“Στην καρδιά του Αιγαίου πίσω από ελληνικά νησιά είναι αδιανόητο να αφήνεται στην Τουρκία να διανοηθεί ότι έχει διακιώματα. Αυτό επ ουδενί. Είναι παραλογισμός όπως και ο θαλάσσιος χάρτης της Άγκυρας στο Αιγαίο αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αιφνιδιαστήκαμε και δεν έπρεπε. Κινδυνεύουμε σταδιακά , ανεπαισθήτως να πέσουμε ως χώρα σε ομηρεία από την Τουρκία”
Την αγωνία του, η Ελλάδα «να βρεθεί σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ομηρίας έναντι της Τουρκίας». Δηλαδή, «τίποτα να μην μπορεί να συμβεί χωρίς την έγκρισή της», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας απόψε στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, Σταύρου Λυγερού, «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία».
Αυτό, είπε «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. σημειώνοντας πως η Ελλάδα οφείλει να αναδεικνύει τον αναθεωρητισμό, την επιθετικότητα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή».
Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών περί Φιλίας και Καλής Γειτονίας υπογραμμίζοντας ότι η λογική των «ήρεμων νερών» δεν μπορεί να εμποδίζει την ανάδειξη του νεοοθωμανικού, αναθεωρητικού και επιθετικού χαρακτήρα της Τουρκίας.
«Είναι εξωφρενικό να αναστέλλεται η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας, καταμεσής του Αιγαίου. Και, μάλιστα σε θαλάσσιες περιοχές που είναι αδιανόητο να υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους της Τουρκίας! Πού; Μέσα στο Αιγαίο; Πίσω από μία συστάδα ελληνικών νησιών; Η όποια κίνηση εναντίον μας και εναντίον ιταλικών σκαφών μισθωμένων από γαλλική εταιρεία, για ένα καλώδιο, ανάμεσα από ελληνικά νησιά καταδεικνύει το μέγεθος της τουρκικής επιθετικότητας και της καταχρηστικής συμπεριφοράς της» επεσήμανε.
«Με το να επιμένουμε στη διατήρηση μιας εξωραϊσμένης εικόνας, παρά τα όσα συμβαίνουν, εταίροι και σύμμαχοι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αποθράσυνσης της Τουρκίας ότι λειτουργεί ως νταής και ταραξίας απέναντί μας, αλλά μένουν με την εντύπωση ή, χειρότερα ακόμη προσποιούνται, ότι έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μας και είναι μόνο τεχνικά τα ζητήματα μεταξύ μας. Αντιθέτως, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί προς τα έξω ο πραγματικός και εξόφθαλμα αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και όχι να περνούν λανθασμένα μηνύματα αδυναμίας της Ελλάδας ή ανοιχτών ζητημάτων στην καρδιά του Αιγαίου! Διαφορετικά, αποδίδουμε λόγο στην ‘Αγκυρα για οτιδήποτε αφορά την παραμικρή λειτουργία της Ελλάδος μεταξύ των νησιών της θέτοντας έτσι ουσιαστικά υπό αίρεση την εδαφική μας συνοχή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής.
Αναφορικά με τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός « δεν μπορεί να διολισθήσει σταδιακά σε ένα σχέδιο που αποκλείει νησιά από τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε να καταλήξει να αποφεύγει να ενσωματώσει περιοχές, όπου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ένα πράγμα θέλω να τονίσω. Στις εν λόγω περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου, πίσω από ελληνικά νησιά, είναι αδιανόητο να αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε άλλη χώρα να διεκδικήσει κυριαρχικά δικαιώματα πέραν της Ελλάδας! Επ’ ουδενί! Δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία σε τέτοιες περιοχές και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση! Όταν μάλιστα, το θράσος της Τουρκίας δεν έχει τέλος, όπως φαίνεται και από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που κατέθεσε χθες στην UNESCO, όπου παρουσιάζει το μισό Αιγαίο να ανήκει στη δική της ευθύνη χωροταξικού σχεδιασμού! Όπως και στην ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αναφορικά με τη νέα αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρωπαικής Ένωσης, ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι «καμία συμμετοχή δεν μπορεί να έχει η Τουρκία στους μελλοντικούς αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν συμβεί αυτό, θα αναδειχθεί η βαθιά υποκρισία της Ευρώπης. Όμως, θα ακυρωθεί και η όποια μελλοντική δυνατότητα να μας στηρίξει έμπρακτα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα» και τόνισε με νόημα ότι «για να έχει αυτός ο μηχανισμός αξιοπιστία, θα πρέπει η Ένωση να μην έχει δύο μέτρα και σταθμά, αλλά να πείθει ότι λειτουργεί πράγματι στη βάση αρχών, αξιών και του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατάει ίσες αποστάσεις σε ότι αφορά την Τουρκία που κατέχει περίπου το 37% ενός κράτους μέλους της, της Κύπρου, και απειλεί καθημερινά με πόλεμο ένα άλλο κράτος μέλος της, την Ελλάδα».
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία ζημίωσε το Κίεβο και την Ευρωπαική Ένωση κάνοντας λόγο για «στρατηγική ήττα της συλλογικής Δύσης» στο μέτωπο της Ουκρανίας.
“Έχουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία όχι επειδή δεν προκαλούν αλλά επειδή δεν αντιδρούμε”! Δεν θα μείνω σιωπηλός…
Νέα ώθηση παίρνουν τα σεναρια για τη δημιουργία νέου κόμματος μετά τη νέα παρέμβαση Σαμαρα!
Στο κατάμεστο από κόσμο Πολεμικό Μουσείο, ο Αντώνης Σαμαράς, με το «όπλο παρά πόδα», εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική που ασκεί και υποσχέθηκε να μην μείνει σιωπηλός καθώς «αυτό δεν είναι το χρέος ενός πρώην πρωθυπουργού».
Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, πρώτη μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, δεν αποκάλυψε ανοιχτά τις επόμενες σκέψεις του ενώ επιμένουν οι φήμες για δημιουργία νέου κόμματος στη Δεξιά. Έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα χώρα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
«Το έφερε η μοίρα να μείνω ακόμα και μόνος στα δύσκολα αλλά το βλέμμα μου ούτε σκοτείνιασε ούτε λύγισε. Αυτά που πρέπει να λέω για την πατρίδα μου θα συνεχίσω να τα λέω. Από τη λέξη ευθύνη, γεννιέται η λέξη ελπίδα. Αυτή η χώρα δεν θα αφεθεί στη μοίρα της, δεν θα γονατίσει», υποστήριξε εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσα.
Ο πρώην πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στην πολεμική σύρραξη Ουκρανίας – Ρωσίας, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της δύσης, συνέδεσε το θέμα με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως «δείξαμε υπερβάλλον ζήλο στήριξης στο Ζελένσκι» και γίναμε «κλακαδόροι του συρμού».
Η καταληκτική φράση «δεν θα μείνω σιωπηλός» στην παρούσα συγκυρία και με τις φήμες για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της Δεξιάς να επιμένουν έχει ιδιαίτερη σημασία
Όταν μιλάμε για τη σωστή πλευρά της ιστορίας, όπως μας λένε τώρα για το Ουκρανικό, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, ανέφερε, καλώντας «να βλέπουμε λίγο μακρύτερα».
Με «πυρά» με πολλούς αποδέκτες εντός των συνόρων τόνισε πως «δεν έχουμε να αποδείξουμε σε κάποιους απ’ έξω ότι είμαστε πιστοί οπαδοί, ούτε καλοί μαθητές. Έχουμε να αποδείξουμε στο λαό που μας εξέλεξε ότι βάζουμε τα δικά τους συμφέροντα πάνω από όλα».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μονή Σινά και στη Λιβύη όπου ο Χάφταρ εξετάζει την έγκριση του τουρκολιβυκού συμφώνου και τόνισε πως «όπως όλα πια δείχνουν την Ελλάδα δεν την υπολογίζουν πια ούτε οι εχθροί της, ούτε οι μέχρι χθες φίλοι της. Αυτά παθαίνεις όταν κάνεις διακηρύξεις φιλίας με τους εχθρούς σου. Αποθρασύνεις τους εχθρούς σου και απομακρύνεις τους φίλους σου». Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως «δεν είναι ήρεμα νερά, είναι τρικυμία εν κρανίω. Και έχουμε ήρεμα νερά όχι επειδή αυτοί δεν προκαλούν, αλλά επειδή εμείς δεν αντιδρούμε».
Κατηγόρησε την ελληνική εξωτερική πολιτική για αυτοπαραίτηση και αυτοεξαφάνιση και για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό αναρωτήθηκε αν έχει αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν έχει αναρτηθεί ρώτησε ποιός ευθύνεται. «Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε. Δεν πετύχαμε την εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα safe», συνέχισε.
Η κριτική του στην κυβέρνηση δεν περιορίστηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Ετοιμάζεται, μαθαίνουμε, η κυβέρνηση να εγκαταστήσει μόνιμα πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες. Εδώ πια είναι η περίπτωση που οι καλοί μαθητές – θα το πω – μετατρέπονται σε χρήσιμους ηλίθιους», υποστήριξε σε άλλο σημείο, μεταξύ άλλων.
Συνδέοντας το δημογραφικό με την πράσινη ανάπτυξη υπήρξε σκωπτικός λέγοντας πως «αντί να επιδοτούν τις γεννήσεις επιδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα»
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Μίλτος Χρυσομάλλης , Γιώργος Βλάχος, Μαξίμου Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Καράογλου.
«Δείξαμε υπερβάλλοντα ζήλο στήριξης στο Ζελένσκι» και γίναμε «κλακαδόροι του συρμού», είπε ασκωντας κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Αιτιολογώντας την άποψή του ανέφερε: «Η Ελλάδα έπρεπε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή αλλά ταυτόχρονα να τονίζει ότι το ίδιο κάνει και η Τουρκία στην Κύπρο. Δεν το κάναμε».
Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά με αιμχηρές αναφορές, σημειώνοντας: «Δεν έχουμε ήρεμα νερά επειδή η Τουρκία δεν μας απειλεί αλλά επειδή εμείς δεν αντιδρούμε».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς θύμισε την αντίρρηση που είχαν εκφράσει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «μεγάλες προσωπικότητες της Δύσης, όπως ο πατέρας της αμερικανικής στρατηγικής στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, George Kennan και ο Henry Kissinger» και πρόσθεσε:
«Ο,τι εμφανίζεται συγκυριακά ως κυρίαρχο αφήγημα, δεν είναι αναγκαστικά η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Όταν οι Έλληνες ξεσηκώνονταν το 1821, δεν έπαιρναν ενθαρρυνικά μηνύματα απ’ έξω. Και δεν τους ενδιέφερε αν πήγαιναν με την «σωστή πλευρά»…
Όταν οι Έλληνες αντιστέκονταν στον «Αξονα» το 1940-41, την στιγμή που ο Άξονας θριάμβευε παντού, και πάλι δεν τους ενδιέφερε αν πηγαίνουν με τη «σωστή πλευρά». Δεν τζόγαραν. Αγωνίζονταν. Το πού θα πάνε τελικά τα πράγματα, δεν το ξέρεις ποτέ εκ των προτέρων. Και τώρα που η Αμερική προσπαθεί να τα βρει με τη Ρωσία, τώρα που ο Τραμπ μιλάει κάθε βδομάδα με τον Πούτιν στο τηλέφωνο, και η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της να στηρίξει την Ουκρανία, τώρα οι ευφυείς άνθρωποι αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι μάλλον μας έκανε ζημιά όλος αυτός ο «υπερβάλλων ζήλος» στήριξης του Ζελένσκι… Όταν μιλάμε λοιπόν, για τη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”, όπως μας λένε τώρα για το Ουκρανικό, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί: Να βλέπουμε λίγο μακρύτερα. Όχι να γινόμαστε κλακαδόροι του συρμού».
«Το είχα πει εξ αρχής: Η Ελλάδα όφειλε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας όμως πάντα, ότι η Ρωσία κάνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ό,τι ακριβώς έκανε και συνεχίζει να κάνει η Τουρκία στην Κύπρο. Δεν το κάναμε! Αντίθετα υπογράψαμε “Συνθήκη φιλίας” με την Τουρκία! Η οποία, Τουρκία, την ίδια στιγμή, επέκτεινε τα τετελεσμένα της εναντίον της Κύπρου και επέβαλε στο πεδίο πρωτοφανείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Κατακεραυνώναμε τη Ρωσία, αλλά με την Τουρκία, που μας έκανε τα ίδια, ήμασταν «μέλι- γάλα»! Ποιός να μας πάρει στα σοβαρά; Αυτό δεν είναι καθόλου «ήρεμα νερά»… Αυτό είναι «τρικυμία εν κρανίω»!
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά
« Η “φίλη” Τουρκία διακηρύσσει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς την άδειά της, έξω από τα χωρικά μας ύδατα. Δηλαδή μέχρι τα 6 μίλια! Αλλά και ποια 6 μίλια; Εδώ ψαρεύουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι έξω από το Καψάλι στα Κύθηρα ή έξω από την Κάρυστο, δίπλα στις ακτές μας! Δεν μας επιτρέπουν ούτε καλώδια να ποντίσουμε έξω από την Κάσο. Μας απειλούν ακόμα και για τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες. Καταπατούν τη διακηρυγμένη Ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Χθες μόλις η Τουρκία ανήρτησε στην Unesco δικό της Χάρτη, όπου καπελώνει το μισό Αιγαίο. Για να πούμε κι ένα καλό νέο όμως, το Ιόνιο – ακόμα – δεν το πείραξε (….) Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Μάλιστα. Ρωτάω ευθέως: Έχει αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Κι αν δεν έχει αναρτηθεί, γιατί; Και ποιός ευθύνεται; Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε…»
Όταν κάνεις «συμφωνίες φιλιας» με χώρες που σε απειλούν με casus belli και σου αμφισβητούν τα πάντα – δεν έχεις απλώς έλλειμμα στρατηγικής. Έχεις περίσσευμα αφέλειας. Κι όπως έλεγε και ο Οscar Wilde «η αφέλεια είναι το μόνο που δεν συγχωρεί ποτέ η Ιστορία»!
«Ακόμα και χώρες, όπως η Αίγυπτος», συνέχισε ο κ. Σαμαράς «που κι αυτή αντιμετωπίζει απειλές από την Τουρκία – μας προκαλεί σήμερα με τη Μονή του Σινά. Την οποία επί 1500 χρόνια τη σεβάστηκαν όλες οι αυτοκρατορίες που πέρασαν από εκεί! Και τώρα απλώς μας ανακοινώνουν ότι θα επιτρέπεται η λατρευτική χρήση της Μονής και μόνον. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αμφισβητείται. Προφανώς αν την υπολόγιζαν την Ελλάδα, δεν θα φέρονταν έτσι. Αλλά δεν την υπολογίζουν».
Όσο για την περίπτωση Χαφτάρ ανέφερε:
«Ακόμα και ο Χάφταρ στη Λιβύη, που είχε καταγγείλει το Τουρκολυβικό μνημόνιο, σήμερα σκέπτεται να το επικυρώσει! Ελπίζουμε να μη συμβεί. Αλλά όπως όλα δείχνουν πλέον, την Ελλάδα δεν την υπολογίζουν πια ούτε οι εχθροί της, ούτε καν οι μέχρι χθες φίλοι της!
Αυτά παθαίνεις όταν κάνεις “διακηρύξεις φιλίας”… με τους εχθρούς σου: Αποθρασύνεις τους εχθρούς σου, ενώ απομακρύνεις τους φίλους σου! Και μια που αναφέρθηκα στη Λιβύη, ο κορυφαίος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού είχε δηλώσει το 2020, όταν είχε επισκεφτεί ο στρατηγός Χάφταρ την Ελλάδα, ότι «κακώς επενδύαμε σε αυτόν»! Γιατί, όπως είπε, ο Χάφταρ «μέτραγε μέρες»… Τέτοια υπεροψία… Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.
«Δείτε και τη διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τα Σκόπια την παραβιάζουν ανοικτά και εμείς δεν αντιδρούμε», συνέχισε ο Αντ. Σαμαράς και εξήγησε:
«Το πρόβλημα, όπως είχα προειδοποιήσει, έχει μετασχηματιστεί: από διαμάχη Ελλάδας-Σκοπίων για το όνομα, σε διαμάχη Σκοπίων-Βουλγαρίας για τη λεγόμενη «Μακεδονική» Εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα – που οι Βούλγαροι ευθέως αμφισβητούν. Και βάζουν βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων. Οι Βούλγαροι βάζουν βέτο, αλλά η Ελλάδα δεν κάνει το ίδιο. Γιατί της το απαγορεύει, λέει, η Συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή μας “δεσμεύει”, υποτίθεται, μια διμερής συμφωνία, την οποία η άλλη πλευρά ανοιχτά παραβιάζει! Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τη Βουλγαρία στο θέμα αυτό. Αλλά δεν το κάνουμε… Η τωρινή κυβέρνηση των Σκοπίων καταργεί το επίθετο «βόρεια» από το επίσημο όνομά τους, κι εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε.
Είμαστε εντελώς παραιτημένοι από κάθε έννοια Εξωτερικής Πολιτικής, εγκαταλείπει τον «δικαιωματισμό» και τη συζήτηση για το πόσα είναι τα φύλα… Η κυβέρνησή μας, όμως, δεν τα βλέπει! Ούτε και τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Τα οποία είναι, κι αυτά, μέρος του προβλήματος. Το μόνο κριτήριο Πολιτικής για την Κυβέρνηση είναι η Επικοινωνία. Ενώ η Αντιπολίτευση, απλά, πετάει… χαρταετό!».