Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τη χαλάρωση των μέτρων

Καταργούνται τα self test για τους μαθητές μετά το Πάσχα

 

 

Σε ανακοινώσεις για την χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού προέβη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας καταργούνται έως 31 Οκτωβρίου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν από τα σχολεία χωρίς να χρειαστεί να κάνουν self test. 

 

 

Από την 1η Μαΐου θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας ενώ εως τις 31/05 υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

 

 

Επίσης, από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 € στους ανεμβολίαστους άνω των 60.

 

Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα

 

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επταήμερο διάστημα μειώνεται σύμφωνα με τους ειδικούς, έχοντας φτάσει τα 15.000, και η πτώση προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί. Μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των νέων ασθενών με λοίμωξη Covid που εισάγονται στα νοσοκομεία - έχουν υποχωρήσει κάτω από 350 ημερησίως. Το περασμένο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες covid ήταν 2.352 και στις κλίνες των Μονάδων ήταν 667, με τους 356 εξ αυτών διασωληνωμένους.

 

Ο "σκληρός δείκτης" που δεν υποχωρεί είναι εκείνος που αφορά τους θανάτους. Οι 784 ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στον Απρίλιο αποτελούν την πιο "σκληρή" απόδειξη για την επίπτωση του κορωνοϊού ιδίως σε ευάλωτους και ηλικιωμένους. Αλλά ταυτόχρονα και την πιο "σκληρή" υπενθύμιση για το εμβολιαστικό ραντεβού είτε πρόκειται για τον βασικό εμβολιασμό είτε για τις αναμνηστικές δόσεις.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 400.000 ηλικιωμένοι άνω των 80 χρόνων έχουν προτεραιοποιηθεί για τον εμβολιασμό τους με την τέταρτη δόση. Η πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Τετάρτη κι έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού.

 

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού με την τέταρτη (ή δεύτερη αναμνηστική) δόση για τους πολίτες ηλικίας 70-79 χρόνων και μεθαύριο, Παρασκευή 15 Απριλίου, για τους πολίτες ηλικίας 60-69 χρόνων.

 

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία ιδίως των τελευταίων μηνών λόγω της υπέρμεταδοτικής Omicron έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές πεδίο που επιτρέπει την κίνηση των πολιτών χωρίς την επίδειξη υγειονομικού "διαβατηρίου".

 

 

Επιστήμονες και κυβέρνηση συμφωνούν να ανασταλεί η ισχύς του covid pass, ωστόσο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής εκφράστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ενστάσεις για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα, όπως και για τον τρόπο που επικοινωνήθηκε, παρασύροντας ίσως σε πρώιμη χαλάρωση τους πολίτες. Πλέον φαίνεται πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν συμφωνήσει στην αναστολή ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης από τη Δευτέρα 2 Μαίου για τους πολίτες, κάτι που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά από δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

 

Ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν συγκρατημένοι σε σχέση με τον ρυθμό μείωσης των διαγνωστικών self test στους μαθητές. Στο τέλος Μαρτίου είχε συζητηθεί η μείωση τους από δύο σε ένα την εβδομάδα για τον Απρίλιο και η διακοπή τους τον Μάιο, πλέον όμως τηρούν στάση αναμονής και θα επανεξετάσουν το θέμα μετά το Πάσχα και πριν από την έναρξη των σχολείων, στις 3 Μαίου.

 

 

Αν για παράδειγμα ο μέσος όρος των κρουσμάτων την εβδομάδα του Πάσχα είναι δραστικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν των 15.000 της τελευταίας εβδομάδας, πιθανόν να προτείνουν ένα τεστ μόνο για την επιστροφή στα σχολεία. Αν ομως τα κρούσματα κινούνται περιπου στο ίδιο επίπεδο όπως είναι τώρα, η πρόταση για το εβδομαδιαίο τεστ και ολο τον Μάιο είναι πολύ πιθανή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ