Κορωνοϊός: Το «αποτύπωμά» του στα Ελληνόπουλα - Πόσα νοσηλεύτηκαν, πόσα κατέληξαν

Την ανησυχία της για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών έναντι της λοίμωξης covid-19 διατυπώνει η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας. Οπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, οι σοβαρές νοσήσεις και οι απώλειες λόγω του κορωνοϊού είναι περιορισμένες μεν στον ανήλικο πληθυσμό, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι καταγράφονται δραματικά υψηλότερες νοσήσεις και θάνατοι σε σχέση με άλλα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία εμβολιάζεται καθολικά ο παιδιατρικός πληθυσμός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2022 παγκοσμίως αναφέρθηκαν περισσότερα από 123 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 σε παιδιά, εφήβους και νέους έως 20 χρόνων. Περίπου 60.000 παιδιά και έφηβοι κατέληξαν λόγω της νόσου και των επιπλοκών της.
 

 

Στην Ελλάδα σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2022 είχαν νοσηλευτεί 7.627 παιδιά εκ των οποίων τα 75 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ ενώ 11 κατέληξαν.

«Αν και τα παιδιά στην πλειονότητα τους εμφανίζουν ήπια νόσο, υπάρχει ακόμα ισχυρή πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ εμφανίζουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C (περισσότερα από 130 παιδιά στη χώρα μας) και φυσικά το Long-COVID» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Κώστας Νταλούκας.
 

 

Μαλιστα, στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών από 6 μηνών έως και 5 χρόνων κατά την περίοδο της κυριαρχίας της παραλλαγής Οmicron και των υποπαραλλαγών της καταγράφονται υψηλά ποσοστά νοσηλείας. Υπολογίζεται πως τα 2/3 των νοσηλειών ανηλίκων λόγω κορωνοϊού αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ομάδα παιδιών ομάδα- στόχο για την πρόληψη της νόσου μέσω του εμβολιασμού. Πρόσφατα και η Διεθνής Ένωση Επιδημιολόγων απηύθυνε κάλεσμα για καθολικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού.

Τα 5 οφέλη του εμβολιασμού
 

 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παιδιάτρων, τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σημαντικά τόσο σε επίπεδο ατομικής όσο και δημόσιας υγείας. Ειδικότερα:

1)Τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον Covid-19.
2) Εάν μολυνθούν έχουν μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή πολύ σπανιότερα να πεθάνουν ή να αναπτύξουν MIS-C.
3)O εμβολιασμός προσφέρει προστασία από επιπλοκές που σχετίζονται με την Covid-19 και μπορεί να μειώσει τις δυσανάλογες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που έχουν ήδη επιφέρει τα παρατεταμένα μέτρα ελέγχου.
4) Ακόμα και τα παιδιά που έχουν νοσήσει έχουν όφελος καθώς η υβριδική ανοσία (νόσος και εμβολιασμός) υπερέχει της ανοσίας που προσφέρει μεμονωμένα ή νόσος ή το εμβόλιο.
5) Από άποψη δημόσιας υγείας, όσο περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται, τόσο λιγότερο θα κυκλοφορεί ο ιός και επομένως τόσο καλύτερα θα ελέγχεται η νόσος

.

Ο εμβολιασμός στις ηλικίες 5-11 χρόνων

Πρόσφατα εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ το επικαιροποιημένο εμβόλιο και για αυτές τις ηλικίες. «Είναι επομένως σημαντικό, παιδιά, που έχουν εμβολιαστεί την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή πριν από 6-12 μήνες ή έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που νόσησαν, να θωρακιστούν με αυτό το εμβόλιο» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων, υπενθυμιζοντας ότι υπάρχει ήδη τεράστια εμπειρία από τον αναμνηστικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες με τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως, με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα