Κοροναϊός: Η επίδραση της πανδημίας στον γάμο

Την ύπαρξη έντονων αυξητικών τάσεων στα διαζύγια φανερώνουν στοιχεία της μεγάλης βρετανικής δικηγορικής εταιρείας Stewarts σύμφωνα με τα οποία, τα ερωτήματα σχετικά με διαζύγια στη Βρετανία, από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο του 2020, αυξήθηκαν κατά 122%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν και οι αναζητήσεις στο ίντερνετ που σχετίζονται με τον χωρισμό, ενώ το συμβουλευτικό δίκτυο Citizens Advice στις ΗΠΑ, κατέγραψε άνοδο 34% στα αιτήματα που δέχθηκε για διαδικασίες διαζυγίου.

 

Οι συνέπειες της πανδημίας

 

Η βρετανίδα νομικός Kέρλι Κίντς περιγράφει την πανδημία ως «την τέλεια καταιγίδα» για τα ζευγάρια, καθώς τα lockdown και η κοινωνική αποστασιοποίηση  τα«υποχρεώνουν» σε αμέτρητες ώρες κοινού χρόνου.

 

Σε πολλές περιπτώσεις αυτό που έκανε η καραντίνα είναι ότι ξεσκέπασε προβλήματα που η ρουτίνα έκρυβε ως τώρα επιμελώς.

 

«Δεν νομίζω ότι άλλαξαν οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χωρίζουν. Πάντα υπήρχε το ‘Δεν είμαι ευτυχισμένος/ευτυχισμένη με το μεν ή το δε ζήτημα στο σπίτι’ αλλά νομίζω ότι πλέον εστίασαν περισσότερο σε αυτά απ’ ό,τι συνήθως».

 

Το βάρος στις γυναίκες

 

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στα διαζύγια της πανδημίας στη Βρετανία, είναι ότι το 76% των νέων αιτήσεων  προέρχονται από γυναίκες.

 

Όπως αναφέρει η Κιντς το γεγονός αυτό συνδέεται κυρίωςμε το δυσανάλογο βάρος που κλήθηκαν να «σηκώσουν» οι γυναίκες με τις ταυτόχρονες υποχρεώσεις της τηλεργασίας και της φροντίδας του σπιτιού.

 

Η επίδραση της οικονομίας

 

Επιπλέον νομικοί προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων, όταν η πανδημία θα φτάνει προς το τέλος της,  θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των διαζυγίων, καθώς πολλοί/πολλές σύζυγοι αν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον γάμο τους  επιλέγουν να αναβάλουν τον χωρισμό για πρακτικούς λόγους.

 

«Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, δεν θα εκπλαγώ αν δούμε νέα άνοδο, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ήθελαν να το κάνουν έτσι κι αλλιώς, αλλά λόγω της κατάστασης ένιωθαν μεγάλη αβεβαιότητα», υποστηρίζει η Κίντς προσθέτοντας ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται και όσοι δίστασαν να δηλώσουν την πρόθεση τους να πάρουν διαζύγιο, από φόβο ότι πριν αυτό ολοκληρωθεί, θα εξαναγκάζονταν  να συνεχίσουν τη συμβίωση εξαιτίας κάποιου lockdown.

 

Οι υπαρξιακές ανάγκες

 

Ψυχοθεραπευτές, όπως ο Νόελ Μπελ, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι η πανδημία προκαλεί επίσης πιο υπαρξιακές επαναξιολογήσεις για το τι και ποιον θέλουν οι άνθρωποι στις ζωές τους.

 

«Υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι πολλοί  επιδιώκουν να αλλάξουν σπίτι και να έχουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, όπως το να μετακομίσουν στην εξοχή και να σπαταλούν λιγότερο χρόνο στο να καταναλώνουν.

 

»Αντίστοιχη επαναξιολόγηση γίνεται και αναφορικά με τους γάμους, καθώς τα ζευγάρια επανεξετάζουν τις επιλογές ζωής και τηι συναισθηματικές τους ανάγκες.

 

»Η πίεση της πανδημίας υπενθήμισε σε όλους μας ότι η ζωή μπορεί να είναι μικρή, οπότε καλό θα είναι να σκεφτούμε πώς και με ποιον θα περάσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας».