Κιβωτός του Νώε: Μύθος ή πραγματικότητα;

Πολύς θόρυβος ξέσπασε πριν από τρεις περίπου, μήνες, στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, όταν τουλάχιστον 100 ερευνητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε τριήμερος διεθνές συμπόσιο στο Αγκρί της Τουρκίας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την Κιβωτό του Νώε και την πιθανότητα ανεύρεσής της.

 

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η Daily Mail, ένας εξερευνητής από την Καλιφόρνια πιστεύει πως υπάρχουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το όρος Αραράτ είναι το σημείο που βρέθηκε η κιβωτός. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και αναδημοσιεύθηκε στα μεγαλύτερα και εγκυρότερα Μέσα Ενημέρωσης, παγκοσμίως.

 

Με το συγκεκριμένο θέμα έχουν ασχοληθεί, στη διάρκεια της ιστορίας, πολλοί ερευνητές. Το 2010 ομάδα Ευαγγελικών Χριστιανών ισχυρίστηκε πως είχε βρει τα ίχνη του της Κιβωτού του Νώε στο όρος Αραράτ. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους καταρρίφθηκαν διότι τα στοιχεία τους δεν ήταν πραγματικά.

 

Στο Συμπόσιο του 2017 στο Αγκρί, ο καθηγητής Ραούλ Εσπεράντε από το Ινστιτούτο Έρευνας Γεωπιστήμης, που χρηματοδοτείται από την Εκκλησία των Ανθρώπων της Έβδομης Ημέρας, ανέφερε πως «σκοπός μου είναι να επισκεφθώ τις περιοχές γύρω από το βουνό για να βρω ενδείξεις για καταστροφικά γεγονότα του παρελθόντος».

 

Στην ιστοσελίδα τους σημειώνεται ότι η αποστολή τους είναι να «ανακαλύψουν και να μοιραστούν την κατανόηση της φύσης και της σχέσης της με την βιβλική αποκάλυψη του Θεού του Δημιουργού. Ο καθηγητής Εσπεράντε είναι πεπεισμένος ότι η Κιβωτός του Νώε είναι στο Αραράτ και απαιτείται «αυστηρό, σοβαρό επιστημονικό έργο» στην περιοχή για να αποδειχθεί, όπως αναφέρει η Express.

 

Ωστόσο ο Νίκολας Πέρσελ, λέκτορας της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζει στη MailOnline ότι πρόκειται για τις «συνήθεις ανοησίες». Οι περισσότεροι μελετητές και αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν στην κυριολεκτική ερμηνεία της ιστορίας της Κιβωτού.

 

Σύμφωνα με τον Βρετανό αρχαιολόγο Μάικ Πιτ: «Αν υπήρχε μια πλημμύρα ικανή να ανυψώσει ένα τεράστιο πλοίο σε ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων πάνω από ένα βουνό πριν από 4.800 χρόνια, πιστεύω πως θα υπήρχαν σημαντικές γεωλογικές αποδείξεις γι’ αυτό. Και δεν υπάρχουν».

 

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, ομάδα επιστημόνων από τη βάση Μακ Μούρντο στην Ανταρκτική, ισχυρίστηκαν με τη σειρά τους, ότι είχαν ανακαλύψει την Κιβωτό του Νώε, βαθιά σε μια κρηπίδα πάγου της Ανταρκτικής, με ό,τι υπάρχει στο κατάστρωμα, ακόμα, μαζί με δύο είδη από κάθε ζώο – όπου όλα είναι σε τέλεια κατάσταση και κατεψυγμένα!..

 

Οι επιστήμονες μελετούσαν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έτσι, βρισκόμενοι στο σημείο όπου είχαν αρχίσει και έλιωναν οι πάγοι, είδαν το σκάφος κιβωτό περίπου το ένα τρίτο του να εξέχει από τους πάγους.

 

«Αυτό είναι πολύ, πολύ, πιο πέρα από την απλή λογική, γιατί μπλέκεται η Αγία Γραφή με το μυστήριο όλων των εποχών», δήλωσε τότε ο βιβλικός αρχαιολόγος David H. Tootenhaur.

 

Οι επιστήμονες που έκαναν αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην αναγνώριση του τεράστιου παγωμένου σκάφους, όπως η Κιβωτός του Νώε, λέγοντας ότι θα ήταν πρόωρο να το πράξουν χωρίς περαιτέρω έρευνα.

 

«Μπορούμε μόνο να πούμε ότι το πλοίο είναι κατασκευασμένο από κέδρο, γνωστό στην αρχαιότητα ως ξύλο Γκόφερ, ακριβώς όπως περιγράφεται στη Βίβλο», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Alrik Olofson.

 

«Έχει μήκος 450 μέτρα, ακριβώς με την αρχαία μονάδα μέτρησης 300 πήχεις!  Έχει 75 πόδια ή 50 πήχεις πλάτος, και έχει ύψος 45 μέτρα, ή 30 πήχεις! Αυτές είναι ακριβώς οι προδιαγραφές που ο Θεός έδωσε όταν διέταξε τον Νώε να κατασκευάσει την Κιβωτό», σύμφωνα με το Βιβλίο της Γένεσης, υποστήριξαν τότε οι επιστήμονες. Το πλοίο βρέθηκε στην θάλασσα Wendell, όταν ένα μακρύ τμήμα της υφαλοκρηπίδας πάγου κατέρρευσε. Η ανακάλυψη θα ήταν τεραστίας αξίας από πλευρά ιστορίας, δεδομένου ότι ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των επιζώντων του Κατακλυσμού του Νώε.

 

Ακόμα και οι μελετητές της Αγία Γραφής ομολόγησαν ότι ήταν σαστισμένοι, και η είδηση είχε τροφοδοτήσει το θέμα πάνω σε πολύ άγρια κερδοσκοπία. Κάποιοι πίστεψαν από την αρχή ότι δεν επρόκειτο για τίποτε περισσότερο από μια επιμελημένη απάτη φτιαγμένη από σατανιστές αποφασισμένοι να επιτεθούν στον Χριστιανισμό. Άλλοι φοβήθηκαν ότι αν το αίνιγμα έχει λυθεί μπορεί να οδηγήσει σε θρησκευτικές συγκρούσεις και κοινωνική αναταραχή. Έκτοτε, πάντως, για το θέμα δεν αναφέρθηκε τίποτε άλλο και οι θεωρίες συνομωσίας συνεχίζουν να καλλιεργούνται…