Κεχαγιά για Μάτι: Ο Φλωρίδης ψεύδεται η ΝΔ επανέφερε την εξαγορά ποινής (βίντεο) -

«Τώρα οι υπεύθυνοι θα ήταν φυλακή», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 

Πληρωμένη απάντηση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε η Βούλα Κεχαγιά με αφορμή τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για την τραγωδία στο Μάτι.

 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δήλωσή της επισημαίνει ότι «η  εξαγορά της ποινής που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε με τον ν. 5090/2024 από τον κ. Φλωρίδη που συνεχίζει να ψεύδεται. Τώρα οι υπεύθυνοι θα ήταν φυλακή».

 

 

 

 

Δίκη για το Μάτι: Τα ψέματα για τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 

 

Δίκη για το Μάτι: Τα ψέματα για τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 

 

Ένα από τα τελευταία της ψέματα είναι η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη   πως οι ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι δικάστηκαν με τις παλιές ευμενέστερες διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτοντας πως εάν ίσχυε ο πρόσφατος ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε στη Βουλή η κάθειρξη θα ήταν από 10 έως 20 χρόνια.

 

Αυτό που ισχύει είναι ότι οι καταδικασμένοι στο Μάτι δεν είναι έξω γιατί δικάστηκαν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα και τις ευμενέστερες διατάξεις όπως λέει ο Γιώργος Φλωρίδης αλλά γιατί τους επιβλήθηκε ποινή μόνο 2 χρόνια για κάθε θάνατο από το δικαστήριο που είναι μετατρέψιμη χρηματικά, ενώ είχαν επιλογή να τους επιβάλουν περισσότερα χρόνια.

 

Στόχος των ισχυρισμών του Γιώργου Φλωρίδη είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία καπηλεύτηκε πολιτικά την μεγάλη καταστροφή και τους τραγικούς θανάτους στο Μάτι.

 

Βασίλης Χειρδάρης, ποινικολόγος: Επέλεξαν τα δύο χρόνια φυλάκισης

 

Όπως αναφέρει και στο βίντεο που ακολουθεί ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης «για κάθε θάνατο επέβαλε το δικαστήριο μια ποινή-χάδι δύο χρόνια φυλάκισης. Αυτό σημαίνει πως ήταν υποχρεωμένος στη συνέχεια να μπορέσει να μετατρέψει την ποινή σε χρηματική. Εάν έβαζε από τρία χρόνια και πάνω, τότε “εδικαιούτο” να το κάνει και άρα θα μπορούσε να μην μετατρέψει την ποινή σε χρηματική.»

 

Για να προσθέσει: «Η ποινή είναι χάδι και είναι ουσιαστικά εικονική» συμπληρώνοντας «είναι απολύτως αναντίστοιχο και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

 

 

Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: Δεν άλλαξε ποτέ το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα.

 

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, σημειώνει σε ανάρτησή του που επισυνάπτεταi.

 

«Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενης κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για την σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ)

 

Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον “νέο Ποινικό Κώδικα”: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα.Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενης κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για την σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ).

 

Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον “νέο Ποινικό Κώδικα”: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα.»

 

Και σημειώνει με μεγάλη σημασία:

 

«Το γράφει και το ίδιο το βούλευμα 866/2022 με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι κατηγορούμενοι στο φύλλο 24: “Η ισχύουσα διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα δεν τυγχάνει ευμενέστερη ή δυσμενέστερη της αντίστοιχης του προϊσχύοντος Π.Κ.”.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ