Κορονοϊός : Στο τραπέζι νέα μέτρα – Τι θα ισχύσει για beach bar, πανηγύρια – Που θα βάζουμε μάσκα

Σε νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας προτίθεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση υπό το φόβο της έξαρσης των κρουσμάτων εντός του καλοκαιριού...

 

Σε νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας προτίθεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση υπό το φόβο της έξαρσης των κρουσμάτων εντός του καλοκαιριού.

 

Σε ισχύ αναμένεται να παραμείνουν οι απαγορεύσεις για τα πανηγύρια και τον Αύγουστο, ενώ η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για την απαγόρευση του κόσμου στα beach bar, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

 

Προβληματισμός επικρατεί για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία τoν Σεπτέμβρη με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στον Αύγουστο, ενώ δεν αναμένεται οι αθλητικές διοργανώσεις να διεξαχθούν με κόσμο το επόμενο διάστημα.

 

Ως πρώτο βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στη χώρα, χθες αποφασίστηκε η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους πλην των σουπερμάρκετ με την επιβολή παράλληλα προστίμων στους παραβάτες.

 

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε οι ειδικοί συστήνουν την ανάγκη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, μετά τη διαπίστωση των φαινομένων χαλάρωσης καθώς οι πολίτες δεν χρησιμοποιούσαν τη μάσκα.

 

Όπως αποφασίστηκε μετά από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς καθίσταται υποχρεωτική από σήμερα η χρήση μάσκας για κοινό και εργαζόμενους σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

 

 

 

Το τελευταίο διάστημα η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική σε ΜΜΜ και σε ταξί για επιβάτες και οδηγούς καθώς και σε σουπερμάρκετ όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.

 

Η επέκταση του μέτρου συνοδεύεται στο εξής με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε περίπτωση παράβασης.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρέπεμψε, πάντως, για τα τέλη της εβδομάδας τις αποφάσεις με το μέλλον των πανηγυριών τον Αύγουστο.«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε και να απέχουμε από τα κάθε είδους πανηγύρια. Και ο καθένας μας πρέπει να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς. Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Και ενώ ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η διευρυμένη χρήση της μάσκας «εφαρμόζεται για το συνολικό καλό και όχι για τιμωρητικούς λόγους»  ξεκαθαρίζοντας πως «θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε» με τη μάσκα, είναι απορίας άξιο γιατί από τη υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι ιεροί ναοί.

 

Μάλιστα  ο ίδιος είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα και τόνισε ότι «σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας θα δούμε αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο».

 

Σχετικά με τα επερχόμενα μέτρα ναι μεν απέρριψε ο Νίκος Χαρδαλιάς σχέδια για γενικό lockdown αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από το να προχωρήσουμε σε τοπικό lockdown από την εικόνα που παίρνουμε από όλη τη χώρα.

 

 

 

Χωρίς κόσμο θα συνεχίσουν να γίνονται και οι αθλητικές εκδηλώσεις. Είναι μακριά ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με γεμάτα γήπεδα, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι πρόκειται για προσωπική του εκτίμηση.

 

Οδηγίες για τη χρήση μάσκας

 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας προστασίας.

 

«Φοράμε μάσκα. Φροντίζουμε να βάζουμε και να βγάζουμε σωστά τη μάσκα μας» έγραψε ο υπουργός στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Οι εισηγήσεις των ειδικών

 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, την έξαρση στη χώρα μας για τα κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

 

Στον αντίποδα, «είμαστε ευτυχείς για τον τουρισμό. Έχουμε χαμηλούς αριθμούς ως τον προσδοκώμενο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «έχουμε αρκετά κρούσματα που για κάποιο λόγο είχανε κάποια επαφή με άτομα που ήρθαν από την Αλβανία».

 

Ο ίδιος χαρακτήρισε βασικότερη όλων την ενημέρωση και ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός στη δημόσια υγεία” υποστήριξε ο κ. Γώγος και υπεραμύνθηκε του να «καταλάβει ο κόσμος ότι έχει ευθύνη και ιδιαίτερα οι νέοι».

 

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «ο στόχος μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί να πεισθούν, γιατί και οι ασυμπτωματικοί διασπέρνουν τον ιό στην κοινότητα». Επιπλέον, «γιατί να μην φοράνε όλοι μάσκες στο μαγαζί;” διερωτήθηκε ο Καθηγητής και συνέχισε, λέγοντας “είναι απλό το μέτρο, ανώδυνο και φθηνό».

 

«Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από τις μάσκες. Αυτό έλειπε», σχολίασε ο κ. Γώγος και συνέστησε για τους χώρους διασκέδασης «να ζητηθεί η λειτουργία τους με συγκεκριμένους όρους», δηλαδή καθιστοί και όχι όρθιοι στην πίστα και στο μπαρ. Οι εικόνες με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στον ίδιο χώρο είναι απαράδεκτες, κατέληξε ο κ. Γώγος.

 

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έχουμε δει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν τοπικά lockdown. Το lockdown σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση που να χρειαστούμε lockdown. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή τη φάση είναι πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος του ιού», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

«Η επιτροπή έχει δώσει ισχυρή σύσταση εδώ και αρκετό καιρό για τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι θέμα της επιτροπής να προτείνει πρόστιμα. Η επιτροπή ζητά σε σταθερή βάση την επιτήρηση της μάσκας. Τώρα αν αυτό θα χρειαστεί πρόστιμο ή απαγόρευση εισόδου σε χώρους αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, είναι διαφορετικό», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τη χρήση της μάσκας ενώ πρόσθεσε ότι «γενικά στην επιτροπή δεν είμαστε υπέρ των προστίμων. Εμείς είμαστε της ισχυρής σύστασης και της επιτήρησης που μπορεί να γίνει χωρίς πρόστιμο».

 

«Η σύσταση της επιτροπής για τη μάσκα είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό. Εάν θα γίνει υποχρεωτικό είναι διαφορετικό θέμα. Εμείς λέμε ότι η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότητα, που σημαίνει πρόστιμο, η επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει. Εμείς έχουμε συστήσει χρήση παντού. Καλό θα ήταν να είχε εφαρμοστεί η μάσκα μες στις εκκλησίες. Η επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει πρόστιμα. Η υποχρεωτικότητα σημαίνει απευθείας πρόστιμο. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός, έχουμε κάνει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας. Το αν θα μετατραπεί αυτό σε πρόστιμο, είναι θέμα πολιτικό, η επιτροπή δεν δύναται να το κάνει αυτό», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ