Κορονοϊός: Ελπίδες από φάρμακο για τη γρίπη

Ένα αντι-ιικό φάρμακο, η φαβιπιραβίρη, από την Ιαπωνία, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της γρίπης φαίνεται να έχει αποτέλεσμα στον κορονοϊό. Μάλιστα μελέτες στην Κίνα δείχνουν ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια καταπολέμησης του ιού στις 4 μέρες.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ακούμε πρώτη φορά για το συγκεκριμένο φάρμακο και γνωρίζουμε ότι η Ιαπωνία είναι πολύ μπροστά στις τεχνολογίες θεραπείας για τη γρίπη. Αυτό φαίνεται ότι βοήθησε σε κινεζικές μελέτες μείωσης των επιπέδων του ιού. Έχει γίνει συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου. Δεν χρησιμοποιείται από τις κλινικές μελέτες του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Θεωρώ ότι θα είναι καλό για τα πιο δύσκολο περιστατικά, για ασθενείς όπου δεν θα έχουν δουλέψει άλλοι συνδυασμοί», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της φαβιπιραβίρης, ενός αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην Κίνα έναντι του ιού της γρίπης. Ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν φαβιπιραβίρη αρνητικοποίησαν το τεστ για τον SARS-CoV-2 σε διάμεσο χρονικό διάστημα 4 ημερών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που χρειάστηκαν 11 ημέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ