Κολχικίνη: Ξεκινά η χορήγηση στους πρώτους Έλληνες ασθενείς με κορονοϊό

Η κολχικίνης αποτελεί την ελληνική πρόταση για τη θεραπεία του κορονοϊού. Ξεκινάει η χορήγηση σε περίπου 300 ασθενείς με COVID-19. «Είμαστε η πρώτη χώρα»

 

Στη δοκιμαστική χρήση της κολχικίνης – της ελληνικής πρότασης για τη θεραπεία του κορονοϊού – αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Καρδιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσιος.

 

«Ομάδα 100 επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο, σκέφτηκαν να χορηγήσουν  κολχικίνη. Αυτό πέρασε από την έγκριση των έγκριτων λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ και από ώρα σε ώρα ξεκινά η χορήγηση σε άτομα, τα οποία νοσηλεύονται» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Alpha».

 

Πρόκειται για περίπου 300 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας.

 

Στόχος των δοκιμών είναι να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να θωρακίσει την καρδιά και τους πνεύματος έναντι του θανατηφόρου ιού.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κολχικίνη αποτελεί φαρμακευτική ουσία, η οποία ήδη υπάρχει στην αγορά και χρησιμοποιείται σε διάφορα φάρμακα, όπως αυτά που αφορούν την καρδιά και τον λύκο.

 

Η συγκεκριμένη ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων, αποφάσισε να προτείνει τη χρήση της κολχικίνης, στο πλαίσιο της θεραπείας των ασθενών με κορονοϊό, με τον ΕΟΔΥ να έχει ήδη δώσει το πράσινο «φως».

 

«Είμαστε η πρώτη χώρα, ενώ ακολουθεί ο Καναδάς, η Ιταλία, η Λατινική Αμερική που δίνουν κολχικίνη. Θα χρειαστούμε περίπου έναν μήνα για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Να έχουμε μία εικόνα, κατά πόσο η κολχικίνη, σε συνδυασμό με τα άλλα φάρμακα, βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου» επεσήμανε ο κ. Σιάσιος, αναφερόμενος στις πρώτες κλινικές δοκιμές.

 

Και συνέχισε: «Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το φάρμακο δρα καρδιοπροστατευτικά. Αυτό έχει αποδειχτεί από μελέτες της ίδια ομάδας εδώ και δέκα χρόνια. Θεωρούμε ότι μπορεί να προστατεύσει και τους ασθενείς του Covid-19, όσον αφορά τις επιπλοκές».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του ιού, σε αρκετές χώρες έχει προταχθεί η χρήση της χλωροκίνης, ουσίας που παρασκευαζόταν για την καταπολέμηση της ελονοσίας. 

 

Τι ακριβώς είναι η κοχλικίνη

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η κολχικίνη (colchicine) διακόπτει τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων.

 

Επίσης, μειώνει τη χημειοταξία και τη φαγοκυττάρωση των λευκοκυττάρων και αναστέλλει τον σχηματισμό και την απελευθέρωση μιας χημειοτακτικής γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται κατά την φαγοκυττάρωση των κρυστάλλων ουρικού οξέος.

 

Τέλος, η κολχικίνη αναστέλλει τη συναρμολόγηση των μικροσωληνίσκων σε διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων, πιθανώς μέσω της σύνδεσής της και παρεμβαίνοντας με στον πολυμερισμό της τουμπουλίνης (υπομονάδας μικροσωληνίσκων).

 

topics.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ