Κορονοϊός: Το κυβερνητικό σχέδιο για το διαχωρισμό χώρων στην εστίαση

Με το βλέμμα στην τουριστική κίνηση η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα, οι οποίες θα συνδυάζονται από ελευθερίες για τους πολίτες – τουρίστες περιορίζοντας τις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού ειδικά σε χώρους ψυχαγωγίας, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται με την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα και λόγω της ανάγκης όλων για διασκέδαση και συνεπώς χαλάρωση στα μέτρα.

 

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

 

Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με τους ειδικούς επιχειρεί να ισορροπήσει, δημιουργώντας ένα πλαίσιο υγειονομικής προστασίας και προσπαθώντας να αποφύγει – όσο αυτό είναι εφικτό- τα πισωγυρίσματα. Και μπορεί οι όρθιοι στα μπαρ θα αποτελούν από την Πέμπτη παρελθόν, ωστόσο το «κλειδί» για το επόμενο βήμα αφορά στο διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης και πολιτισμού σε σχέση με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

 

Το βάρος αναπόφευκτα πλέον πέφτει στα νησιά, εξ’ ου και αυστηροποιούνται οι κανόνες μετακίνησης των ταξιδιωτών με πλοία, ενώ αν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για να βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορονοϊού, δεδομένου ότι στις νησιωτικές περιοχές οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες.

 

Με app και barcode η ψυχαγωγία

 

Με τη συνδρομή νέων ψηφιακών εργαλείων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ανοίξει τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, διαχωρίζοντάς τα σε covid free και μεικτά. Και μπορεί ο αρχικός σχεδιασμός να είχε ως χρονικό ορόσημο την 15η Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να πάρει λίγες μέρες παράταση.

 

 

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν με ποιον από τους δύο τρόπους θα λειτουργήσουν τους χώρους τους, καθώς εάν δεν το πράξουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

 

Ειδική σήμανση

 

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες των κέντρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης υποχρεούνται να έχουν στην είσοδό των καταστημάτων τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

 

Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

 

Τσουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

 

 

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

 

Πρόστιμα και για τους πελάτες

 

Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

 

Ψηφιακοί έλεγχοι

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

 

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

 

·       Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό

·       Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορονοϊού

·       Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

 

Πώς θα ενημερώνονται οι πελάτες

 

Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν,  εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν, εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα προβλεπόμενα μέτρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ