται και σήμερα, καθώς αναμένεται έντονη κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας...

 

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές σε όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα το βράδυ πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, αλλά αύριο αναμένεται να χαλάσει και πάλι ο καιρός.

 

Πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία στην Αττική

Οσον αφορά την Αττική, αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην πρωτεύουσα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πολύ μεγάλα ύψη νερού σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας για τις επόμενες 24 ώρες.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, κ. Κολυδά, αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής και στην πρωτεύουσα.

 

«Για την Δευτέρα βλέπουμε ότι έχουμε πιθανότητες 93% για βροχή τουλάχιστον ύψους ενός χιλιοστού (1 mm με πορτοκαλί χρωματισμό στο διάγραμμα). Υπάρχει επίσης 68% πιθανότητα για βροχή έως 5 mm (με κόκκινη στήλη), συνέχεια με 38% για ύψος βροχής έως 10 mm (πράσινη στήλη) και τέλος πιθανότητα 12% για βροχή τουλάχιστον 20 mm (με μπλε χρώμα). Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα βρέξει και υπάρχει υπολογίσιμη πιθανότητα να έχουμε μεγάλα ύψη βροχής πάνω από π.χ. 10 mm για το σημείο του μετεωγράμματος που εξετάζουμε. Την τοπικότητα θα την εξετάσουν περαιτέρω οι μετεωρολόγοι μελετώντας άλλες παραμέτρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς.

 

Η κακοκαιρία άρχισε από χθες, με την βόρεια Ελλάδα να πλήττεται από σφοδρή βροχόπτωση, με τις Σέρρες να πλημμυρίζουν και στην Ξάνθη να πέφτει χαλάζι. Σε Μακεδονία, Θράκη και βόρειο Αιγαίο έπεσαν μάλιστα 1.500 κεραυνοί. Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού η οποία θα κρατήσει ως και την Τρίτη, ενώ και την Τετάρτη αναμένονται βροχές στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ